- Store kunnskapshull om kvinnehelse

Det er fremdeles mye man ikke vet om effekt av behandling av typiske kvinnesykdommer - og det er mye man ikke vet om sykdommer som rammer kvinner og menn ulikt. Dette skyldes blant annet mangel på forskning på kvinnehelse.

KAN RAMME ULIKT: Sykdommer og behandling kan ramme kvinner ulikt fra menn - men for mange vanlige sykdommer er det mangel på forskning som belyser akkurat det. Det er også store hull når det kommer til forskning på typiske kvinnesykdommer. Foto: NTB
KAN RAMME ULIKT: Sykdommer og behandling kan ramme kvinner ulikt fra menn - men for mange vanlige sykdommer er det mangel på forskning som belyser akkurat det. Det er også store hull når det kommer til forskning på typiske kvinnesykdommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Fremdeles er det store kunnskapshull om effekt av behandling på typiske kvinnesykdommer. Spesielt gjelder dette yngre og eldre kvinner, ifølge en ny rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI).

FHI har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet sett på og systematisert hva som er gjort av forskning på kvinnehelse. Rapporten fra FHI er tenkt brukt i arbeidet med en ny Norsk offentlig utredning (NOU) om kvinners helse og helse i et kjønnsperspektiv.

De fant over 3000 forskningsrapporter: 1739 om behandling av sykdommer som bare rammer kvinner, 777 om behandling av sykdommer som kan ramme alle og som har egne analyser på kvinner og 587 systematiske oversikter om behandling av brystkreft.

– Vi fant store kunnskapshull i forskinga på effekt av behandling av kvinner for sykdommer som rammer de yngre og de eldre aldersgruppene, sier prosjektleder og forsker Gunn E. Vist fra FHI.

På bakgrunn av prosjektet har de laget noe de kaler et forskningskart - som gir en oversikt over funn fra tidligere forskning. Du kan se forskningskartet på nett, hos FHI.no

Mangler kunnskap om vanlige sykdommer

Fra rapporten går det også fram at det er mye man ikke vet om hvordan sykdommer og behandling rammer ulikt mellom kjønnene - også for mange veldig vanlige sykdommer.

FHI siktet seg inn på en liste med sykdommer som de ønsket å finne forskning på, både spesifikke kvinnesykdommer og de som kan ramme ulikt.

Blant de 77 sykdommene de hadde avtalt å søke etter forskning på, som kan ramme ulikt basert på kjønn, var det 15 av disse sykdommene som ikke er blitt vurdert i én eneste der analyser på effekten av behandlingen var beregnet for kvinner.

De lister opp sykdommene som de regner som kunnskapshull om behandling av kvinner for sykdommer som kan ramme alle:

  • Leverkreft
  • Hudkreft, melanom/føflekkreft
  • Bløtvevskreft (sarkom)
  • Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS)
  • Autisme
  • Aspergers syndrom
  • Spillavhengighet
  • Sexavhengighet/pornoavhengighet
  • Parkinsons
  • Systemisk sklerose
  • Sjøgrens syndrom
  • Lipødem
  • Eksem
  • Lichen planus og lichen sclerosus
  • Kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME)

Det er ytterligere ni sykdommer som FHI kun fant omtalt i én forskningsrapport:

  • Pankreaskreft
  • Leukemi, blodkreft
  • Astma
  • Demens, Alzheimers sykdom
  • Cøliaki
  • Herpes
  • Lymfødem
  • Psoriasis
  • Avføringsinkontinens

- Det vil si at vi mangler systematiske oversikter over forskning om effekter av behandling av kvinner for mange relativt hyppig forekommende sykdommer, skriver FHI i rapporten

Lite har skjedd dei siste tjue åra

I 1999 ble det i NOU-en Kvinners helse i Norge (NOU 1999:13) etterlyst meir forsking på kvinnesykdommer hos de yngre og de eldre aldersgruppene.

– Lite har skjedd siden da, slår Vist fast.

- Sett i lys av dette, er det skuffende mange og store kunnskapshull nå 23 år seinere. Vi har avdekket store kunnskapshull hva angår forskning om effekt av behandling av kvinner for sykdommer som rammer de yngre og de eldre aldersgruppene. Av alle de 2870 inkluderte systematiske oversiktene som enten kun omhandlet kvinner eller hadde separate analyser på kvinner var under 1 % om barn (0 til 12 år), 2 % om ungdom (13 til 17 år), 1 % om pensjonister (67 til 79 år) og 1 % om de eldre (80 år eller eldre). Dette til tross for at NOU-en (1) fra 1999 etterlyste mer forskning om kvinnesykdommer hos de yngre og de eldre aldersgruppene, skriver FHI i rapporten.

Basert på listen av de sykdommene som var valgt ut før FHI utførte litteratursøket fant de at:

  • for sykdommer som kun rammer kvinner var det to sykdommer som ikke var omtalt i noen systematiske oversikter
  • for sykdommer som kan ramme ulikt basert på kjønn, var hele 15 sykdommer ikke omtalt i en systematisk oversikt med separat analyse for kvinner

FHI understreker at forskningskartet/rapporten vurderer verken enkeltstudier, effekten av behandlingene eller påliteligheten av forskningen.

Hvorfor er det viktig?

FHI skriver at forskning som mangler et kjønnsperspektiv i sin uttesting av behandlinger, det vil si som unnlater å undersøke nærmere om det kan være forskjeller mellom kjønnene i den populasjonen de har inkludert, risikerer å tilsløre slike mulige forskjeller.

Dette kan føre til at kunnskapen blir mangelfull og kan bety at tiltak som ellers kunne ha vært iverksatt ikke blir det.

Kunnskap om kjønnsforskjeller vil kunne påvirke beslutningstaking, planlegging av helsetjenester og formidling av forskning. Manglende kunnskap om eventuelle forskjeller vil ikke fremme likestilling når det gjelder å gi lik tilgang til god behandling for hele befolkningen.

De viser til et sitat fra NOU-en fra 1999:

«At kvinner er utelatt eller underrepresentert i forskning fører til at vi vet relativt mindre om kvinner når det gjelder sykdommer som rammer begge kjønn, som for eksempel hjerte/karsykdommer, infeksjonssykdommer og avhengighetsatferd/ misbruk. En gjennomgang av dagens praksis viser at det å inkludere kvinner i datainnsamlingen ikke sikrer slik kunnskap, ettersom forskerne ofte likevel ikke analyserer effekten av kjønn, eller de gjør dette uten å trekke inn nyere forskning om kvinners helse.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.