Korona og influensa øker

Sykdomsjul i vente: - Situasjonen er uforutsigbar

Både korona, influensa og RSV-infeksjoner øker nå - og Folkehelseinstituttet sier i en ny rapport at det er mulig at alle de tre epidemiene er betydelig større ved juletider. De beskriver situasjonen som «uforutsigbar» og frykter at belastningen på helsetjenesten kan bli stor.

COVID, INFLUENSA OG LUFTVEISINFEKSJONER: FHI ser en økning i både covid-19, influensa og RSV-infeksjoner og frykter at alle tre epidemiene er betydelig større rundt jul. Foto: NTB/Shutterstock
COVID, INFLUENSA OG LUFTVEISINFEKSJONER: FHI ser en økning i både covid-19, influensa og RSV-infeksjoner og frykter at alle tre epidemiene er betydelig større rundt jul. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- En samlet vurdering av overvåkingsdata viser at covid-19-epidemien fortsatt øker svakt. Situasjonen er uforutsigbar, skriver Folkehelseinstituttet i en fersk rapport om situasjonen for covid-19, influensa og andre luftveisinfeksjoner.

De forteller at den dominerende koronavarianten i Norge nå, er SARS-CoV-2 virusvarianter, som bedre unngår immunitet og antistoffbehandling.

- Dette kan føre til ytterligere økning av epidemien, skriver FHI, men hevder at variantene ikke ser ut til å gi mer alvorlig sykdom.

Tidligere denne uka var assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, ute med en oppfordring om at folk bør være flinke til å holde seg hjemme når de er syke, etter den økte smitten av både korona, influensa og RS-virus.

Korona øker

Covid-19-epidemien øker fortsatt svakt, skriver FHI i rapporten - som du kan lese her. Og det er fortsatt de eldste aldersgruppene fra 65 år som utgjør de største gruppene av intensivpasienter med koronainfeksjon siste fire uker - men til forskjell fra tidligere i pandemien så er det prosentvis mange færre i aldersgruppene yngre enn 65.

FHI understreker nå at oppfriskningsdose med koronavaksine anbefales alle som er 65 år eller eldre, og sykehjemsbeboere, risikogrupper i alderen 18-64 år, noen små grupper av alvorlig syke barn, og gravide i 2. og 3. trimester.

- Vaksinasjon gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom og er svært viktig for å redusere følgene av epidemien i vinter.

Influensa øker raskt

I samme rapport forteller FHI at også forekomsten av influensa øker: Den er foreløpig lav - men den øker raskt.

- Økningen skjer tidligere enn normalt, og det ventes at sesongens influensaepidemi er i full gang fra siste halvdel av desember, skriver FHI.

Influensautbruddet er allerede i gang flere steder i landet; i Troms og Finnmark, Møre og Romsdal og Trøndelag.

- Influensavaksineringen haster nå. En svært lav andel av barn med risikofaktorer for alvorlig influensa er vaksinert. Det er også fortsatt altfor lav dekning blant helsepersonell, eldre og andre risikogrupper.

De oppfordrer kommuner og helseforetak legge til rette for rask og lett tilgjengelig influensavaksinering - og anbefaler generelt at befolkningen følger vaksinasjonsanbefalinger, holder seg hjemme når man blir syk med luftveissymptomer og ha god hoste- og håndhygiene.

- For øvrig kan samfunnet fortsette med normal hverdag, ifølge FHI.

Hvilke symptomer har det? Hvordan smitter influensa og hvordan skille fra korona? Vis mer

Utbredelse av covid-19, influensa og annen luftveisinfeksjon

- Befolkningsundersøkelsen Symptometer viser at andelen deltakere som oppgir å ha forkjølelsessymptomer, har testet seg og som oppgir positivt prøveresultat for koronavirus har vært økende de siste ukene, ifølge FHI.

De forteller at antall meldte tilfeller av covid-19 har vært økende siden uke 41, som var første halvdel av oktober. For influensa har det også vært økende de siste par ukene - og FHI sier at dette er tidlig i forhold til tidligere sesonger.

- En tidlig topp kan ikke utelukkes, kommenterer de.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.