Ti sekunderstesten avslører hvordan helsa di ligger an

Dårlig balanse kan si noe om helsetilstanden din, i tillegg til å øke faren for fall når du er godt voksen. Tør du å gjennomføre ti sekunderstesten?

10 SEKUNDER: Det er alt som skal til for å vurdere hvordan helsa di ligger an, ifølge disse forskerne. Illustrasjonsfoto: NTB
10 SEKUNDER: Det er alt som skal til for å vurdere hvordan helsa di ligger an, ifølge disse forskerne. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

God balanse gjør ikke bare at du har mindre risiko for fall om du er godt voksen - som ofte kan bli en stor helsebelastning for den som faller: Balanse kan også si noe om risikoen din for å få helseproblemer de neste årene, viser denne studien fra i fjor sommer:

Klarer du ikke å stå på ett bein i ti sekunder, har du nesten doblet risiko for å dø i løpet av de neste ti årene, ifølge studien som er omtalt i det vitenskapelige tidsskriftet British Journal of Sports Medicine, skriver Fysioterapeuten.

Tør du å ta testen selv?

Dårlig balanse = økt dødsrisiko

I studien ønsket forskerne å finne ut om en enkel balansetest kan være en god indikator på en persons dødsrisiko de neste ti årene. Og det mener de at den er - og at den bør inkluderes i helsekontroller blant eldre voksne.

Studien er gjennomført på i alt 1702 personer i alderen 51-75 år i perioden 2009 til 2020.

Blant annet viste resultatene av studien at de som ikke klarte å stå på ett ben i ti sekunder, generelt har dårligere helse: En større andel led av fedme, og/eller hadde hjertesykdom, høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Dessuten var type 2 diabetes tre ganger vanligere i denne gruppen, enn i den som klarte balansetesten.

I tillegg var andelen dødsfall blant de som mislyktes i testen, betydelig høyere, nærmere bestemt 17,5 prosent, mot 4,5 prosent blant de som klarte balansetesten.

Etter å ha justert for alder, kjønn og underliggende forhold, var det å ikke klare ti sekunderstesten assosiert med betydelig økt risiko for død uansett årsak innen de neste ti årene. Risikoen er 84 prosent høyere enn for de som klarer testen, ifølge forskerne.

Dårlig balanse øker sannsynlighet for fall

Vi.no har tidligere skrevet om hvordan det å falle når man er over 65 år kan gå hardt utover den som faller, i tillegg til å koste samfunnet store beløp. Mange av fallene fører til hoftebrudd, og i Norge forekommer det mer enn 9000 hoftebrudd hvert år. Helsedirektoratet ønsker nå å bidra til bedre forebygging av fall i kommunene, som du kan lese mer om i denne artikkelen.

Forsker Maria Bjerk ved Oslo Met uttalte i forbindelse med en studie de gjorde med trening for å forebygge fall blant eldre i 2019, at fall kan ha flere årsaker, blant annet fysisk helse, bruk av medikamenter, hvordan man har det hjemme, lys i trappeganger, tilrettelegging, skotøy og alkoholbruk, i tillegg til at mange eldre får dårligere balanse.

Øvelsene de gjennomførte var relatert til styrke og balanse, og studien viste at den enkle øvelsene de testet ut ga bedre livskvalitet og balanse blant de hjemmeboende eldre.

HJEMMETRENING: Ti øvelser eldre kan gjøre hjemme. Video: Nancy Gogstad og Madeleine Enersen Hellerød. Klipp: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Hvor gammel blir du?

En annen enkel test, som Vi.no har skrevet om før, kan si noe om hvor gammel du kan forvente å bli: Alt du må gjøre, er å reise deg opp fra en stol.

Er du eldre enn 90 og klarer å reise deg opp fra stolen uten å måtte støtte deg med hendene, er sjansen mye større for at du lever til du blir 100 enn dersom du ikke klarer det, ifølge FHI.

– Kroppens funksjonsevne gir en god pekepinn på robusthet, særlig blant de eldste. En studie som fulgte 92–93 åringer over åtte år, fant at hele 11 prosent av mennene som klarte å reise seg fra en stol uten å bruke hendene som støtte, fylte hundre år. For de som ikke klarte dette, nådde kun 2 prosent hundre års alder. Tilsvarende tall for kvinner var 22 og 2 prosent, sier seniorforsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet i en artikkel på fhi.no.

Sammen med ganghastighet og gripestyrke er det å kunne reise seg fra en stol uten støtte faktisk en god markør for en eldre persons fysiske helsetilstand, mener FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.