Brystkreft og mammografi

Stor økning av brystkreft blant kvinner over 70

I Sverige får alle kvinner mellom 40 og 74 tilbud om mammografi annethvert år. I Norge tilbys mammografiprogrammet kun til kvinner mellom 50 og 69, til tross for at kvinner over 70 år topper brystkreftstatistikken.

BRYSTKREFT: Kvinner over 70 er den aldersgruppen med høyest relativ forekomst av brystkreft i Norge. Likevel slutter det nasjonale mammografiprogrammet ved 69 års alder. Illustrasjonsfoto: NTB
BRYSTKREFT: Kvinner over 70 er den aldersgruppen med høyest relativ forekomst av brystkreft i Norge. Likevel slutter det nasjonale mammografiprogrammet ved 69 års alder. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg mener det er kunnskapsgrunnlag for å vurdere å utvide aldersgruppen som inviteres til Mammografiprogrammet i Norge.

Det sier Solveig Hofvind i Kreftregisteret, som er leder av det nasjonale Mammografiprogrammet.

- Det behøver ikke bety en utvidelse fra dagens 50-69 år og til så mye som 45-74 år. En liten forlengelse i hver ende, for eksempel med to år, slik at alle kvinner får 12 eller 13 invitasjoner til mammografi i stedet for 10 som i dag, er en mulig løsning, sier hun.

Få tidlige tegn på brystkreft

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene, som på et tidlig tidspunkt kan avsløre små forandringer i brystene før kvinnen selv kan kjenne dem. I Norge får alle kvinner mellom 50 og 69 år invitasjon til mammografi av brystene annethvert år, gjennom det nasjonale Mammografiprogrammet. Målet er å oppdage brystkreft tidlig, slik at flere overlever og behandlingen blir så skånsom som mulig.

I Sverige omfatter Mammografiprogrammet alle kvinner mellom 40 og 74 år. Hofvind skulle gjerne sett at vi i Norge utvidet tilbudet.

- Kvinner med brystkreft føler seg veldig sjelden syke før de får diagnosen. Noen kan i ettertid si at de har følt seg slappe eller mer slitne enn normalt, men ikke i så stor grad at de tenker over det før etterpå. Forandringer i brystene er stort sett det eneste symptomet, og det oppdages best ved mammografi, sier Hofvind.

Best effekt av screening

Statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Vi.no at departementet har bedt om en utredning av konsekvensene av en eventuell utvidelse av mammografiprogrammet til flere aldersgrupper:

- I Norge tilbys mammografiscreening i det nasjonale mammografiprogrammet til kvinner i alderen 50-69 år. Dette er i tråd med europeiske retningslinjer og anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon. Studier har vist at dødeligheten av brystkreft reduseres når kvinner screenes regelmessig med mammografi, og den mest overbevisende effekten er for aldersgruppen 50-69 år. Når det gjelder aldersgruppen 45-49 og 70-74 er det foreløpig ikke utredet og avklart hvilke kostnadsmessige og andre konsekvenser dette ville hatt i Norge. Departementet har bedt Helsedirektoratet utrede endringer i målgruppen for Mammografiprogrammet, og gi oss en faglig anbefaling. På bakgrunn av dette vil vi se på og vurdere dette, sier han.

Stor økning hos kvinner over 70

Forekomsten av brystkreft i Norge blant kvinner eldre enn 70, altså kvinner som er utenfor mammografiprogrammet, var relativt jevn fram til 2008. Etter det har det vært en økning, ifølge tall fra Kreftregisteret. I 2020 var det høyere relativ forekomst av brystkreft blant kvinner eldre enn 70, enn blant kvinner mellom 50 og 69 år - den aldersgruppen som deltar i mammografiprogrammet.

Medianalderen for kvinner som får brystkreft er i dag 62 år - det vil si at halvparten av kvinnene som får brystkreft er eldre enn 62.

- Dagens 70-åringer er langt mer vitale enn da vi startet opp for 25 år siden, og mange kvinner fortsetter å gå til privat mammografi etter at de er ferdig med det offentlige programmet fordi de ønsker fortsatt oppfølging, sier Solveig Hofvind.

Store aldersforskjeller

Selv om det nasjonale mammografiprogrammet i utgangspunktet er et tilbud for kvinner fra 50 til 69 år, er det forskjell på ved hvilken alder du får den første invitasjonen til undersøkelse.

- Kvinner i Sogn og Fjordane får den første invitasjonen når de er 48 eller 49, og den siste når de er 67. Mens kvinner i Troms og Finnmark kan være så mye som 53 år før den første invitasjonen kommer. Alle får invitasjon til 10 undersøkelser, men det er likevel problematisk at det er så store forskjeller ut ifra hvor man bor, sier Hofvind.

Statssekretær Bekeng forklarer forskjellene blant annet med etterslep etter coronapandemien.

- Mammografiprogrammet arbeider systematisk med kvalitet og kvalitetssikring, og har samarbeid med sentrene for å bidra til at det blir et godt og likeverdig tilbud i hele landet. I noen tilfeller har det vært forsinkelser i utsendelse av invitasjon. Når pandemien rammet Norge i mars 2020 ble Mammografiprogrammet midlertidig stoppet, frem til juni 2020. Dette har gjort at det har vært etterslep flere steder. Kreftregisteret og Mammografisentrene arbeider for å ta igjen forsinkelsene, sier han.

Lavere dødelighet ved screening

Nettopp det at det ikke er definert noen andre plager eller symptomer ved brystkreft enn forandringer i brystene, gjør det spesielt viktig å følge Mammografiprogrammet, mener Hofvind. Egenundersøkelse kan også være effektivt, men krever at kvinnen kjenner brystene sine godt. Og når en svulst er stor nok til at man kan kjenne den med fingrene, er den i de fleste tilfeller så stor at den allerede burde vært fjernet.

- Blant de som blir invitert til å delta i Mammografiprogrammet er det 20 prosent lavere dødelighet av brystkreft sammenlignet med de som ikke er en del av programmet. Blant de som deltar i screening og går til jevnlige undersøkelser er reduksjonen enda større, omlag 30-40 prosent, forteller Solveig Hofvind.

Brystkreftpasienter som oppdaget brystkreften gjennom screeningprogrammet rapporterer også om høyere livskvalitet etter endt behandling enn de som oppdaget brystkreften ved egenundersøkelse, ifølge Hofvind.

- Det er fordi brystkreften oppdages tidligere, og pasientene får derfor mer skånsom behandling. Det gir færre senskader og mindre fatigue, og de kommer raskere tilbake i jobb og igang med fysisk aktivitet, sier Hofvind.

Problematisk egenbetaling

På landsbasis møter 76 prosent av alle kvinner som får tilbud om mammografi gjennom mammografiprogrammet opp til undersøkelsen. I Oslo er tallene langt lavere, både for norskfødte og for kvinner med innvandrerbakgrunn. Hofvind sier Kreftregisteret har igangsatt studier for å finne årsaken til den lave deltakelsen i Oslo, og iverksatt flere tiltak for å bedre deltakelsen blant minoritetskvinner.

- Blant annet har vi oversatt invitasjonsbrevene og informasjonen, sier hun.

I Norge har deltakelsen i mammografiprogrammet en egenbetaling. Hver mammografiundersøkelse koster i dag 267 kroner, og dette beløpet kan ikke trekkes fra på egenandelskortet. Det mener Hofvind er problematisk.

- Vi vet ikke hvor mange som lar være å delta i mammografiprogrammet på grunn av egenbetalingen, men vi opplever stadig vekk at kvinner ringer og vil utsette timen sin til etter at pensjonen er utbetalt. Det viser at egenbetalingen faktisk kan være en utfordring for noen, sier hun.

Statssekretær Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet sier forklarer egenbetalingen med følgende:

- Egenbetalingen i mammografiprogrammet tilsvarer den egenandel man betaler dersom man er henvist av lege til bildediagnostikk. Det har helt fra oppstart av programmet ikke inngått i frikortgrunnlaget. I Norge har vi generelt en modell for finansiering av helsetjenester der egenbetaling inngår.

Dobling av brystkreft siden 1958

Forekomsten av brystkreft i Norge har doblet seg fra 1958 og til 2020. Tidlig oppdagelse av brystkreft er avgjørende for prognosene både for overlevelse og god livskvalitet etter endt behandling.

- Per i dag finnes det ingen blodprøve som kan vise om du har brystkreft. Det er gjort noen studier på det, men vi er ikke kommet dit ennå. Brystkreft er en veldig komplisert kreftsykdom, og den beste måten å oppdage det på er ved mammografi, avlsutter Hofvind.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.