Hitler var avhengig av narkotika

Startet andre verdenskrig i narkotikarus

Adolf Hitler sørget for å være høy på metamfetamin under viktige møter. Tyske soldater ble lurt til å ta narkotika under krigen.

HØY UNDER TORDENTALENE: Adolf Hitler var full av blant annet det narkotiske stoffet metamfetamin under sine mange tordentaler. Her er han fotografert i 1940. Foto: REX NTB Scanpix
HØY UNDER TORDENTALENE: Adolf Hitler var full av blant annet det narkotiske stoffet metamfetamin under sine mange tordentaler. Her er han fotografert i 1940. Foto: REX NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det starter med et møte en vårkveld i 1936. Tysklands rikskansler Adolf Hitler sliter med smertefulle mageproblemer, eksem, konsentrasjonsvansker og potensproblemer. Under en middag hos en felles venn betror diktatoren seg om problemene til legen Theodor Morell.

Morell tilbyr seg å undersøke Hitler. Han tilbyr seg også å medisinere ham med sine miksturer.

Tysklands leder blir ikke bare kurert for smerter og dårlig mage. Han blir avhengig av miksturene han får injisert av legen, skriver bladet Historie.

«Pasient A»

Injeksjonene får «Pasient A», som Hitler kalles i Morells journal, til å føle seg sterk som en okse. Mirakelmiksturen han får injisert hver morgen inneholdt jod, kalk og lever- og hjerte-ekstrakt for å øke mengden testosteron i kroppen.

Hitler får også injisert stoffet Morell kaller Vitamultin. Stoffet inneholdt en stor dose av det vanedannende, narkotiske stoffet metamfetamin som stimulerer sentralnervesystemet. Metamfetamin har effekter som økt våkenhet, økt selvfølelse, nedsatt appetitt og rusfølelse med hevet stemmeleie.

Fra 1937 blir Morell diktatorens livlege og doplanger. Andre verdenskrig startes av en leder høy på metamfetamin.

Dopet før viktige møter

Diktatoren er ruset når han holder sine mange tordentaler. Ifølge Morgenbladet ble Morell også tilkalt før viktige møter for å gi føreren et skudd med en mikstur av stoffet.

I mars 1939 fikk Hitler besøk av Tsjekkoslovakias president Emil Hácha. Hitler ba Hácha skrive under på et dokument som overdro de tsjekkiske områdene til Tyskland. Da Hácha nektet gikk Hitler amok i et voldsomt raserianfall. Hitlers raseri førte til at den gjestende statslederen med dårlig helse fikk hjerteinfarkt.

FØR KRIGEN: Adolf Hitler under Rikspartidagen i Nurnberg i 1935. Foto: REX NTB Scanpix
FØR KRIGEN: Adolf Hitler under Rikspartidagen i Nurnberg i 1935. Foto: REX NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Historie skal Morell da ha kommet til unnsetning og injisert den døende presidenten med metamfetamin. Noe som fikk presidenten til å sette seg opp i stolen og signere avtalen som om han var stått opp fra de døde. Tyske styrker kunne dermed marsjere inn i Praha uten motstand.

Ifølge VG tok Hitler dopet før et møte med Mussolini sommeren 1943. I møtet med Mussolini skal han så ha snakket sammenhengende i to timer.

Diktatoren, som var avhengig av dop, brukte narkotika til siste slutt. De siste dagene i bunkeren fikk Hitler totalt ni injeksjoner med Vitamultin.

Lurte soldatene til å ta dop

Adolf Hitler var en junkie, ifølge en rapport publisert av «American Military Intelligence» som kom i 2014. Men det var ikke bare føreren som utkjempet krig på dop. Ifølge VG var dopet også brukt blant soldatene for å unngå utmattelse.

Boka «Hitlers rus», skrevet av forfatter Norman Ohler, tar for seg historien om hvordan Nazi-Tyskland fant krigslysten med narkotiske stoffer i blodet. Boka tar for seg både diktatorens og soldatenes bruk av narkotiske stoffer.

RASERI: Adolf Hitler sørget for å være høy på metamfetamin i forbindelse med viktige møter. Foto: REX NTB Scanpix
RASERI: Adolf Hitler sørget for å være høy på metamfetamin i forbindelse med viktige møter. Foto: REX NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Ohler, som har studert dokumenter fra militære arkiver i Tyskland og USA, var tyske soldater høye på det amfetaminliknende stoffet Pervitin under blant annet invasjonen av Polen i 1939 og Frankrike i 1940. Stoffet holdt dem våkne og fikk dem til å føle seg opprømte og uovervinnelige. Pervitin-pillene var designet for å lindre stress og trøtthet.

– Soldatene trodde det var som å drikke kaffe, skriver Ohler i boka.

Ifølge Dagbladet skriver Ohler i boka at Hitler også fikk injisert en cocktail med det smertestillende stoffet Eukodal og høykonsentrert kokain. I en periode på 1349 dager fikk Hitler 800 injeksjoner med stoffet.

«Rikets sprøyteherre»

Ifølge historikerne Henrik Ebrle og Hans Joachim Neumann tok Hitler i løpet av sin regjeringstid fra 1933 til 1945 hele 82 forskjellige medikamenter.

Morell skal også ha skrevet ut resept på narkotiske stoffer som blant annet kokain og heroin. Hermann Göring, sjefen for det tyske luftforsvaret, skal ha vært morfinavhengig og kalt Morell for «rikets sprøyteherre».

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.