Tannlege

Tannlegen sa feil – det kostet henne støtte til tannbehandling i årevis: – Urimelig og meningsløst

Hun skulle egentlig hatt refusjon for tannbehandling over åtte år – men ble avvist da hun tok det opp med tannlegen. Da hun tilfeldigvis fikk bekreftet rettigheten, var det imidlertid for seint for full tilbakebetaling – og pengene er dermed tapt.

HELFO-STØTTE TIL TANNLEGE: Hun hadde rett på offentlig støte til tannlegebehandling i mange år - men tannlegen opplyste feil da han nektet for dette. Nå får hun kun tilbakebetalt for noe av perioden, mens tannlegen går fri. Når konsekvensen av dette blir at hun må lide et økonomisk tap samtidig som tannlegens oppførsel går uten konsekvenser så føles det urimelig og meningsløst, sier hun. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
HELFO-STØTTE TIL TANNLEGE: Hun hadde rett på offentlig støte til tannlegebehandling i mange år - men tannlegen opplyste feil da han nektet for dette. Nå får hun kun tilbakebetalt for noe av perioden, mens tannlegen går fri. Når konsekvensen av dette blir at hun må lide et økonomisk tap samtidig som tannlegens oppførsel går uten konsekvenser så føles det urimelig og meningsløst, sier hun. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Som hovedregel må voksne betale utgiftene til tannbehandling selv – men det finnes noen unntak, som faktisk kan gjelde ganske mange.

I 2022 fikk 725 000 pasienter dekket tannbehandling for over 2 milliarder kroner. Her kan du få svar på hva som kreves og om det kan gjelde deg.

Mange vet imidlertid ikke at de kan få refusjon for tannbehandling fra Helfo – og mange dropper også derfor å gå til tannlegen, fordi det er for dyrt.

«Solveig» som vi forteller om i denne saken, er i 70-åra og har en sykdom som gjør at hun har rett på stønad for tannbehandling.

Men da hun spurte tannlegen om dette, fikk hun til svar at det gjorde det ikke.

Etter mange år hos denne samme tannlegen, hvor hun egentlig var berettiget til refusjon fra Helfo, fikk hun imidlertid bekreftet det hun hadde trodd: Hun har rett på å få dekket tannbehandlingen.

Men da var det for seint til å få refundert behandlingen for alle disse åra – og pengene er tapt for Solveig.

Når tannlegen gjør feil

Saken har vært oppe til klagebehandling i Trygderetten, hvor vi får innblikk i det som har skjedd med Solveig.

Hun fikk diagnosen i 2009. Det handler om en sjelden sykdom som gir rett på stønad til tannbehandling fra folketrygden. Det er mange sykdommer og tilstander som kan gi rett på slik stønad – og du kan lese alt om det i denne artikkelen på Vi.no.

Da Solveig opplyste tannlegen sin om dette og spurte om det kunne gi rett til refusjon, fikk hun beskjed om at det gjorde det ikke.

I 2013 gjennomgikk hun kreftbehandling med cellegift og stråling. Også denne behandlingen fortalte hun sin tannlege om – uten at hun ble gitt refusjon for tannbehandling.

I 2016 måtte hun så inn til en akutt tannlegetime, og hun måtte oppsøke en annen enn sin vanlige tannlege. Det var nå gått sju år siden hun fikk den første diagnosen.

Denne tannlegen undersøkte Solveigs diagnose, og fant ut at det jo ga rett til refusjon av tannbehandling, som hun også selv hadde trodd.

Solveig søkte da Helfo om dekning av utgifter til tannbehandling hun hadde fått i perioden fra 2009 til 2017.

Etter først å ha fått avslag, fikk hun etter å ha klaget innvilget støtte til tannbehandling – men kun tre år tilbake i tid fra søknadstidspunktet.

Årsaken til at hun ikke får tilkjent refusjon lenger tilbake i tid, er at hun ikke kom med kravet innen fristen.

At det var tannlegen som var skyld i dette, på grunn av feilinformasjonen han ga, gjør ingen forskjell for saksbehandlingen verken i klagesaken til Helfo eller Trygderetten:

– Retten har vist til at krav må settes fram, i dette tilfellet innen seks måneder. Feil eller mangelfulle opplysninger fra behandleren ga ikke unntak, skriver Trygderetten i kjennelsen.

– Urettferdig

Dermed sitter Solveig igjen med regningen for mange års tannbehandling – som hun egentlig kunne fått dekket i alle fall deler av. Selv om stønadene fra folketrygden ikke er nok til å dekke hele tannlegeregningen, vil de dekke en god del. Refusjonen gis etter fastsatte takster (les mer om det her/LENKE PLUSSen) – men pasienten må alltid regne med å måtte betale en egenandel også selv.

Til Trygderetten uttrykker Solveig at hun finner det svært urettferdig at hun ikke gis tilbakebetaling utover de tre åra som hun er blitt innvilget.

Hun påpeker at det er tydelig at hennes tannlege aldri har tatt seg bryet med å sjekke informasjonen han har fått av henne opp mot regelverket for refusjon av tannbehandling.

Hun sier at når regelverket er slik at dette blir akseptert, så strider dette mot hennes rettsoppfatning.

– Når konsekvensen av dette blir at hun må lide et økonomisk tap samtidig som tannlegens oppførsel går uten konsekvenser så føles det urimelig og meningsløst, sier hun.

– Gjelder ikke at man ikke kjenner til regelverket

– Retten har stor forståelse for at det føles urettferdig å ikke få dekket tidligere utgifter til tannbehandling, svarer Trygderetten i kjennelsen – men bemerker samtidig at enhver har et selvstendig ansvar for å fremme krav om en ytelse, etter loven.

Det følger også av loven at slikt krav må settes fram innen en klart angitt frist, i dette tilfellet innen seks måneder. Det finnes unntak for fristen, men det mener ikke retten gjelder for Solveig:

– Det er ikke noe som tyder på at hun har vært åpenbart ute av stand til å sette fram krav, skriver de, og fortsetter med å fortelle at «ute av stand» først og fremst går på helsemessige forhold.

– Det at man ikke kjenner til de faktiske forhold eller regelverket, såkalt rettsvillfarelse, omfattes ikke. Det er heller ikke slik at den ankende part har fått misvisende opplysninger fra trygdens organer, mener Trygderetten – og påpeker at tannlegen det her er snakk om, ikke er en del av trygden.

Solveig får dermed ikke medhold i sitt krav om tilbakebetaling for behandling fra alle åra fra 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.