Allergi

Stueplantene du bør styre unna

Årets pollensesong er så smått i gang i deler av landet. Men visste du at det kan være potteplantene i vinduskarmen du reagerer på?

ALLERGI?: Grønne planter i huset kan gjøre inneklimaet bedre, men pass opp: Enkelte sorter kan være svært plagsomme for allergikere. Foto: NTB
ALLERGI?: Grønne planter i huset kan gjøre inneklimaet bedre, men pass opp: Enkelte sorter kan være svært plagsomme for allergikere. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sliter du med konstant tett nese, rennende øyne og hoste selv når det er utenfor pollensesongen?

Da kan det godt hende du sliter med allergi - mot potteplantene dine.

Og det er spesielt én plante du gjør lurt i å styre unna:

- Bjørkefiken, sier Helle Grøttum.

- Det er den absolutte verstingen.

Symptomer på allergi

Helle Grøttum er utdannet sykepleier, og er leder for LHL Astma og allergi. Hun har tidligere fortalt Vi.nos lesere at det ikke er uvanlig å reagere allergisk på en rekke stueplanter, særlig om man også har pollenallergi.

- Løkplanter kan ofte fremkalle allergiske reaksjoner, særlig de med sterk duft. Svibel og amaryllis er blant de verste, men også liljer og tulipaner kan være plagsomme for allergikere, sier hun.

Symptomene er de samme som ved pollenallergi: Nysing, hosting, rennende øyne og nese, og kløe.

- Det er ikke nødvendigvis slik at dersom du reagerer på pollen vil du også reagere på disse plantene, men det er ofte en overlapp, sier Grøttum.

Kan oppstå hos eldre

Og hvis du tror du er over allergi-kneika fordi du har fylt 50 eller 60 og fortsatt ikke har reagert på verken bjørkefiken eller svibler, har Grøttum en nedslående beskjed til deg:

- Man kan godt bli allergisk i voksen alder. Mange tror at dersom man har fylt 50 uten å reagere, så vil det ikke skje. Men det kan det.

Det finnes ingen test som kan påvise allergi mot stueplanter. Hvis du lurer på om du reagerer allergisk på en av potteplantene dine, har Grøttum bare ett råd: Fjern den og se om symptomene forsvinner.

Mange gode alternativer

Rundt juletider fyller man hjemmet med mye som er en påkjenning for allergikere, både blomster, stearinlys og juletre, der julestjerna er en klassisk allergiversting. Men også ellers i året er det lurt å være obs på planter man bør styre unna - og hva som fins av gode alternativer.

Anders Røyneberg er forfatter av bøkene Plantebonanza og Plantelykke, og står bak den populære instagramprofilen @arcticgardener.

- Jeg har alltid vært veldig glad i planter og har fylt alle hjemmene mine med stadig flere grønne planter. Det å omgi seg med planter er stressreduserende, og flere studier har vist at vi mennesker blir roligere av å være i kontakt med bladverk, forteller han.

Røyneberg er ikke plaget av planteallergi selv, men er klar over at det kan være et problem for mange.

- Det finnes noen planter som er tryggere å velge enn andre. Blant hengeplanter er grønnrenner, gullranke og sølvranke gode valg for allergikere. Det samme er de fleste typer kaktuser og sukkulenter, sier han.

ALLERGIVENNLIG: Velger du kaktuser eller sukkulenter, er du nokså trygg med tanke på allergi, råder Anders Røyneberg, forfatter av boka Plantebonanza. Foto: Inger Marie Grini
ALLERGIVENNLIG: Velger du kaktuser eller sukkulenter, er du nokså trygg med tanke på allergi, råder Anders Røyneberg, forfatter av boka Plantebonanza. Foto: Inger Marie Grini Vis mer

Som alternativ til verstingen julestjerne foreslår han hawaiirose, ildtopp eller sin egen favoritt: novemberkaktus.

Arekapalme og sjømannstrøst

Er du glad i store planter men må kaste bjørkefikenen på dør, anbefaler han å erstatte den med for eksempel palmer.

- Arekapalme og kentiapalme er gode alternativer for allergikere, de blir store og tar litt plass i et stort rom. Jeg er også glad i strelitzia nicolai, den kan bli veldig høy og fin, sier han, og fortsetter:

- Og sjømannstrøst, den kan bli stor. Og monstra, selvfølgelig. Og alocasia, den er også fin.

Gi plantene en dusj

Dersom du plages av allergi eller ønsker et bedre inneklima, har Røyneberg et tips som er bra for både deg og plantene dine: Dusjing. Av plantene, altså.

- De fleste potteplanter trives godt med å bli dusjet med vann relativt ofte. I tillegg pleier jeg å dusje plantene med grønnsåpevann et par ganger i året. Det gjør at bladene blir glattere slik at støvet ikke fester seg så lett, og beskytter dem også mot skadedyr, sier han.

Til en liter lunkent vann bruker han en halv desiliter flytende grønnsåpe, som han så sprayer på plantene med en sprayflaske. Veldig støvete blader kan ha godt av å få en runde med støvkluten i tillegg.

- Støvete blader gjør at plantene puster dårligere. Dusjing gjør at støvet ikke fester seg så lett, og plantene trives bedre. I tillegg er det bra for innemiljøet ditt, sier han.

PLANTER: Ser de grønne plantene dine litt stusselige ut nå på vinterstid? Da kan grønnsåpe gjøre susen! I tillegg kan det hjelpe mot utøy. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Skapt forurensning

Støvete pynt, tente stearinlys, duftlys og røkelse kan også bidra til å gjøre inneklimaet plagsomt for enkelte.

- For allergikere handler det ofte om summen av ting som gir plager. Velg allergivennlige planter og blomster uten duft, fjern annen nips og støvsamlere, og tenn heller ett stort lys enn mange små, råder Helle Grøttum i LHL om du kjenner plager innendørs.

Duftlys og røkelse kan det også være lurt å styre unna.

- Det er tross alt skapt forurensing, for å sette det på spissen. Lufting kan hjelpe godt, helst bør du ha en skikkelig gjennomlufting to-tre ganger om dagen. Bytter du ut innelufta med jevne mellomrom, trenger du ikke kjøpe en dyr luftrenser, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.