Regjeringen vil avvikle fritt behandlingsvalg

Store endringer i helsetjeneste: Kan få konsekvenser for pasienter fra 1. januar

I oktober fortalte helseminister Ingvild Kjerkol planen om å avvikle fritt behandlingsvalg. Endringen kan få store konsekvenser for pasienter allerede fra nyttår.

FRITT BEHANDLINGSVALG: I løpet av denne uken skal forslaget om å avvikle fritt behandlingsvalg som vi kjenner det i dag, til behandling i Stortinget. Dersom det vedtas, kan det bety store endringer for pasientene allerede fra 1. januar 2023. Foto: NTB
FRITT BEHANDLINGSVALG: I løpet av denne uken skal forslaget om å avvikle fritt behandlingsvalg som vi kjenner det i dag, til behandling i Stortinget. Dersom det vedtas, kan det bety store endringer for pasientene allerede fra 1. januar 2023. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det var i oktober at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol fortalte at regjeringen vil avvikle fritt behandlingsvalg. Forslaget kan bety at helsetjenester levert av private etter godkjenning fra Helfo, vil falle bort.

Nå går sykehusene og helsetjenester ut og informerer om konsekvensene som dette kan få for pasienter allerede fra 1. januar. Forslaget skal etter planen behandles i Stortinget torsdag 8. desember.

En av konsekvensene, dersom forslaget blir vedtatt, er at behandlingen eller undersøkelsen du har ventet på, kan falle bort. Dette gjelder deg som med fritt behandlingsvalg har valgt et behandlingssted som er godkjent av Helfo - som eksempelvis på grunn av kortere ventelister.

- Hvis du er henvist til eller står på venteliste hos et behandlingssted som er godkjent av Helfo, og behandling ikke er påbegynt før 1. januar 2023, vil behandlingen måtte skje ved et offentlig behandlingssted eller et privat behandlingssted som har avtale med et regionalt helseforetak, skriver Helsenorge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.