Transplantasjon av avføring

Tarmbakterier bedre enn antibiotika

Tarmbakterier fra en egnet donor kan bekjempe visse sykdommer, viser nyere forskning. Likevel benyttes behandlingen lite i Europa, melder forskning.no.

PROBIOTIKA: Kan tarmbakterier brukt i ren form, såkalt probiotika, være løsningen på antibiotikaresistens?
PROBIOTIKA: Kan tarmbakterier brukt i ren form, såkalt probiotika, være løsningen på antibiotikaresistens? Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange leger og forskere var lenge skeptiske til det som nå viser seg å være en realitet: Transplantasjon av donert avføring, forkortet FMT (Faecal Microbiota Transplant), kan bekjempe tarminfeksjon og muligens også andre sykdommer.

– Vi så på en studie fra Nederland og tenkte at resultatene nesten var for gode til å være sanne. Men våre egne resultater viste det samme, sier Christian Lodberg Hvas, overlege ved Aarhus Aarhus Universitetshospital i Danmark til forskning.no.

Både den nederlandske og den danske studien viste at FMT er særlig effektivt mot bakterien Clostridium difficile som forårsaker tarminfeksjon og skaper problemer på sykehus der allerede svekkede pasienter smittes.

Faktisk virker FMT bedre enn antibiotika på denne gjenstridige bakterien, viser forskningen. I motsetning til antibiotika, bruker FMT "gode" tarmbakterier i kurering av sykdom. Antibiotikaresistens er som kjent et økende problem i verden, håpet er dermed at FMT kan bidra til løsningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.