Stefan har parkinson: - Folk tror jeg er alkoholiker

Han er professor, kreftforsker og kjent forfatter i hjemlandet Sverige. I åtte år var Stefan Einhorn (64) feildiagnostisert med hypokondri.

Stefan Einhorn er en kjent skikkelse i Sverige, og anerkjent som en kunnskapsrik lege og professor. Likevel opplevde han at legen mistrodde de fysiske symptomene hans. Foto: Elisabeth Ohlson/Natur & Kultur
Stefan Einhorn er en kjent skikkelse i Sverige, og anerkjent som en kunnskapsrik lege og professor. Likevel opplevde han at legen mistrodde de fysiske symptomene hans. Foto: Elisabeth Ohlson/Natur & Kultur Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Året er 2007. Stefan Einhorn er allerede kjent i den svenske offentligheten som professor, kreftlege og forfatter, men med boka Kunsten å være snill blir han fast gjest i tv-sofaer, aviser og glansede magasiner. Boka selges i 350 000 eksemplarer og oversettes til 19 språk, deriblant norsk.

Livet hans er en suksess da han begynner å merke at noe er ... feil. Erkjennelsen kommer gradvis, etter hvert som vanlige oppgaver begynner å bli vanskelig å gjennomføre.

– Jeg merket at høyrehånden ikke lyet meg helt, for eksempel når jeg skulle kneppe skjorten eller skrive noe. Og det skjedde noe med talen min. Det ble vanskelig å formulere ord, forteller han.

Feildiagnostisert med hypokondri

Da symptomene ikke forsvant, begynte legehjernen hans å jobbe på høygir.

- Man har ingen større glede av å ha medisinske kunnskaper når man merker symptomer selv, for man blar jo gjennom alle mulige og umulige alternativ, konstaterer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.