Tårene dine kan avsløre sykdom

En ny forskningsstudie viser at tårene dine kan bli et viktig redskap for å avsløre en rekke sykdommer, blant annet diabetes.

TÅRENE AVSLØRER SYKDOM: Ny forskning viser at tårene dine slett ikke bare er relatert til latter og gråt - de kan også brukes til å finne ut om du har enkelte sykdommer. Foto: NTB
TÅRENE AVSLØRER SYKDOM: Ny forskning viser at tårene dine slett ikke bare er relatert til latter og gråt - de kan også brukes til å finne ut om du har enkelte sykdommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du lett for å la tårene renne? Det kan vise seg å være en stor fordel ved fremtidige legebesøk: Tårene dine kan nemlig brukes til å oppdage en rekke medisinske tilstander.

Det viser en ny forskningsstudie utført ved Wenzhou Medical University i Kina i samarbeid med blant annet Harvard Medical School, melder Science News.

Øyesykdommer og diabetes

Forskerne samlet tårer fra deltakerne i studien, og analyserte dem ved hjelp av avansert teknologi. Flere signalstoffer viste seg å kunne gi informasjon om deltakernes helsetilstand.

På samme måte som spytt og urin i dag benyttes for å stille en rekke medisinske diagnoser, ser forskerne for seg at man i fremtiden vil kunne hente mye informasjon om kroppens helsetilstand gjennom analyse av tårer. Blant annet håper forskerne at en pasients tårer kan brukes til å overvåke utviklingen av mulig øyesykdom i forbindelse med diabetes.

På sikt tror forskerne at tårer også kan brukes til å diagnostisere flere andre sykdommer, i tillegg til å kunne gi informasjon om psykiske helsetilstander som depresjon og stress.

1500 signalstoffer i tårer

Her i Norge har Hormonlaboratoriet ved Aker sykehus forsket på tårevæske i flere år.

Der har de blant annet oppdaget at tårene våre inneholder mer enn 1500 signalstoffer. Enkelte av disse vil kunne være effektive i å avsløre om en pasient har en øyesykdom eller ikke. Særlig nyttig er denne metoden for å avsløre øyesykdom som skyldes høyt stoffskifte.

Tårer er med andre ord mye mer enn bare saltvann.

Luke Lee, bioingeniør ved Harvard Medical School og medforfatter av den kinesiske tårestudien, sier til Science News at dette bare er begynnelsen.

– Tårer uttrykker noe vi egentlig ikke har utforsket, sier han til Science News.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.