Sjekk hvem som er dårligst til å vaske hendene:

Tallene sjokkerer: Pass deg for smitteversting

Ny undersøkelse avslører dårlige hygienevaner.

DROPPER HÅNDVASK: Flere enn vi kanskje tror dropper håndvasken før lunsj. Foto: NTB Scanpix
DROPPER HÅNDVASK: Flere enn vi kanskje tror dropper håndvasken før lunsj. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Det er supert å bruke sprit når du er på farten, som før du forsyner deg av en buffé i kantina på jobb. Hvis alle spriter hendene før de forsyner seg i kantina, vil vi alle holde oss friskere, sier Mette Fagernes ved Folkehelseinstituttets avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging.

Les også: Advarer mot bruk av munnbind

Grunnen er enkel: Smitte overføres lett fra hånd til hånd via elementer på buffeten og i kantina. Det er fort gjort at mikroorganismene forflyttes videre til mat og slimhinner i munn, nese og øyne som er vanlige inngangsporter for smitte.

Den siste tida er håndvask blitt ekstra aktuelt i forbindelse med coronaviruset som ble identifisert i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina 12. desember 2019. Viruset, som har fått navnet covid-19, er også kommet til Norge hvor det er blitt påvist flere som er blitt smittet.

Men er vi flinke nok til å vaske hendene?

Nei, ifølge en undersøkelse gjennomført av målingsbyrået YouGov på vegne av Initial Hygieneservice.

De yngste er dårligst

Undersøkelsen, som ble gjennomført før de første meldingene om coronaviruset kom, viser at 25 prosent ikke alltid vasker hendene sine før lunsj med kolleger. Det er de yngste som er dårligst til å vaske hendene.

– Lunsjmåltidet er faktisk den store hygienesynderen. Nå, som alltid, er det viktig å ha fokus på håndhygiene. Vi vet at mange omgås og håndhilser på kolleger og tar på PC, mobil og fellesgjenstander på jobb. Derfor er håndhygiene på arbeidsplassen, og i forbindelse med lunsj, veldig viktig, sier Espen Agnalt i Initial hygieneservice.

Unge slurver

I undersøkelsen ble respondentene spurt om de vasket hendene før lunsjen. Mens 73 prosent svarte ja, svarte 25 prosent nei og 2 prosent vet ikke.

På spørsmål om de vasket hender før lunsj svarte 42 prosent av de spurte mellom 18 og 29 år nei. I aldersgruppa 60 pluss svarte 16 prosent nei på samme spørsmål.

– Trenden er tydelig på at det er de unge som slurver mest. Hele 42 prosent av de under 30 år sier at de ikke vasker hendene før lunsj. Det er et svært høyt tall. Til sammenlikning er det bare 16 prosent av de over 60 år som slurver med håndvasken før måltidet midt på dagen, sier Agnalt.

Han mener gode hygienerutiner bør starte tidlig og at foreldre må være flinke til å lære barna rutiner for håndvask som tas med inn i voksenlivet.

– Mange lærer at de må vaske hendene før middagen hjemme, men det er viktig å vaske hendene før alle måltider – også lunsjen, sier han.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Bruk sunn fornuft

Ifølge Folkehelseinstituttet kommer man langt med sunn fornuft for å unngå dråpesmitte: Unngå å omgås de som er syke, og hold deg hjemme om du blir syk selv for å unngå å spre smitte. Hvor ofte du bør vaske hendene, kommer an på situasjonen. Som regel er vann og såpe nok.

– I helsetjenesten anbefaler vi hånddesinfeksjon fordi det er lett tilgjengelig og lett å bruke mellom pasienter, forklarer Fagernes.

– Hvis du er synlig skitten eller har kroppsvæsker eller matrester på hendene, har håndsprit dårligere effekt enn såpe og vann.

«Snille» bakterier vaskes ikke bort

– Er det grunn til å være redd for å vaske seg FOR ofte? Risikerer vi å vaske bort de gode bakteriene vi trenger?

– Det stemmer at vi har mange bakterier på hendene som skal være der og som er en viktig del av immunforsvaret vårt, men de blir lite påvirket av håndvask med såpe og vann og av hånddesinfeksjonsmidler, forklarer Fagernes.

Dette forklarer hun med at «dårlige» bakterier som gir sykdom hos mennesker lettere lar seg vaske bort enn «gode» bakterier som kroppen trenger. Vanlig håndvask med såpe og vann fjerner altså mikroorganismene som kan gjøre oss syke, mens de i liten grad fjerner de bakteriene som bør være der.

Frykten for overrenslighet gjelder i liten grad håndvask, FHI er mer opptatt av at mange vasker hendene for sjelden eller til feil tid. Hva som er riktig hyppighet for håndhygiene avhenger av aktivitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.