Selvfølelse og selvtillit hos eldre

Tilhører du denne alders­gruppen, føler du deg trolig verdi­full

60-åringer har høyest selvfølelse. Jobben, helsa og sosialt nettverk betyr mye for oss.

PÅ TOPP: Undersøkelsen viser at selvfølelsen er på topp når du runder 60 år. Foto: Scanpix.
PÅ TOPP: Undersøkelsen viser at selvfølelsen er på topp når du runder 60 år. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke i de mest vitale ungdomsårene vi føler oss best. Tvert imot er selvfølelsen nokså lav i 20- og 30-årene, før den stiger til topps i 50- og 60-årene.

Det kommer frem i en nylig studie som NOVA-forskerne Tilmann von Soest og Thomas Hansen har gjennomført. Data er fra den norske panelstudien om aldring, livsløp og generasjon (NorLAG).

​Jobben gir verdi

Studien viser en rekke faktorer som har betydning for selvbildet vårt, blant annet fysisk helse, deltakelse i arbeidslivet, sosialisering og personlighet.

Hansen mener at bedre selvfølelse i økt alder handler om flere ting.

- En ting kan være posisjon og erfaring i arbeidslivet, at man er trygg på egen arbeidsevne og status på jobben. I NorLAG-data ser vi at denne aldersgruppen har den høyeste tilfredsheten med eget arbeid og arbeidsevne, sier forskeren.

Steinar Krokstad, professor ved Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU, er enig med Hansen, og mener at verdiskapning gjennom arbeidslivet har mye å si for en høy selvfølelse.

- De over 60 syns kanskje at de har gjort et godt stykke arbeid og bidratt til verdiskapning og kompetanse gjennom et langt arbeidsliv. Kanskje føler man at man kan trekke årene sakte inn, at man har gjort hovedøkten i livet, vel blåst!, sier Krokstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.