Brystkreft og mammografi

Stor økning av brystkreft blant kvinner over 70

I Sverige får alle kvinner mellom 40 og 74 tilbud om mammografi annethvert år. I Norge tilbys mammografiprogrammet kun til kvinner mellom 50 og 69, til tross for at kvinner over 70 år topper brystkreftstatistikken.

BRYSTKREFT: Kvinner over 70 er den aldersgruppen med høyest relativ forekomst av brystkreft i Norge. Likevel slutter det nasjonale mammografiprogrammet ved 69 års alder. Illustrasjonsfoto: NTB
BRYSTKREFT: Kvinner over 70 er den aldersgruppen med høyest relativ forekomst av brystkreft i Norge. Likevel slutter det nasjonale mammografiprogrammet ved 69 års alder. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg mener det er kunnskapsgrunnlag for å vurdere å utvide aldersgruppen som inviteres til Mammografiprogrammet i Norge.

Det sier Solveig Hofvind i Kreftregisteret, som er leder av det nasjonale Mammografiprogrammet.

- Det behøver ikke bety en utvidelse fra dagens 50-69 år og til så mye som 45-74 år. En liten forlengelse i hver ende, for eksempel med to år, slik at alle kvinner får 12 eller 13 invitasjoner til mammografi i stedet for 10 som i dag, er en mulig løsning, sier hun.

Få tidlige tegn på brystkreft

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene, som på et tidlig tidspunkt kan avsløre små forandringer i brystene før kvinnen selv kan kjenne dem. I Norge får alle kvinner mellom 50 og 69 år invitasjon til mammografi av brystene annethvert år, gjennom det nasjonale Mammografiprogrammet. Målet er å oppdage brystkreft tidlig, slik at flere overlever og behandlingen blir så skånsom som mulig.

I Sverige omfatter Mammografiprogrammet alle kvinner mellom 40 og 74 år. Hofvind skulle gjerne sett at vi i Norge utvidet tilbudet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.