Periodontitt og tannkjøttbetennelse

Tennene dine kan varsle alvorlig sykdom

Tannkjøttbetennelse er en svært vanlig tilstand som rammer nær halvparten av oss. Men hyppig tannkjøttbetennelse kan øke risikoen for og være et varsel om andre og langt mer alvorlige sykdommer.

PERIODONTITT: Hyppig tannkjøttbetennelse kan være plagsomt nok i seg selv. Men visste du at det også kan være et tegn på andre og langt mer alvorlige sykdommer? Illustrasjonsfoto: NTB
PERIODONTITT: Hyppig tannkjøttbetennelse kan være plagsomt nok i seg selv. Men visste du at det også kan være et tegn på andre og langt mer alvorlige sykdommer? Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tannkjøttbetennelse er en relativt vanlig tilstand, og omtrent halvparten av alle over 45 kan være rammet i mer eller mindre alvorlig grad. Sykdommen utløses av bakterier og gir betennelse i vevet rundt tennene.

Det finnes to hovedtyper av tannkjøttbetennelse, som begge er utløst av bakterieinfeksjoner: Gingivitt og periodontitt. Gingivitt er en mild tannkjøttbetennelse som går tilbake ved god tannhygiene. Periodontitt er mer alvorlig, og kan ikke reverseres. Betennelsen går dypere ned i vevet rundt tennene og angriper tannfestet, og kan i alvorlige tilfeller føre til at tennene løsner og går tapt. Utviklingen av periodontitt har en arvelig komponent, men kan også påvirkes av tannhygiene, røyking og enkelte typer medisiner.

Tannkjøttbetennelse er plagsomt nok i seg selv. Typiske symptomer er rødt, lett oppsvulmet tannkjøtt og blødninger når du pusser tennene.

Men dersom du plages av kronisk eller tilbakevendende tannkjøttbetennelse, kan det være et tegn på at du ikke bare bør ta en tur til tannlegen, men også bør ta en prat med fastlegen. De siste årene er det påvist en sammenheng mellom tannkjøttbetennelse og flere andre alvorlige sykdommer, skriver det internasjonale forskningsnettstedet The Conversation.

Her er noen sykdommer der forskerne har funnet en sammenheng med tannkjøttbetennelse:

1. Alzheimer

At tilstanden til tennene og tannkjøttet ditt kan påvirke hjernen din, høres kanskje underlig ut. Men flere studier har funnet en tydelig sammenheng mellom tannkjøttbetennelse og utviklingen av Alzheimer. Blant annet publiserte forskere ved Universitetet i Bergen en studie i 2019 som viste at tannkjøttbetennelse ga økt risiko for å utvikle Alzheimer.

– Vi fant DNA-bevis for at bakterien som forårsaker tannkjøttbetennelsen kan vandre fra munnen og opp til hjernen, har forsker Piotr Mydel ved UiB tidligere uttalt.

Mydel og hans kolleger undersøkte 53 personer med Alzheimers og fant bakterien i 96 prosent av tilfellene. Bakterien produserer et protein som ødelegger nerveceller i hjernen, som fører til hukommelsestap og Alzheimer, mener forskerne.

En annen studie fra 2017 konkluderte med at personer som har levd med kronisk tannkjøttbetennelse i ti år eller mer, har 70 prosent økt risiko for å utvikle Alzheimer sammenlignet med personer uten tannkjøttbetennelse.

Tannkjøttbetennelse er ikke en årsak alene til Alzheimer, men en av mange faktorer som kan bidra til utvikling av sykdommen. Å passe godt på tenner og tannhelse er en av flere ting du kan gjøre for å redusere risikoen for å bli syk med Alzheimer.

2. Hjerte- og karsykdom

Tannkjøttbetennelse har også en sammenheng med økt risiko for hjerteinfarkt. I en studie fra Karolinska Universitetet i Stockholm i 2016 ble det funnet at moderat til alvorlig periodontitt forekom omtrent 30 prosent oftere blant pasienter som hadde hatt hjerteinfarkt enn blant pasienter uten hjerteinfarkt.

Andre studier har konkludert med at kronisk tannkjøttbetennelse kan føre til avleiring av plakk på innsiden av åreveggen i blodårene, såkalt åreforkalkning. Dette øker risikoen for blodpropp, hjerteinfarkt og hjerneslag.

Å passe på tenner og tannkjøtt kan med andre ord også beskytte hjertet ditt.

3. Diabetes type 2

Tannkjøttbetennelse har lenge vært en kjent komplikasjon hos pasienter med diabetes. Diabetes kan svekke immunforsvaret slik at bakterier og virus lettere kan formere seg, og blant annet forårsake betennelse i tannkjøttet. Personer med diabetes oppfordres derfor til å ha god munnhygiene og gå ofte til kontroll hos tannlegen.

Flere studier antyder nå at sammenhengen også kan gå andre veien - at pasienter med periodontitt har høyere risiko for også å ha diabetes 2. En metastudie fra 2018 fant at personer med periodontitt hadde høyere risiko for å utvikle diabetes, samt svekket kontroll over blodsukkernivået. Forskerne fant også en tydelig sammenheng mellom periodontitt og diabetes-relaterte komplikasjoner. Studier har vist at effektiv behandling av periodontitt hos diabetespasienter førte til at de også fikk bedre kontroll på blodsukkeret.

Diabetes er en sykdom som rammer svært mange nordmenn, om lag fem prosent av befolkningen. 90 prosent har diabetes type 2. Sykdommen kommer snikende og utvikler seg over tid, og gir få eller ingen symptomer i starten. Mange får diagnosen først etter lang tid, og andre følgetilstander eller risikofaktorer kan ofte være det som fører til en diagnose.

4. Kreft

Tannkjøttbetennelse er også forbundet med økt risiko for flere typer kreft, først og fremst bukspyttkjertelkreft, blodkreft og lymfekreft, ifølge Helsedirektoratet. Personer med periodontitt kan ha så mye som 74 prosent økt risiko for å utvikle bukspyttkjertelkreft sammenlignet med personer uten periodontitt.

Årsaken er uklar, men én teori er at det har sammenheng med inflammasjon, som er en faktor ved både kreft og tannkjøttbetennelse.

God munnhygiene gir bedre helse

I tillegg til disse fire sykdommene, er det også funnet en sammenheng mellom tannkjøttbetennelse og kols, revmatisme, leversykdom og lungebetennelse, samt komplikasjoner ved graviditet og fødsel.

Å ta vare på tennene og tannkjøttet er med andre ord relatert til langt mer enn bare god tannhelse. Tannhelsen din påvirker hele kroppen, og god munnhygiene kan være en viktig måte å forebygge en rekke alvorlige sykdommer på.

Selv om genetikk er en faktor når det gjelder forekomst av tannkjøttbetennelse, er det også mye du kan gjøre selv:

1. Spis sunn mat til faste tider. Unngå småspising og mye sukker.

2. Drikk vann som tørstedrikk.

3. Puss tennene i to minutter morgen og kveld med fluortannkrem. Bruk tanntråd.

4. Bruk fluortabletter eller fluorskyll om det trengs.

5. Stump røyken.

6. Gå regelmessig til tannlege.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.