Akrylamid i kaffe

- Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket

Kaffe er en av matvarene med høyt innhold av det kreftfremkallende stoffet akrylamid.

HØYT KAFFEINNTAK? Vær obs på at kaffe er en av matvarene som inneholder stoffet akrylamid, som er helseskadelig. Foto: NTB Shutterstock
HØYT KAFFEINNTAK? Vær obs på at kaffe er en av matvarene som inneholder stoffet akrylamid, som er helseskadelig. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det kjemiske stoffet akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning ved høye temperaturer, og mer i enkelte matvarer enn i andre. Samtidig er dette et stoff som kan øke risikoen for utvikling av kreft hos mennesker i alle aldersgrupper.

Kaffe er en av matvarene hvor det dannes relativt mye akrylamid, og da Mattilsynet i desember la frem en rapport med resultatet av analyser av 106 dagligvarer, viste deres analyser at til tross for jevnt over lave nivåer, fant de for høye akrylamidnivåer i blant annet kaffe og kjeks.

Også når produkter, som kaffe, inneholder akrylamid under referanseverdiene, bør man uansett unngå et overdrevent inntak av disse matvarene.

Hva er akrylamid?

Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i seksjon for kjemisk mattrygghet hos Mattilsynet, forteller til Vi.no at akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning på temperaturer over 120 ºC, når man baker, steker eller griller. Hun forteller videre at dette særlig gjelder stivelsesrike produkter som f.eks. potet- og kornbaserte matvarer.

Potetgull er eksempelvis en matvare med relativt høyt innhold av akrylamid.

- Den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har risikovurdert akrylamid og konkludert med at akrylamid fra mat kan øke risikoen for utvikling av kreft hos mennesker i alle aldersgrupper. Det er derfor ønskelig at akrylamidnivåene i mat er så lave som mulig, forteller Tesdal Håland.

Det samme gjelder kaffe:

- Undersøkelser i flere land har vist at potetchips, pommes frites og enkelte typer kjeks inneholder mest akrylamid, men stoffet er også påvist i mindre mengder i kaffe, brød, lompe og andre stekte matvarer. Stekte potetprodukter, kaffe, kjeks, knekkebrød og brød er de matvarene som bidrar mest til at voksne både i Norge og i Europa får i seg akrylamid, forklarer Håland.

Kaffe gir økt eksponering for akrylamid

Også Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) skriver på sine nettsider at de vanligste kildene til akrylamid i mat, er: Kaffe, potetgull og pommes frites, brød og knekkebrød, og kjeks, kaker og kavring.

- Hvor mye kaffe må man drikke i løpet av en dag for å få i seg en mengde akrylamid som er problematisk?

- Dette er vanskelig å svare på. Akrylamid finnes i flere ulike matvarer og det er totalen av inntaket som må tas hensyn til. VKM beregnet tre forenklede scenarier for å illustrere hvilken betydning visse matvarer kan ha på akrylamideksponering. Disse scenariene bekreftet at potetchips, pommes frites og kaffe er matvarer som spesielt kan øke akrylamideksponeringen, forteller Tesdal Håland.

Hun viser til følgende generelle råd for å få i seg mindre akrylamid:

  • Spis variert og balansert
  • Reduser inntak av stekt og fritert mat
  • Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket
  • Unngå hardsteking av maten og følg stekeanvisningen nøye

Hvilken kaffe har høyest innhold av akrylamid?

En egen forskrift viser hvor høyt innhold forskjellige matvarer kan ha. Her har pulverkaffe en høyere referanseverdi enn brent kaffe.

- Betyr dette at pulverkaffe sannsynligvis vil inneholde mer akrylamid enn annen kaffe?

- Referanseverdiene er satt ut i fra hva tilgjengelig forekomstdata viser. Ut ifra forekomstdata har pulverkaffe høyere nivåer enn filterkaffe (før tillaging). Mattilsynets få analyser i 2015 viste liten forskjell i akrylamidnivåene i filterkaffe vs pulverkaffe etter tillaging, forteller Tesdal Håland, og viser til Mattilsynets rapport fra 2014.

At pulverkaffe har et høyere innhold av akrylamid før tilberedning, trenger altså ikke å påvirke innholdet i den ferdig tilberedte kaffen.

Når det gjelder Mattilsynets ferske rapport fra desember, undersøkte de i alt åtte forskjellige kaffevarianter som selges i Norge. Det var to varianter av brent kaffe, Ali original kaffe (filtermalt) og Coop gul filtermalt kaffe, som var over referanseverdien for brent kaffe, opplyser Mattilsynets pressevakt overfor Vi.no.

Det er som nevnt ingen grenseverdier for akrylamid, men det er satt referanseverdier i enkelte matvarekategorier. Hvis analyser viser at nivåene er over denne verdien, skal virksomheten vurdere og forbedre de reduserende tiltakene som de allerede har iverksatt, forklarer pressevakten.

Samtidig sier Tesdal Håland at det er data som viser at lysbrent kaffe kan inneholde mer akrylamid enn mørkbrent kaffe, noe VKM også viste til i sin risikovurdering fra 2015.

Det danske forbrukermagasinet Tænk skriver på sine nettsider at mengden akrylamid i kaffe også kan avhenge av hvor mye kaffebønnene er ristet. De skriver at melleomristet kaffe inneholder mer akrylamid enn lys- og mørkristet kaffe.

Selv om mørkristet kaffe, som espresso, i teorien burde inneholde mer akrylamid, fordi bønnene utsettes for høy varme over lengre tid, vil den høye temperaturen etterhvert nedbryte akrylamiden, så innholdet faller igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.