<strong>SØVNLØS:</strong> Få ting er så frustrerende som å ligge søvnløs. Søvnforsker Christian Benedict (bildet) har heldigvis noen trøstende ord. FOTO: STEFAN TELL
SØVNLØS: Få ting er så frustrerende som å ligge søvnløs. Søvnforsker Christian Benedict (bildet) har heldigvis noen trøstende ord. FOTO: STEFAN TELL Vis mer

Så viktig er søvn:

Sov godt, unngå forkjølelse

Én eneste natt med dårlig søvn gjør deg mer utsatt for infeksjoner. Men det finnes gode nyheter også for deg som sliter med søvnen.

Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Når vi sover utskiller vi hormoner som hjelper immunforsvaret vårt med å bekjempe fiender som ufarlige, men irriterende forkjølelsesvirus, men sannsynligvis også kreftceller.

Søvnforsker Christian Benedict ved Uppsala universitet sammenlikner søvn med en innebygd skytsengel. I sin nye bok Sömn, sömn, sömn, forteller han hvordan en god natts søvn hjelper oss å føle oss bedre og holde oss friske. Søvn hjelper immunforsvaret med å gjøre jobben sin og rydde bort sånt som truer helsen, som bakterier og virus. Studier viser at de som sover minst seks timer hver natt rammes av færre infeksjoner. Det viser seg også at vaksiner har bedre effekt på personer som sover godt natta etter vaksinasjonen. De som sover dårlig får helt enkelt dårligere beskyttelse av vaksinen.

Den gode nyheten om søvn

Den dårlige nyheten er at vi blir mer infeksjonsfølsomme allerede etter én natt med dårlig søvn. Den gode nyheten er at det er helheten som teller.

– Søvn er viktig, men det er ikke det eneste viktige. Det finnes andre faktorer som også må regnes med: Hva vi spiser, om vi mosjonerer, alderen vår og om vi har en sykdom, forteller søvnforskeren.

– Jeg tror risikoen for å bli forkjølet er mange ganger større om vi slurver med håndhygienen enn om vi slurver med søvnen iblant.

Benedict synes derfor ikke vi skal uroe oss unødig om vi sover dårlig iblant.

– Stress og angst over søvnen er heller ikke bra, bare det kan gjøre oss sykere. Man trenger ikke å ha en perfekt nattesøvn hele tiden for å holde seg frisk, påpeker han.

Det er nemlig ikke bare søvnen i seg selv som styrker helsen, å ligge i et mørkt rom er nok for å få kroppen til å frigi hormonet melatonin, som har en rekke helseeffekter. Melatonin er mest kjent for å gjøre oss søvnig og stimulere immunforsvaret, men det er også en sterk antioksidant som kan tenkes å beskytte mot kreft.

Mørke er like viktig som søvn

– Melatonin frigis av mørke og ikke av søvn. Så selv om man bare ligger i senga uten å få sove får man hentet seg inn, sier Benedict.

En annen fordel med å ligge i mørket om du ikke får sove, er at du ikke utsettes for andre mennesker og deres «bagasje» i form av virus, bakterier, passiv røyking og andre belastende faktorer. Da får også immunforsvaret hvile mot ytre angrep og fokusere helhjertet på å gjøre rent på innsida i stedet.

Lider du av kronisk søvnmangel, bør du søke legehjelp.

– Hvis du føler deg så trøtt og ukonsentrert på dagtid at du knapt kan holde deg våken, får du ikke den restitusjonen som søvn skal gi. Da må du søke hjelp og utrede om søvnmangelen kan skyldes sykdommer som søvnapné, astma, rastløse bein eller problemer med skjoldbruskkjertelen.

Artikkelen ble først publisert i Måbra nr 2-2019.

Vern om døgnrytmen, få bedre immunforsvar

Det fins flere knep for å styre sin egen døgnrytme i riktig retning. Jobben starter allerede når du slår opp øynene om morgenen:

  • Prøv å få så mye dagslys som mulig, helst på formiddagen. Dagslys er en av de viktigste faktorene for at døgnrytmen din skal fungere. Jo mer dagslys vi får på dagtid, desto trøttere blir vi om kvelden. Har du ikke mulighet til å gå ut, kan det hjelpe å sitte nær et vindu eller installere spesielle lyspærer som simulerer dagslys.
  • Ikke spis for seint på dagen. Unngå seine og tunge måltider, så slipper du en mage og tarmer som jobber på høygir når du legger deg. Legg gjerne dagens siste måltid til tidsrommet 17 til 19. La gjerne middagen være lettfordøyelig og uten stor mengder smør, ost og kjøtt. Også fiberrik mat og løk kan holde deg og tarmene dine våken.
  • Kroppen din vil ha mørke på kvelden for å forberede seg på søvn. Det er mørket som stimulerer søvnhormonet melatonin. Mange og sterke lamper forvirrer kroppen ettersom den ikke får noe tydelig signal fra melatoninen om at det er leggetid. et samme gjelder det blå lyset fra skjermer som tv, mobil og pc.
  • Mosjon styrker døgnrytmen om du trener på rett tidspunkt. Det beste er å trene i dagslys, helst skal du avslutte treningen tre til fire timer før leggetid. Dette for at kroppstemperaturen skal rekke å synke og signalere til hjernen at det er på tide å roe ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer