Triksene som hjelper deg å huske bedre

Ti tips til bedre hukommelse

Det er ikke sikkert du surrer selv om du stadig leter etter nøklene. Her er triksene som hjelper deg å huske.

Bruker du tjue minutter hver uke på å lete etter nøklene dine, vil du i løpet av 40 år ha lett i 90 dager. Not so fun fact, der altså. Foto: Scanpix/Shutterstock
Bruker du tjue minutter hver uke på å lete etter nøklene dine, vil du i løpet av 40 år ha lett i 90 dager. Not so fun fact, der altså. Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Er du en sånn som mister og glemmer mer enn andre? Da er det lett å tenke at du er surrete, eller verre; at du har begynt å bli glemsk. En mulig, og hyggeligere, forklaring er at du er en tenker som er opptatt med å fundere på viktigere ting enn hvor nøklene dine ligger eller hvor du parkerte bilen. Men det finnes knep for å ta kontroll over glemselen, og de får du her.

- Fin egenskap

Det å glemme er menneskelig, men det er like fullt kjedelig å måtte lete etter ting du har mistet, be om unnskyldning for møter du har glemt å komme på eller stadig måtte be om hjelp til å finne ting du selv har forlagt. Mennesker som glemmer mye vekker dessuten ofte irritasjon og sinne hos andre. Det kan være lett å tenke om den glemsomme at han bør skjerpe seg og bli litt ryddigere.

Johan Rapp. Foto: Bruno Ehrs
Johan Rapp. Foto: Bruno Ehrs Vis mer

Det å være distré er ingen sykdom, men det kan i visse tilfeller framstå som et lite handikapp. Det mener i hvert fall svenske Johan Rapp. Han en grunnlegger av svenske Tankspriddas riksförbund, som kan oversettes til noe sånt som distré menneskers forbund. Foreningen ble grunnlagt for ti år siden for å støtte alle som er distré, om enn med glimt i øyet. Rapp har også skrevet flere bøker om temaet, blant dem Rätten att vara tankspridd – och konsten att komma ihåg. Han mener samfunnet burde ha større forståelse for dem som ofte glemmer. Det å gå i sine egne tanker er en fin egenskap, mener han.

Får ofte kjeft

– Glemsomme mennesker får ofte kjeft og anklages for å være nonchalante. Men glemselen er ikke overlagt. Det å være distré er en egenskap som viser evne til å leve i våre indre tanker og kunne konsentrere oss på et dypere plan, mener han.

– Det føles viktig å minne om at hverdagslig glemsel er noe veldig menneskelig. Men det kan føre til vansker idet vi skal leve opp til høye krav om å være superorganisert og perfekt.

For den som er distré kan konsekvensene bli både vanskelige og tidkrevende. Hvis du leter etter ting du har mistet i tjue minutter hver uke, betyr det 90 dager med leting over en periode på 40 år.

- Arbeidsminnekapasiteten når en topp rundt 25-35-årsalderen og daler deretter sakte. Men det betyr ikke at eldre mennesker automatisk er mer distré enn yngre. Med årene kan man ha blitt bedre til å håndtere stress, blitt mer harmonisk og utviklet fungerende strategier for å holde orden på hverdagen.

Ifølge Johan Rapp kan mennesker grovt deles i to kategorier: De organiserte og velordnede og de tankespredte og kunstnerlige. Forskjellene mellom de to gruppene er store, og de kan ha vanskelig for å forstå hverandre.

Men det finnes hjelp å få om du vil glemme mindre. Med enkle grep kan du ta kontroll i en stresset hverdag. Det som også kan hjelpe, er om omgivelsene utviser forståelse for at noen er mer distré enn andre.

– Litt hjelp kan rekke langt, mener Rapp.

Artikkelen er først publisert i Må Bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer