Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Fra 1. februar reduseres den automatiske varigheten på antibiotikaresepter fra ett år til ti dager.
Der du tidligere har hatt et år på deg til å hente ut resepten, må du nå hente ut resepten innen ti dager etter at den er skrevet ut. Etter det, blir resepten automatisk ugyldig.
Dette er et tiltak for å redusere antibiotikabruken i kampen mot antibiotikaresistens.
Men det er likevel to unntak:
Har du antibiotika på blå resept eller en papirresept, vil denne fremdeles ha en varighet på ett år.

Blå resept: Reglene, begrensningene og mulighetene
Vi Pluss
Matvarer og kosttilskudd kan gi feil effekt av medisinene dine
Vi PlussHvit resept
Antibiotika er av de medisinene som normalt sett skrives ut på hvit resept, i likhet med andre legemidler som brukes i kortere perioder, vanedannende legemidler og legemidler som ikke dekkes av blåreseptordningen.
Hvite resepter har en normal varighet på ett år.
Legene har lenge kunnet legge inn en begrensning i varigheten på antibiotikaresepten. Men det er først nå, fra 1. februar, at de tekniske løsningene er på plass slik at dette skjer automatisk. Og derfor vil tidagersgyldigheten nå gjelde alle som får antibiotika på hvit resept.
- Det er viktig å merke seg at antibiotikaresepter vil forsvinne fra reseptformidleren (altså apoteket, red.anm.) allerede på dag 11 hvis gyldighetstid ikke er overstyrt. Pasienter må få informasjon om dette, skriver Legemiddelverket.

Kommunen kan ta av pensjonssparingen din
Vi Pluss
Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi PlussBlå resept
Det er strenge regler for blå resept: Hvilke medisiner som kan skrives ut, for hvilke sykdommer - og hvem som kan få det.
Medisiner på blå resept er delvis dekket av staten ved at du kun betaler en viss prosent i egenandel - og at dette inngår i frikortordningen.
Som en hovedregel kan legemidler skrives ut på blå resept for personer som har en kronisk sykdom som trenger behandling i minst tre måneder per kalenderår. Dette kan for eksempel gjelde deg med diabetes, stoffskifteproblemer eller hjerte-/karsykdommer.
Selv om antibiotika er en type medisin som normalt sett skrives ut på hvit resept, finnes det unntak.
- Antibiotika på blå resept er godkjent for visse diagnoser der pasienten har alvorlig, allment smittefarlig sykdom som tuberkulose eller kjønnssykdommer. Dessuten kan det være aktuelt for noen pasienter med for eksempel urinveisinfeksjon som er kronisk eller har hyppige tilbakefall, forteller Morten Finckenhagen, overlege i Legemiddelverket.
Antibiotika på blå resept kan også være aktuelt for pasienter med primære immunsviktsykdommer: Dette er pasienter med hyppige bakterielle infeksjoner som kroppen ikke klarer å bryte ned, og hvor det er oftere behov for antibiotika.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.