Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det var i oktober at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol fortalte at regjeringen vil avvikle fritt behandlingsvalg. Forslaget kan bety at helsetjenester levert av private etter godkjenning fra Helfo, vil falle bort.
Nå går sykehusene og helsetjenester ut og informerer om konsekvensene som dette kan få for pasienter allerede fra 1. januar. Forslaget skal etter planen behandles i Stortinget torsdag 8. desember.

Helsetoppenes lønn: Nav-sjefen tjente mer enn både Guldvog og Stoltenberg i 2021

Misfornøyd med legen? Slik klager du
Vi PlussEn av konsekvensene, dersom forslaget blir vedtatt, er at behandlingen eller undersøkelsen du har ventet på, kan falle bort. Dette gjelder deg som med fritt behandlingsvalg har valgt et behandlingssted som er godkjent av Helfo - som eksempelvis på grunn av kortere ventelister.
- Hvis du er henvist til eller står på venteliste hos et behandlingssted som er godkjent av Helfo, og behandling ikke er påbegynt før 1. januar 2023, vil behandlingen måtte skje ved et offentlig behandlingssted eller et privat behandlingssted som har avtale med et regionalt helseforetak, skriver Helsenorge.
Du kan lese mer om overgangsregler og andre konsekvenser for deg som pasient nedenfor.

Bruker du smertestillende? Her er bivirkningene mange ikke vet om
Vi Pluss
Tabben som kan gi deg ekstra skattetrekk i desember
Du skal fremdeles kunne velge - men ikke blant så mange
– Ordningen med fritt behandlingsvalg har i liten grad oppnådd formålet om å få ned ventetidene eller gjort helsetjenesten mer effektiv. Samtidig har den bidratt til å svekke de offentlige sykehusene, og derfor avvikler vi ordningen, uttalte Kjerkol i en pressemelding.
Der hevder departementet at pasientene fremdeles skal ha rett til å velge behandlingssted, men da kun blant offentlige tilbud og private tilbud som de regionale helseforetakene har anskaffet gjennom anbud og egne avtaler.
Det betyr at en rekke behandlingstilbud som leveres av private virksomheter etter godkjenning fra Helfo, vil falle bort.
I lovproposisjonen som ble fremmet for Stortinget framgår det at ordningen kan avvikles fra 1. januar 2023. Så vil det være opp til Stortinget å fastsette endelig tidspunkt for avvikling.
– At vi avvikler ordningen som gir private aktører fri etableringsrett, betyr ikke at vi fjerner pasientenes rett til å velge behandlingssted. Jeg vil derfor understreke at alle pasienter i spesialisthelsetjenesten fremdeles skal kunne velge mellom offentlige tilbud, og private tilbud som de regionale helseforetakene har anskaffet gjennom anbud og egne avtaler, understreker Kjerkol i pressemeldingen.
Godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg innebærer at private virksomheter kan godkjennes av Helfo for å levere spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten. Ordningen omfatter døgnbehandling innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling og psykisk helsevern (for voksne og barn og unge over 13 år), utvalgte somatiske tjenester, habilitering av barn med hjerneskade og utvalgte rehabiliteringstjenester.

Jobbe som ufør? Slik påvirker yrkesinntekt hva du får i uføretrygd og uførepensjon
Vi Pluss
Artrose: 6 enkle grep som lindrer plagene
Vi PlussDette betyr endringen for pasientene
- For pasientene vil en avvikling kunne bety at de fra og med 1. januar 2023 bare kan velge mellom offentlige behandlingssteder og private behandlingssteder som har avtale med de regionale helseforetakene. Pasientene vil da ikke lenger kunne velge et behandlingssted som er godkjent av Helfo, forteller Helfo.
Helsenorge forteller om øvrige konsekvenser. Det avgjørende punktet er om du allerede har startet opp behandling før nyttår - eller om du ikke har det:
- Hvis du før 1. januar 2023 har påbegynt behandling hos et privat behandlingssted som er godkjent av Helfo, vil du kunne fortsette å få behandling der i inntil tolv måneder.
- Hvis du er henvist til eller står på venteliste hos et behandlingssted som er godkjent av Helfo, og behandling ikke er påbegynt før 1. januar 2023, vil behandlingen måtte skje ved et offentlig behandlingssted eller et privat behandlingssted som har avtale med et regionalt helseforetak.

Gir hvitløk bedre helse, eller er det en myte?
Vi Pluss
Fremtidsfullmakten kan avvises og erklæres ugyldig: Slik unngår du fellene
Vi Pluss- Vil ikke ha kapasitet til å håndtere volumet
Forslaget om avvikling av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg har vært ute på høring.
Forslaget innebærer at private leverandører ikke lenger kan få godkjenning for å levere spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten, skriver departementet i høringsnotatet.
De skriver videre at de tar sikte på at godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg oppheves fra 1. januar 2023 og at det foreslås en overgangsordning for helsehjelp som er påbegynt før endringene trer i kraft og fram til helsehjelpen er fullført.
Overgangsordningen foreslås begrenset til seks måneder, det vil si fram til 1. juli 2023 dersom endringene trer i kraft 1. januar 2023.
All behandling/undersøkelse og godkjenning av private aktører legges dermed til helseforetakene, som også har uttalt seg om forslaget i høringssvar.
Vestre Viken HF skriver i sitt høringssvar at de vil kunne håndtere behovet for økt kapasitet for døgnbehandling innenfor psykisk helsevern og rus når fritt behandlingsvalg avvikles - men at dette ikke er tilfellet for somatikk (somatisk betyr 'kroppslig', det 'som har med kroppen å gjøre'):
- Innen somatikk utgjør omfanget av enkelte polikliniske prosedyrer (hjertemedisin og gastromedisin) innen godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg en så pass stor andel av den samlede aktiviteten at Vestre VIken HF per i dag ikke vil ha kapasitet til å håndtere dette volumet. Vestre Viken er avhengig av å bygge opp kapasitet internt og/eller at Helse Sør-Øst RHF gjennomfører anskaffelser, skriver Vestre Viken helseforetak.
Også Helse Sør-Øst sier de vil kunne håndtere aktiviteten innen psykisk helsevern - men at det er mer utfordrende innen somatikken:
- Innen somatikk utgjør omfanget av enkelte prosedyrer innen godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg en så pass stor andel av den samlede aktiviteten at enkelte helseforetak per i dag ikke vil ha kapasitet til å håndtere dette volumet. Dette er likevel snakk om polikliniske undersøkelser, hvor det vil være mulig å bygge opp kapasitet internt evt. gjennomføre anskaffelser, skriver Helse Sør-Øst RHF. De vurderer det likevel slik at det vil være mulig å avvikle godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg fra 1. januar 2023.

Blå resept: Reglene, begrensningene og mulighetene
Vi Pluss
Uføre med spesialfordeler
Vi Pluss
Mangler diagnose og lider i stillhet: Migrene-hjelpen mange aldri får
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.