Hvor alvorlig er kreften?

Stor oversikt: Så alvorlige er kreftsykdommene

Kreft i lunger og bukspyttkjertel tar flest liv.

HVOR ALVORLIG? Hvor alvorlig er kreftformen? Foto: Jovan Vitanovski / Shutterstock / NTB scanpix.
HVOR ALVORLIG? Hvor alvorlig er kreftformen? Foto: Jovan Vitanovski / Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Sjansen er stor for at du kjenner noen som har – eller har hatt – kreft, da mer enn 30.000 nordmenn diagnostiseres med sykdommen i året.

Det er lett å bli redd for sine nærmeste som får sykdommen. Det er tross alt rundt 10.000 som dør hvert år.

Hvordan skal du vite hvor alvorlig sykdommen er? Man hører om folk som dør av kreft etter kort tid, mens andre kan leve et tilnærmet normalt liv med sykdommen.

Det er tre ting som avgjør hvor alvorlig kreften er. Hvor den er på kroppen, hvor aggressiv kreftcellen er, og om den har spredt seg i blod- eller lymfeårene.

Seks kreftformer troner øverst

– Det er seks kreftformer som dekker omtrent 80 prosent av kreftformene vi får i Norge, sier Andreas Stensvold, som er avdelingsleder ved kreftavdelingen på Sykehuset Østfold, og tidligere kåret til «årets onkolog» av Norsk onkologisk forening.

– Hvorfor er det slik at de ulike kreftformene behandles forskjellig?

– Det handler om kreftcellenes egenskaper. Det handler ikke bare om hvor de er, men også hvordan de fungerer. En kreftcelle er ikke bare en kreftcelle. Noen oppfører seg mer aggressivt enn andre, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.