Alkohol

Test deg selv: Hvor mye drikker du, egentlig?

Hvilken mengde alkohol som regnes som risikofylt forbruk, er sannsynligvis mye lavere enn du tror - særlig om du er godt voksen. Her kan du sjekke ditt eget drikkemønster - og hvilke tiltak du kan gjøre.

HVOR MYE ER FOR MYE? Mange forbinder vin, whisky eller annen alkohol med kos, avslapning og hygge. Men det skal faktisk ikke så mye til før det blir for mye av det gode. Foto: NTB
HVOR MYE ER FOR MYE? Mange forbinder vin, whisky eller annen alkohol med kos, avslapning og hygge. Men det skal faktisk ikke så mye til før det blir for mye av det gode. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Et glass her, og et glass der ...

Om du er glad i vin, øl eller en god drink, er det lett å miste tellingen over hvor mye du har drukket i løpet av en uke. Særlig når det er ferie, julebordsesong, eller når mange sosiale aktiviteter etter jobb innebærer et lite glass eller to.

Har man ikke lenger hjemmeboende barn eller andre forpliktelser, kan det fort bli litt for mye av det gode, i hvert fall om helsa får bestemme. Selv om man for lengst har sluttet med ungdomstidens store fylleslag, kan totalsummen likevel bli høyere enn det kroppen din har godt av.

Her kan du lese mer om hvordan alkohol påvirker kroppen din når du blir eldre:

Hvor mye alkohol er for mye?

Er du godt voksen, skal det faktisk ikke så veldig mye til før du er over i det som regnes som et risikofylt alkoholforbruk. Ifølge FHI kan selv en relativt liten alkoholmengde ukentlig være problematisk etter fylte 65 år.

Menn over 65 år bør ikke drikke mer enn sju alkoholenheter i løpet av en uke, mens kvinner i samme aldersgruppe ikke bør drikke mer enn fem alkoholenheter i uka.

Alkohol er blant annet knyttet til minst sju forskjellige typer kreft, ifølge en rapport fra Verdens helseorganisasjon utgitt i 2021. I tillegg gir det økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer og demens.

Her finner du testen

Er du bekymret for om alkoholforbruket ditt er litt for høyt? Eller er du bare nysgjerrig på hvor mye som regnes som greit, hvor mye som er litt mye, og hvor mye som er bekymringsverdig?

Det finnes flere gode, vitenskapsbaserte tester som kan gi deg en pekepinn på om drikkemønsteret ditt er greit eller innebærer helserisiko.

For eksempel kan du teste drikkevanene dine med testen Drikkestatus, et verktøy som anbefales av HelseNorge.

Testen tas som et anonymt spørreskjema på nettet, og du får spørsmål blant annet om hvor ofte du drikker og hvor mye, og om hvordan drikkemønsteret ditt påvirker hverdagen din og andre rundt deg. Testen setter så sammen alle svarene du har gitt, og gir deg et svar på hvordan din drikkestatus er og hvilke grep du bør ta.

Drikker du for mye?

Når testen er ferdig, vil du få en tilbakemelding på om dine alkoholvaner innebærer lav, middels eller høy risiko, og forslag til tiltak og hvordan du kan drikke smartere og med mindre risiko for egen helse og livskvalitet.

Drikkestatus er basert på det svenske verktøyet Alkoholprofilen som er utviklet av IQ-initiativet.

Utregningene i testen bygger på den anerkjente testen AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test), som er utviklet av WHO i 1989 og i dag brukes av fagpersonell over hele verden for å vurdere hvor mye man drikker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.