Rekreasjon og hvile

Store påkjenninger kan påvirke vår biologiske alder

Vi kan bli midlertidig eldre når vi utsettes for store kroppslige og psykiske påkjenninger. Men en ny studie gir håp om hvordan kroppen kan komme seg igjen.

VIKTIG REKREASJON: Vi kan bli midlertidig eldre etter opplevde traumer, men ifølge en ny studie har kroppen evne til å komme seg igjen med rekreasjon og hvile. Foto: NTB Shutterstock
VIKTIG REKREASJON: Vi kan bli midlertidig eldre etter opplevde traumer, men ifølge en ny studie har kroppen evne til å komme seg igjen med rekreasjon og hvile. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge en studie utført ved Harvard Medical School og referert til av Forskning.no, kan store påkjenninger som operasjoner, fødsler og alvorlig covid-19 sykdom, øke vår biologiske alder. Hendelsene kan rett og slett gjøre oss eldre, men ifølge studien, som er publisert i tidsskriftet Cell Metabolism, er denne aldringen midlertidig.

Hvile og rekreasjon etter for eksempel en operasjon skrur klokka tilbake igjen slik at kroppen vår igjen kommer på samme aldersnivå som før vi gjennomgikk påkjenningen.

Ikke alle eldes i samme tempo

Evandro Fei Fang, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, forsker på aldring. Ifølge Fang handler biologisk alder om din fysiske og mentale kapasitet tilsvarer din faktiske alder, men ikke alle eldes i samme tempo. Han sier til Forskning.no at resultatene fra studien gir mening, men at den også har noen svakheter.

I studien ble det først gjort forsøk med mus. Forskerne studerte blodprøver fra noen titalls eldre pasienter før og etter en operasjon. I akutte tilfeller der pasienten for eksempel ble operert for hoftebrudd så forskerne at den biologiske alderen steg brått. Kvinner som fødte og pasienter med alvorlig covid-19 hadde også en midlertidig økning i biologisk alder.

I studien fant forskerne at sterkt psykologisk stress fører til at DNA-metyleringsnivået øker kraftig. Det er cellene som setter i gang DNA-metylering for å regulere hvilke gener som blir avlest. Noe som igjen påvirker produksjon av proteiner. Ifølge Store norske leksikon fører DNA-metylering til at genenes aktivitet blir lav og at det lages lite protein.

Etter hvert som vi blir eldre får DNA-metylering typiske mønstre som kan brukes til å forutsi alder.

God måte å måle aldring på

Fra syv til fjorten dager etter det opplevde traumet så forskerne i studien at DNA-metyleringsnivået hos personene sank tilbake igjen. Dette tolket forskerne som at den biologiske alderen hadde returnert tilbake igjen. Ifølge Fang er dette en god måte å måle biologisk aldring på, men han påpeker at det er flere måter dette bør måles på.

Man kan se på det molekylære i kroppen, som proteiner eller metabolisme. Biologisk alder kan også måles på gripestyrke eller gåhastighet. Mentale evner kan også testes med spørreskjemaer.

Ifølge Fang var også antall deltakere i studien lav. Han mener at det må ytterligere forskning til med flere deltakere. Han mener også at flere studier bør inkludere testing av blant annet gripestyrke og mentale evner.

- Hvis resultatene blir bekreftet i andre studier, kan det gi hint om hvordan en skal ta vare på mennesker som har gått igjennom store påkjenninger, slik at de unngår å eldes varig, sier Fang til Forskning.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.