Transplantasjon av avføring

Tarmbakterier bedre enn antibiotika

Tarmbakterier fra en egnet donor kan bekjempe visse sykdommer, viser nyere forskning. Likevel benyttes behandlingen lite i Europa, melder forskning.no.

PROBIOTIKA: Kan tarmbakterier brukt i ren form, såkalt probiotika, være løsningen på antibiotikaresistens?
PROBIOTIKA: Kan tarmbakterier brukt i ren form, såkalt probiotika, være løsningen på antibiotikaresistens? Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange leger og forskere var lenge skeptiske til det som nå viser seg å være en realitet: Transplantasjon av donert avføring, forkortet FMT (Faecal Microbiota Transplant), kan bekjempe tarminfeksjon og muligens også andre sykdommer.

– Vi så på en studie fra Nederland og tenkte at resultatene nesten var for gode til å være sanne. Men våre egne resultater viste det samme, sier Christian Lodberg Hvas, overlege ved Aarhus Aarhus Universitetshospital i Danmark til forskning.no.

Både den nederlandske og den danske studien viste at FMT er særlig effektivt mot bakterien Clostridium difficile som forårsaker tarminfeksjon og skaper problemer på sykehus der allerede svekkede pasienter smittes.

Faktisk virker FMT bedre enn antibiotika på denne gjenstridige bakterien, viser forskningen. I motsetning til antibiotika, bruker FMT "gode" tarmbakterier i kurering av sykdom. Antibiotikaresistens er som kjent et økende problem i verden, håpet er dermed at FMT kan bidra til løsningen.

En mulig revolusjon

Og det stopper ikke ved bekjempelse av tarminfeksjon. Studier indikerer potensiale også mot barneautisme og skrumplever, forteller Christian Lodberg Hvas til forskning.no. Også Andreas Munk Pedersen, lege ved Hvidovre Hospital, uttaler seg i artikkelen. Han har forsket mye på FMT og tarminfeksjoner, og mener det ville vært en stor revolusjon dersom behandlingen ble mer utbredt.

Så hvorfor er den ikke mer utbredt? Det korte svaret er at europeisk lovverk og helsesystemer foreløpig ikke er lagt opp til det. I likhet med blodgivning krever det å donere avføring et utbredt og regulert system for å kunne benyttes i stor skala. Blant annet må man sikre at avføringen screenes grundig før den transplanteres, for å unngå mer sykdom hos mottakeren.

VONDT I MAGEN? Symptomer fra magen kan skyldes svært mange sykdommer. Det er viktig å skille mellom kroniske mageproblemer og akutte magesmerter. Video: Lommelegen Vis mer

Artikkelen viser til en fersk studie publisert i tidsskriftet The Lancet, der går frem at de fleste land i Europa benytter FMT i kun 10 prosent av infeksjonstilfellene der man vet at behandlingen kunne hjulpet. Man må altså legge til rette for å gange bruken av FMT med ti for å møte behovet, slår forskerne bak studien fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.