Tilfeller av brystkreft øker - spesielt for eldre og yngre kvinner

Aldri har det blitt registrert så mange tilfeller av brystkreft som i 2022. Og det som overrasker ekspertene er at økningen ikke er i aldersgruppa for mammografiprogrammet - men for de yngre og spesielt de eldre kvinnene.

ØKNING I BRYSTKREFT: Brystkreft er blant krefttypene som økte i 2022, ifølge Kreftregisteret. Det de er overrasket over er at økningen ikke kommer i aldersgruppa som er omfattet av mammografiprogrammet - men spesielt i aldersgruppa 80 pluss, samt for yngre kvinner. Foto: NTB/Shutterstock
ØKNING I BRYSTKREFT: Brystkreft er blant krefttypene som økte i 2022, ifølge Kreftregisteret. Det de er overrasket over er at økningen ikke kommer i aldersgruppa som er omfattet av mammografiprogrammet - men spesielt i aldersgruppa 80 pluss, samt for yngre kvinner. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nye krefttall fra Kreftregisteret viser at det totalt var 38 265 nye krefttilfeller i Norge i 2022, som er en økning fra fjoråret og en større økning enn det Kreftregisteret normalt ser.

En liten økning er forventet ettersom folketallet øker og vi blir stadig flere eldre. Kreftregisteret forklarer noe av økningen med etterslep fra underdiagnostikk under pandemien.

Blant kreftformene med størst økning er melanom (også kjent som føflekkreft) - og brystkreft hos kvinner. Og for brystkreft er det økningen hos eldre kvinner som overrasker mest.

- For de aller fleste kreftformer øker risikoen med alderen. Likevel ble vi overrasket i år over at antallet tilfeller av brystkreft har økt såpass mye – og ikke minst var det uventet å se en så markert økning blant de aller eldste, altså kvinner over 80 år, sier Solveig Hofvind, leder av Mammografiprogrammet.

- Vi er selvfølgelig bekymret for økningen vi ser i brystkrefttilfeller. Det som overrasker oss mest, er at det øker spesielt hos de eldste, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til Vi.no.

Som du kan lese nedenfor er det i aldersgruppene utenfor mammografiprogrammet man ser økningen - noe som Kreftforeningen mener taler for å utvide screeningen til flere aldersgrupper.

Rekordhøye tall for brystkreft

Brystkreft er blant kreftformene med en tydelig økning - og ifølge en pressemelding fra Kreftregisteret har de aldri før sett så høye tall:

4224 kvinner fikk brystkreft i 2022, noe som er det høyeste antallet Kreftregisteret noen gang har rapportert.

Direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin, forteller at pandemien satte et tydelig preg på brystkrefttallene, ikke minst i 2020, da mammografiscreeningen måtte stanse opp en periode og det dermed ble oppdaget langt færre tilfeller enn normalt. Mye av dette etterslepet ble hentet inn i løpet av 2021.

- Det vi ser i de ferske tallene, er at brystkreft-økningen ikke kommer i målgruppen for screeningprogrammet, 50-69 år, men både for de som er eldre og de yngre ser vi en økning i år. Ikke minst ser vi en økning blant kvinner over 80 år, sier Ursin, og legger til:

- Denne utviklingen overrasker oss litt, så dette kommer vi til å følge med på videre.

Under presentasjonen av krefttallene kommenterer Ursin nettopp det store hoppet for kvinner over 80, som du kan se av bildet nedenfor.

- Økningen er hos kvinner særlig over 80. Dette forstår vi ikke helt, men det kan jo være at dette også er pandemi-relatert, at noen har sittet litt lenge med den kulen i brystet før de har gått til legen, sier Ursin.

Hofvind i Mammografiprogrammet sier til Vi.no at hva denne økningen skyldes er ikke helt åpenbar – men at noe kan handle om at flere kvinner fortsetter med privat mammografi også etter at de er utenfor målgruppen til Mammografiprogrammet, som også er nevnt som en mulig årsak i rapporten med de ferske krefttallene.

- Dette har vi dessverre ikke god oversikt over, fordi mammografi hos private rapporteres ikke nødvendigvis inn til oss. Vi kan heller ikke utelukke at endringer i livsstil har ført til noe økt risiko i befolkningen. Blant annet er det en klar sammenheng mellom brystkreft og alkohol, sier Hofvind.

Fra 2021 til 2022 har det vært en økning i brystkreft hos kvinner over 80 år og de under 50. Kilde: Kreftregisteret
Fra 2021 til 2022 har det vært en økning i brystkreft hos kvinner over 80 år og de under 50. Kilde: Kreftregisteret Vis mer

- Taler for en utvidelse av mammografiprogrammet

Som Stenstadvold Ross uttaler ovenfor er Kreftforeningen bekymret for økningen i brystkrefttilfeller - og de er overrasket over at det øker spesielt hos de eldste.

- Det er vanskelig å vite hva dette skyldes, men det kan hende Rosa sløyfe-aksjonen som har hatt mammografi som tema, og oppfordring om å kjenne etter og gå til legen under koronapandemien faktisk har hatt effekt, sier Stenstadvold Ross.

Hun kommenterer videre at økningen skjer i de aldersgruppene som ikke er en del av det offentlige mammografiprogrammet.

- Og det mener vi taler for en utvidelse av programmet fra 45-74 år. Enn så lenge oppfordrer vi alle kvinner til å fortsette å undersøke brystene selv fra 30-35-årsalderen. Få kvinner får brystkreft i den alderen, men du lærer å kjenne brystene dine og kan raskt oppdage hvis noe ikke stemmer.

Hun legger til at noen tilfeller trolig kan forebygges ved lavere alkoholforbruk, omlegging av kosthold og økt fysisk aktivitet.

- Vi anbefaler også alle kvinner fra 30-årsalderen om å følge ekstra med på brystene sine. Finner du forandringer, gå til legen. Det er bedre å gå en gang for mye enn en gang for lite.

Derfor ble aldersgruppen satt 50-69 år

I dag får alle norske kvinner mellom 50 og 69 år tilbud om en gratis røntgenundersøkelse av brystene sine hvert annet år for å sjekke om de har brystkreft, som kalles «mammografiprogrammet».

- En av grunnene til at man valgte denne aldersgruppen da vi startet med mammografi i Norge for 27 år siden, var at studier på den tiden viste at det var kvinner i denne alderen som hadde best effekt av organisert mammografiscrening, sier Stenstadvold Ross.

Hun forteller at EU og en del internasjonale fagmiljøer i dag anbefaler at screeningen bør utvides både ned og opp i alder.

- Kreftforeningen og Brystkreftforeningen støtter en slik utvidelse. Med dagens nye tall som viser en økning i tilfeller over 80 og under 50 år, mener vi det er på høy tid at regjeringen tar tak i dette. Saken er nå til vurdering i Helsedirektoratet, og det er Helse- og omsorgsdepartementet som må ta en eventuell beslutning om utvidelse av programmet, forteller hun.

De vanligste kreftformene i 2022

Her er de vanligste kreftformene for kvinner og menn, sortert på antall nye tilfeller registrert i 2022:

Kvinner:

  • Brystkreft: 4224
  • Lungekreft: 1730
  • Tykktarmskreft: 1649
  • Melanom (føflekkreft): 1449
  • Hudkreft (unntatt melanom): 1375

Menn:

  • Prostatakreft: 5474
  • Lungekreft: 1804
  • Hudkreft (unntatt melanom): 1686
  • Tykktarmskreft: 1603
  • Melanom (føflekkreft): 1462

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.