Så viktig er søvn:

Sov godt, unngå forkjølelse

Én eneste natt med dårlig søvn gjør deg mer utsatt for infeksjoner. Men det finnes gode nyheter også for deg som sliter med søvnen.

SØVNLØS: Få ting er så frustrerende som å ligge søvnløs. Søvnforsker Christian Benedict (bildet) har heldigvis noen trøstende ord. FOTO: STEFAN TELL
SØVNLØS: Få ting er så frustrerende som å ligge søvnløs. Søvnforsker Christian Benedict (bildet) har heldigvis noen trøstende ord. FOTO: STEFAN TELL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Når vi sover utskiller vi hormoner som hjelper immunforsvaret vårt med å bekjempe fiender som ufarlige, men irriterende forkjølelsesvirus, men sannsynligvis også kreftceller.

Søvnforsker Christian Benedict ved Uppsala universitet sammenlikner søvn med en innebygd skytsengel. I sin nye bok Sömn, sömn, sömn, forteller han hvordan en god natts søvn hjelper oss å føle oss bedre og holde oss friske. Søvn hjelper immunforsvaret med å gjøre jobben sin og rydde bort sånt som truer helsen, som bakterier og virus. Studier viser at de som sover minst seks timer hver natt rammes av færre infeksjoner. Det viser seg også at vaksiner har bedre effekt på personer som sover godt natta etter vaksinasjonen. De som sover dårlig får helt enkelt dårligere beskyttelse av vaksinen.

Den gode nyheten om søvn

Den dårlige nyheten er at vi blir mer infeksjonsfølsomme allerede etter én natt med dårlig søvn. Den gode nyheten er at det er helheten som teller.

– Søvn er viktig, men det er ikke det eneste viktige. Det finnes andre faktorer som også må regnes med: Hva vi spiser, om vi mosjonerer, alderen vår og om vi har en sykdom, forteller søvnforskeren.

– Jeg tror risikoen for å bli forkjølet er mange ganger større om vi slurver med håndhygienen enn om vi slurver med søvnen iblant.

Benedict synes derfor ikke vi skal uroe oss unødig om vi sover dårlig iblant.

– Stress og angst over søvnen er heller ikke bra, bare det kan gjøre oss sykere. Man trenger ikke å ha en perfekt nattesøvn hele tiden for å holde seg frisk, påpeker han.

Det er nemlig ikke bare søvnen i seg selv som styrker helsen, å ligge i et mørkt rom er nok for å få kroppen til å frigi hormonet melatonin, som har en rekke helseeffekter. Melatonin er mest kjent for å gjøre oss søvnig og stimulere immunforsvaret, men det er også en sterk antioksidant som kan tenkes å beskytte mot kreft.

Mørke er like viktig som søvn

– Melatonin frigis av mørke og ikke av søvn. Så selv om man bare ligger i senga uten å få sove får man hentet seg inn, sier Benedict.

En annen fordel med å ligge i mørket om du ikke får sove, er at du ikke utsettes for andre mennesker og deres «bagasje» i form av virus, bakterier, passiv røyking og andre belastende faktorer. Da får også immunforsvaret hvile mot ytre angrep og fokusere helhjertet på å gjøre rent på innsida i stedet.

Lider du av kronisk søvnmangel, bør du søke legehjelp.

– Hvis du føler deg så trøtt og ukonsentrert på dagtid at du knapt kan holde deg våken, får du ikke den restitusjonen som søvn skal gi. Da må du søke hjelp og utrede om søvnmangelen kan skyldes sykdommer som søvnapné, astma, rastløse bein eller problemer med skjoldbruskkjertelen.

Artikkelen ble først publisert i Måbra nr 2-2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.