Allergi mot grønne planter

Stueplantene du bør styre unna

Trodde du pollensesongen var over for i år? Da tar du feil: For noen har den faktisk akkurat begynt. Her er potteplantene du bør unngå - og fine, allergivennlige alternativer.­

GRØNNE PLANTER KAN GI ALLERGI: Grønne planter i huset kan gjøre inneklimaet bedre, men pass opp: Enkelte sorter kan være svært plagsomme for allergikere. Foto: NTB
GRØNNE PLANTER KAN GI ALLERGI: Grønne planter i huset kan gjøre inneklimaet bedre, men pass opp: Enkelte sorter kan være svært plagsomme for allergikere. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Synes du det virker som om pollensesongen aldri tar slutt? Sliter du fortsatt med tett nese, rennende øyne og hoste selv om vi er langt inn i november?

Da kan det godt hende du sliter med allergi - mot potteplantene dine.

Og det er spesielt én plante du gjør lurt i å styre unna:

- Bjørkefiken, sier Helle Grøttum.

- Det er den absolutte verstingen.

Symptomer på allergi

Helle Grøttum er utdannet sykepleier, og er leder for LHL Astma og allergi. Hun forteller at det ikke er uvanlig å reagere allergisk på en rekke stueplanter, særlig om man også har pollenallergi.

- Løkplanter kan ofte fremkalle allergiske reaksjoner, særlig de med sterk duft. Svibel og amaryllis er blant de verste, men også liljer og tulipaner kan være plagsomme for allergikere, sier hun.

Symptomene er de samme som ved pollenallergi: Nysing, hosting, rennende øyne og nese, og kløe.

- Det er ikke nødvendigvis slik at dersom du reagerer på pollen vil du også reagere på disse plantene, men det er ofte en overlapp, sier Grøttum.

Kan oppstå hos eldre

Og hvis du tror du er over allergi-kneika fordi du har fylt 50 eller 60 og fortsatt ikke har reagert på verken bjørkefiken eller svibler, har Grøttum en nedslående beskjed til deg:

- Man kan godt bli allergisk i voksen alder. Mange tror at dersom man har fylt 50 uten å reagere, så vil det ikke skje. Men det kan det.

Det finnes ingen test som kan påvise allergi mot stueplanter. Hvis du lurer på om du reagerer allergisk på en av potteplantene dine, har Grøttum bare ett råd: Fjern den og se om symptomene forsvinner.

Julestjerne, svibel og amaryllis

Tiden vi går inn i nå, med juleblomster, julepynt og tente stearinlys, kan være en påkjenning for allergikere. For ikke bare er svibel og amaryllis blant juleplantene som kan fremkalle allergiske reaksjoner - det er også julestjernen.

- Julestjerne er også en versting. Mange tror at man ikke reagerer på den dersom man kniper av de små, gule blomsterknoppene, men det stemmer ikke. Det er bladene i seg selv man reagerer på, forklarer hun.

Juletreet kan også fremkalle allergireaksjoner hos enkelte, men det handler som regel ikke om treet i seg selv, men om alt som blir med treet inn.

- Treet kan ha gammel pollen på kvistene, som blir frigjort i innelufta. Treet kan også ha midd og soppsporer som man kan reagere på. Vi anbefaler derfor å spyle treet med hageslangen før man tar det inn, sier Grøttum.

JULEVERSTING: Julestjernen er nydelig å se på, men kan være plagsom å ha i hus for allergikere. Foto: NTB
JULEVERSTING: Julestjernen er nydelig å se på, men kan være plagsom å ha i hus for allergikere. Foto: NTB Vis mer

Mange gode alternativer

Anders Røyneberg er forfatter av bøkene Plantebonanza og Plantelykke, og står bak den populære instagramprofilen @arcticgardener.

- Jeg har alltid vært veldig glad i planter og har fylt alle hjemmene mine med stadig flere grønne planter. Det å omgi seg med planter er stressreduserende, og flere studier har vist at vi mennesker blir roligere av å være i kontakt med bladverk, forteller han.

Røyneberg er ikke plaget av planteallergi selv, men er klar over at det kan være et problem for mange.

- Det finnes noen planter som er tryggere å velge enn andre. Blant hengeplanter er grønnrenner, gullranke og sølvranke gode valg for allergikere. Det samme er de fleste typer kaktuser og sukkulenter, sier han.

ALLERGIVENNLIG: Velger du kaktuser eller sukkulenter, er du nokså trygg med tanke på allergi, råder Anders Røyneberg, forfatter av boka Plantebonanza. Foto: Inger Marie Grini
ALLERGIVENNLIG: Velger du kaktuser eller sukkulenter, er du nokså trygg med tanke på allergi, råder Anders Røyneberg, forfatter av boka Plantebonanza. Foto: Inger Marie Grini Vis mer

Novemberkaktus og stuegran

Som alternativ til verstingen julestjerne foreslår han hawaiirose, ildtopp eller sin egen favoritt: novemberkaktus.

- Jeg er veldig glad i novemberkaktus, den kalles også julekaktus. Den får veldig flotte blomster nå før jul, sier han.

Dersom du sliter med allergi når juletreet tas inn, foreslår han i stedet å kjøpe en stuegran som kan stå fra år til år.

- Stuegran er et tropisk barnålstre som kan bli gammelt og stort inne. Det er også mer miljøvennlig enn å kjøpe et nytt tre hvert år, sier Røyneberg.

Arekapalme og sjømannstrøst

Er du glad i store planter men må kaste bjørkefikenen på dør, anbefaler han å erstatte den med for eksempel palmer.

- Arekapalme og kentiapalme er gode alternativer for allergikere, de blir store og tar litt plass i et stort rom. Jeg er også glad i strelitzia nicolai, den kan bli veldig høy og fin, sier han, og fortsetter:

- Og sjømannstrøst, den kan bli stor. Og monstra, selvfølgelig. Og alocasia, den er også fin.

Gi plantene en dusj

Dersom du plages av allergi eller ønsker et bedre inneklima, har Røyneberg et tips som er bra for både deg og plantene dine: Dusjing. Av plantene, altså.

- De fleste potteplanter trives godt med å bli dusjet med vann relativt ofte. I tillegg pleier jeg å dusje plantene med grønnsåpevann et par ganger i året. Det gjør at bladene blir glattere slik at støvet ikke fester seg så lett, og beskytter dem også mot skadedyr, sier han.

Til en liter lunkent vann bruker han en halv desiliter flytende grønnsåpe, som han så sprayer på plantene med en sprayflaske. Veldig støvete blader kan ha godt av å få en runde med støvkluten i tillegg.

- Støvete blader gjør at plantene puster dårligere. Dusjing gjør at støvet ikke fester seg så lett, og plantene trives bedre. I tillegg er det bra for innemiljøet ditt, sier han.

PLANTER: Ser de grønne plantene dine litt stusselige ut nå på vinterstid? Da kan grønnsåpe gjøre susen! I tillegg kan det hjelpe mot utøy. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Skapt forurensning

Støvete julepynt, tente stearinlys, duftlys og røkelse kan også bidra til å gjøre førjulstiden plagsom for enkelte.

- For allergikere handler det ofte om summen av ting som gir plager. Velg allergivennlige planter og blomster uten duft, fjern annen nips og støvsamlere når du tar inn julepynten, og tenn heller ett stort lys enn mange små, råder Helle Grøttum i LHL.

Duftlys og røkelse kan det også være lurt å styre unna.

- Det er tross alt skapt forurensing, for å sette det på spissen. Lufting kan hjelpe godt, helst bør du ha en skikkelig gjennomlufting to-tre ganger om dagen. Bytter du ut innelufta med jevne mellomrom, trenger du ikke kjøpe en dyr luftrenser, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.