Alkohol

Test deg selv: Hvor mye drikker du, egentlig?

Hvilken mengde alkohol som regnes som risikofylt forbruk, er sannsynligvis mye lavere enn du tror - særlig om du er godt voksen. Her kan du sjekke ditt eget drikkemønster - og hvilke tiltak du kan gjøre.

HVOR MYE ER FOR MYE? Mange forbinder vin, whisky eller annen alkohol med kos, avslapning og hygge. Men det skal faktisk ikke så mye til før det blir for mye av det gode. Foto: NTB
HVOR MYE ER FOR MYE? Mange forbinder vin, whisky eller annen alkohol med kos, avslapning og hygge. Men det skal faktisk ikke så mye til før det blir for mye av det gode. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Et glass her, og et glass der ...

Om du er glad i vin, øl eller en god drink, er det lett å miste tellingen over hvor mye du har drukket i løpet av en uke. Særlig når det er ferie, julebordsesong, eller når mange sosiale aktiviteter etter jobb innebærer et lite glass eller to.

Har man ikke lenger hjemmeboende barn eller andre forpliktelser, kan det fort bli litt for mye av det gode, i hvert fall om helsa får bestemme. Selv om man for lengst har sluttet med ungdomstidens store fylleslag, kan totalsummen likevel bli høyere enn det kroppen din har godt av.

Her kan du lese mer om hvordan alkohol påvirker kroppen din når du blir eldre:

Hvor mye alkohol er for mye?

Er du godt voksen, skal det faktisk ikke så veldig mye til før du er over i det som regnes som et risikofylt alkoholforbruk. Ifølge FHI kan selv en relativt liten alkoholmengde ukentlig være problematisk etter fylte 65 år.

Menn over 65 år bør ikke drikke mer enn sju alkoholenheter i løpet av en uke, mens kvinner i samme aldersgruppe ikke bør drikke mer enn fem alkoholenheter i uka.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.