Slik unngår du fotplager

Steller du føttene ofte nok?

Mange gjør feil når de steller føttene hjemme. Her er ekspertrådene som gir deg fine og friske føtter.

TRENGER PLEIE: Ikke noe er deiligere enn å gå barføtt i gresset. Føttene våre er utsatt for mye trykk og belastning og trenger jevnlig pleie for at vi skal unngå plager. Foto: NTB Scanpix
TRENGER PLEIE: Ikke noe er deiligere enn å gå barføtt i gresset. Føttene våre er utsatt for mye trykk og belastning og trenger jevnlig pleie for at vi skal unngå plager. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Du bør ta fotbad og stelle føttene en gang i uka, sier Lise Renathe Thorsen ved Knarvik hud- og fotpleieklinikk.

Ifølge Thorsen, som har 20 års erfaring som medisinsk fotterapeut, er det ofte føttene vi slurver mest med å ta vare på. Hun anbefaler jevnlig pleie av undersåttene for å forebygge for ulike, smertefulle plager som torner (ofte kalt liktorner) og sår i huden.

– Det er viktig å forebygge for å beholde føttene sunne og fine. Det oppstår mer problemer med føttene med alderen. Har du utfordringer med føttene bør du gå til en profesjonell fotterapeut, sier hun.

Personer som har diabetes eller andre revmatiske sykdommer må kontakte fotterapeut for profesjonell fotbehandling.

Fjern hard hud riktig

Har du ikke store problemer med føttene fra før vil jevnlig hjemmespa for føttene gi den gode følelsen.

– Anbefalt tid å sitte med føttene i fotbad er mellom 5–7 minutter. Vannet bør holde kroppstemperatur. Man kan også ha et deilig urtebad eller havsalt oppi vannet, sier Thorsen.

Du kan også bruke saltskrubb, bambusskrubb eller hampvott til å skrubbe føttene mens de fortsatt er oppi vannet.

Når den harde huden på føttene er blitt mykt er det, ifølge Thorsen, viktig at du tørker føttene godt med håndkle før du begynner å fjerne hard hud med fil.

– Det er viktig at du ikke jobber på våte føtter. Med en vanlig fil kan du fjerne hard hud selv. Det finnes også elektriske filer på markedet nå. Huden må være temperert og ikke kald, sier hun.

Klipp neglene riktig

Når du skal klippe neglene er det viktig å gjøre det riktig slik at du ikke forårsaker skade. Ifølge Thorsen er det mange som klipper neglene feil.

– Bruk en neglesaks til å klippe rett over neglen. Det er viktig at du ikke klipper ned på siden. Du kan da forårsake at du får inngrodd negl og det er veldig vondt, sier Thorsen.

Ifølge fotterapeuten kan du selv file på kanten på neglene, men du bør overlate til en fotterapeut å slipe oppå neglene. Neglebåndene bør du også få hjelp til å få fjernet av en profesjonell, eventuelt få veiledning om hvordan du gjør det. Gjør du det selv kan du lage sår som kan føre til betennelser.

Få profesjonell hjelp

Små sprekker på føttene kan du behandle selv ved å bruke en god krem, men ved noen tilstander er det viktig at du går til en fotterapeut for behandling.

– Har du fått en inngrodd negl bør du oppsøke hjelp, understreker Thorsen.

Det samme gjelder hvis du har store sår på føttene eller torner som gjør vondt og går inn i huden.

– Sår på føttene er inngangsparti til mikroorganismer. Det er viktig at sårene ikke utvider seg og blir større. Det finnes fotterapeuter som har spesialkompetanse på sår, sier Thorsen.

Fukt og fett viktig

Når du er ferdig med skrubbing og filing av føttene er det viktig å tilføre fukt og fett.

– Ta vekk alt pussestøv og skrubb. Enten med et håndkle eller å skylle føttene i rent vann. Føttene skal være hundre prosent rene når du påfører krem. Massér føttene godt med kremen. Bruk negleolje på neglene slik at neglemoren får næring, sier Thorsen.

Om ønskelig kan du lakke neglene fine til sommersandalene.

Når du påfører krem på føttene må du sørge for at det ikke er for fuktig mellom tærne. Fukt mellom tærne får eventuell fotsopp til å trives.

– Det er viktig at du tørker godt mellom tærne. Du må gjerne smøre krem mellom tærne, men da er det lurt å tørke over med håndkle eller en serviett slik at det ikke blir liggende igjen rester av krem som forårsaker fuktighet. For dem som har veldig tette tær kan det være lurt å bruke talkum som holder det tørt, råder Thorsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.