Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): Det er så lett å se svart på det. Men i den nye hverdagen der vi alle sitter hver for oss, er det viktigere enn noen gang å finne lysglimt. Og hvis du bare leter, finnes det mange av dem. Her er bare noen av tingene vi håper å kunne ta med oss videre:
Les også: Kjendislegens grunner til corona-optimisme
1. Dugnadsånden. Vi nordmenn liker å tenke på oss sjøl som et dugnadsfolk. Vi trår solidarisk til for å hjelpe fellesskapet, og coronakrisa har fått fram det beste i mange. Allerede idet de første nordmennene ble satt i karantene, dukket det opp tilbud om nabohjelp på allerede eksisterende nabolagsgrupper på Facebook. Snart fulgte egne corona-hjelpesider opp, som for eksempel Coronaohjelp Bergen som fikk 7000 medlemmer på ett døgn. Apper der folk kan tilby eller få hjelp opplevde også en voldsom pågang. Man kan jo bli rørt av mindre. Jeg velger også å håpe at sidene kan få leve videre etter at akkurat denne krisa er avblåst.
2. Solidariteten med lokale bedrifter. Da broren min måtte stenge restauranten han er medeier i og solgte ut maten de allerede hadde på kjøl i form av matkasser til helga, ble de ikke bare utsolgt på et døgn. Flere av kundene betalte mer enn maten kostet; de valgte å gi de permitterte ansatte tips. Og selv om pengene kommer godt med, er gesten minst like viktig. Den lille kaffebaren Retrolykke delte bilde av en melding på sin Instagramkonto som viser samme mentalitet: Stamkunder vippser dem de kronene de hadde brukt på kaffe om de ikke satt coronafast hjemme i leilighetene sine. Sjøl har jeg denne uka bestemt meg for å støtte en superlokal bedrift hver eneste dag. I går kjøpte jeg god kaffe til hjemmekontoret på min høyst elskede nabolagskafe, i dag unnet jeg meg blomster fra den lokale blomsterbutikken som har sett seg nødt til å permittere alle ansatte 60 prosent etter at alt fra bryllup til begravelser er blitt avlyst eller utsatt.

3. Nettkonserter. Altså, hvilken luksus! Konserter er ikke lenger forbeholdt dem som er på rett sted til rett tid. I Facebookgruppene Brakkesyke 2020 og Digitalscenen spiller artister konserter fra sin egen stue, du kan se når du vil og vippse et bidrag til nummeret som står på skjermen som går rett til artisten. Flere artister opptrer også på sine egne Facebooksider, hjemmesider og Instagramkontoer. Maria Mena synger for eksempel fra balkongen, akkopagnert av nabo og bestekompis Jon Niklas Rønning fra sin balkong.
Vi gleder oss selvsagt aller mest til å se favorittartistene våre live igjen, men i mellomtiden er det fint å få kulturen hjem i stua samtidig som vi kan bidra til å gi frilansere med avlyste oppdrag i ukene fremover, noe å leve av.

Les også: «Nå er pappa alene»

Hjemmetrening som holder kroppen sterk
4. Ekstraservice! Det er ikke bare musikere som byr på seg sjøl når de ikke kan samle folk på sine vanlige arenaer. Kokken ved Halden-restauranten Curtisen har kombinert stenging av egen restaurant og hjemmeskole til å tilby matlagingskurs for barn i barneskolealder hver dag. På Curtisens facebookside legger han ut handleliste dagen før, og klokkeslett for felles kokkelering som livestreames samme sted og på restaurantens YouTube-kanal. Andre kjente kokker streamer fjernsynskjøkken på egne Instagramprofiler, mens flere restauranter tilbyr takeaway for første gang. Mange av dem kjører også maten hjem til kunder som ikke kan eller ønsker å forlate hjemmene sine fordi de sitter i karantene eller tilhører risikogrupper.

5. Litt i samme gata som de kreative kokkene over, finner vi strikkebutikken Pickles som har samlet en rekke videoer for alle som nå sitter hjemme og kjenner at dette kan være tiden for å finne seg en ny hobby. Hvis du først er i gang på strikkegaleien, finnes det mye hjelp og inspirasjon å få i Facebookgrupper som Strikkesida - for alle. Lærere deltar i digital dugnad og hjelper hverandre å legge opp undervisning for elever i hjemmeskole, og frivillige tilbyr leksehjelp på nettet. Uansett hva du trenger hjelp til, finnes det noen som kan hjelpe deg med det om dere bare finner sammen.

Vet du forskjell på karantene og isolasjon?
6. Vennligheten. Det er visst ikke bare jeg som føler at den avstandshilsinga vi bedriver nå oppleves nesten nærere og mer respektfull enn å ta verandre i hånda. «Vi hilser på hverandre på nye måter. Med føttene. Med hendene mot hjertet. Med øynene. Det kjennes merkelig nok mer respektfullt enn å håndhilse», skriver Kathrine Aspaas i Aftenposten.
7. Nøysomheten. Jeg har ikke kastet et riskorn siden Norge gikk i svart hvitt. Jeg har akkurat satt erter og linser i vann til spiring. Jeg er i ferd med å bli min egen bestemor. Og krigsgenerasjonen er ikke et dumt forbilde å ha.
Les også: Her besøker Anne-Lise barnebarna - uten smitterisiko
8. Klimaeffekten. Det kan virke fjernt å tenke at coronaviruset kan ha noe annet enn negative konsekvenser, men forskere har allerede regnet på de positive klimaeffekten av at verden går i pausemodus. Den synkende luftforurensingen i Kina aleine kan spare 50 000 til 100 000 menneskeliv, mener de. Endringen i luftkvalitet kan sees med det blotte øyet i videoen under:
9. Roen. Altså, det er travelt på vårt overbefolka hjemmekontor, men vi skal ingen steder. Vi er ikke seint ute til buss, jobb, skole eller trening. Vi kjenner på en rastløshet, men også en ro. Det er fint på et vis. Om vi bare tvinger bort tanken på hvor lenge denne tilstanden kan vare.
10. Takknemligheten. Savnet etter hverdagen viste seg allerede på dag null. Idet jeg forlot kontorlokalet som sistemann onsdag kveld, så jeg meg rundt og tenkte: «Dette øyeblikket vil du huske. Nå går du ut herfra uten å ane når du kommer tilbake. Du kommer til å savne alt, selv den dårlige kaffen». Snart en uke inn i hjemmekontortilværelsen kan jeg slå fast at hverdagen vil føles som en fest når den er over oss igjen.
Klarer vi å ta med oss noe av punktene på denne lista inn i den nye hverdagen, kan vi til og med ha lært noe også. Blant annet at vi ikke er usårbare. Bare det er en øvelse i takknemlighet i seg selv.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.