
Vi.no trenger din hjelp
(Vi.no): Eldre i Norge er flinke til å trene. Opp til 80 år trener faktisk 70 prosent minst en gang i uka, og over halvparten av de over 80 gjør det samme, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.
Men det er en treningsmetode hvor de yngre trumfer de eldre - nemlig styrketrening (se tabell på høyre side).
Og dette får konsekvenser:
- Fra vi fyller 50 til vi er 60 år mister vi gradvis styrken med 1,5 prosent i året. Etter dette så vil tapet ligge på rundt tre prosent, sier personlig trener ved Bryn PT-studio AS, Espen B. Andersson.
Les også: Her er husarbeidet som gir best trening
Start så tidlig som mulig
Han mener derfor det er viktig å starte opp med å styrke musklene i så tidlig alder som mulig.
- Jeg tror terskelen er høy blant eldre for å gå inn på et gym. Det er nok mer vanlig for dem å sette pris på gåturer i skogene og fjellene vi har her til lands, sier Andersson.
- Ved å bygge opp grunnlaget over tid når man er yngre, blir det enklere å vedlikeholde muskelmassen og styrken man har opparbeidet seg når man blir eldre. Når det er sagt er det aldri for sent å starte, og man drar nytte av styrketrening uansett alder.
- Siden muskelmassen blir gradvis mindre, burde man da trene mer og mer?

- Det er vanskelig, om ikke umulig, å gi et konkret svar på, da konteksten vil være helt avgjørende for hver enkelt. Men å sikte seg inn på å trene to til tre ganger i uka er en fin retningslinje.
- Jeg vil på generell basis anbefale å prioritere styrketrening for å bevare muskelmasse og styrke, men også implementere innslag av kondisjonstrening for å forebygge blant annet hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk, legger han til.
Les også: Maten som forebygger aldersproblemene
- Viktigst å trene ryggen og beina
Det er viktig å fokusere på hele kroppen når du trener styrke, men det aller viktigste for eldre er å trene ryggen og beina, mener han.
- Disse muskelgruppene vil for de fleste være funksjonelt og overførbart til hverdagen om det kobles mot bevegelser som å komme seg inn og ut av sengen, opp og ned trapper og lignende. Økt styrke i nevnte områder vil også kunne bidra til å gjøre en mindre avhengig av hjelp til hverdagslige ting. Å få hjelp fra andre er noe mange kan anse som tap av selvstendighet, som ikke minst kan påvirke psyken negativt.

Selv om det er få eldre som trener styrke i dag, tror Andersson at dette kommer til å endre seg fremover.
- Styrketrening er definitivt i vinden, mer enn tidligere, og jeg har inntrykk av at eldre i økt grad ser nytten og ikke minst viktigheten av å trene. Med styrketrening kan man øke livskvaliteten, bli friskere, sterkere og som tidligere nevnt mer selvstendige. Man kan delta mer i hverdagslige aktiviteter, som å leke mer med barnebarn.
Les også: Dette kan du gjøre for å vedlikeholde leddene

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.