Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Et glass her, og et glass der ...
Om du er glad i vin, øl eller en god drink, er det lett å miste tellingen over hvor mye du har drukket i løpet av en uke. Særlig når det er ferie, julebordsesong, eller når mange sosiale aktiviteter etter jobb innebærer et lite glass eller to.
Har man ikke lenger hjemmeboende barn eller andre forpliktelser, kan det fort bli litt for mye av det gode, i hvert fall om helsa får bestemme. Selv om man for lengst har sluttet med ungdomstidens store fylleslag, kan totalsummen likevel bli høyere enn det kroppen din har godt av.
Her kan du lese mer om hvordan alkohol påvirker kroppen din når du blir eldre:

De som drikker mest er de som tåler det dårligst
Vi Pluss
Nei, ungdommen er ikke verstinger
Hvor mye alkohol er for mye?
Er du godt voksen, skal det faktisk ikke så veldig mye til før du er over i det som regnes som et risikofylt alkoholforbruk. Ifølge FHI kan selv en relativt liten alkoholmengde ukentlig være problematisk etter fylte 65 år.
Menn over 65 år bør ikke drikke mer enn sju alkoholenheter i løpet av en uke, mens kvinner i samme aldersgruppe ikke bør drikke mer enn fem alkoholenheter i uka.
Alkohol er blant annet knyttet til minst sju forskjellige typer kreft, ifølge en rapport fra Verdens helseorganisasjon utgitt i 2021. I tillegg gir det økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer og demens.

Alkohol og kreft: Hvert glass teller

Godt voksen? Mengden alkohol som anbefales kan overraske
Her finner du testen
Er du bekymret for om alkoholforbruket ditt er litt for høyt? Eller er du bare nysgjerrig på hvor mye som regnes som greit, hvor mye som er litt mye, og hvor mye som er bekymringsverdig?
Det finnes flere gode, vitenskapsbaserte tester som kan gi deg en pekepinn på om drikkemønsteret ditt er greit eller innebærer helserisiko.
For eksempel kan du teste drikkevanene dine med testen Drikkestatus, et verktøy som anbefales av HelseNorge.
Testen tas som et anonymt spørreskjema på nettet, og du får spørsmål blant annet om hvor ofte du drikker og hvor mye, og om hvordan drikkemønsteret ditt påvirker hverdagen din og andre rundt deg. Testen setter så sammen alle svarene du har gitt, og gir deg et svar på hvordan din drikkestatus er og hvilke grep du bør ta.

En risiko å kombinere disse medisinene med alkohol
Vi Pluss
Melatonin: Oppskrytt eller vidunderpreparat?
Vi PlussDrikker du for mye?
Når testen er ferdig, vil du få en tilbakemelding på om dine alkoholvaner innebærer lav, middels eller høy risiko, og forslag til tiltak og hvordan du kan drikke smartere og med mindre risiko for egen helse og livskvalitet.
Drikkestatus er basert på det svenske verktøyet Alkoholprofilen som er utviklet av IQ-initiativet.
Utregningene i testen bygger på den anerkjente testen AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test), som er utviklet av WHO i 1989 og i dag brukes av fagpersonell over hele verden for å vurdere hvor mye man drikker.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.