Akrylamid i kaffe

- Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket

Kaffe er en av matvarene med høyt innhold av det kreftfremkallende stoffet akrylamid.

HØYT KAFFEINNTAK? Vær obs på at kaffe er en av matvarene som inneholder stoffet akrylamid, som er helseskadelig. Foto: NTB Shutterstock
HØYT KAFFEINNTAK? Vær obs på at kaffe er en av matvarene som inneholder stoffet akrylamid, som er helseskadelig. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det kjemiske stoffet akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning ved høye temperaturer, og mer i enkelte matvarer enn i andre. Samtidig er dette et stoff som kan øke risikoen for utvikling av kreft hos mennesker i alle aldersgrupper.

Kaffe er en av matvarene hvor det dannes relativt mye akrylamid, og da Mattilsynet i desember la frem en rapport med resultatet av analyser av 106 dagligvarer, viste deres analyser at til tross for jevnt over lave nivåer, fant de for høye akrylamidnivåer i blant annet kaffe og kjeks.

Også når produkter, som kaffe, inneholder akrylamid under referanseverdiene, bør man uansett unngå et overdrevent inntak av disse matvarene.

Hva er akrylamid?

Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i seksjon for kjemisk mattrygghet hos Mattilsynet, forteller til Vi.no at akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning på temperaturer over 120 ºC, når man baker, steker eller griller. Hun forteller videre at dette særlig gjelder stivelsesrike produkter som f.eks. potet- og kornbaserte matvarer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.