Solkrem test 2022

Solkrem får stryk: - Ikke bruk den!

Solkremen lover å beskytte som solfaktor 30, men holder kun til faktor 10. Nå advarer flere mot å bruke den.

SOLKREMTEST AVSLØRER: Solkrem som lover å beskytte som faktor 30, holder ikke mer enn solfaktor 10. - Her har produsentene et klart ansvar for at de holder det de lover, og at merkingen er dekkende for faktoren solkremen faktisk har, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross. Foto: NTB/Shutterstock
SOLKREMTEST AVSLØRER: Solkrem som lover å beskytte som faktor 30, holder ikke mer enn solfaktor 10. - Her har produsentene et klart ansvar for at de holder det de lover, og at merkingen er dekkende for faktoren solkremen faktisk har, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At solkrem er kjempeviktig, er noe de fleste vet i dag. Norge er blant landene i verden med høyest forekomst av føflekkreft - og de fleste av hudkreft-tilfellene har sammenheng med sol og solarium. Mye kan forebygges med beskyttelse mot de farlige strålene, som for eksempel ved bruk av solkrem.

Kreftforeningen anbefaler at vi bruker er solkrem med minst faktor 30 - og gjerne høyere. Du bør smøre deg rikelig og hyppig.

Men hva når solkremen ikke holder den faktoren den lover?

En fersk test av solkremer utført av det danske forbrukerrådet Tænk, avslører nå at dette er tilfellet i en solkrem fra Clinique, som også selges i Norge.

UNNGÅ: Slik har Tænk merket solkremen de advarer mot. Foto: Tænk.dk
UNNGÅ: Slik har Tænk merket solkremen de advarer mot. Foto: Tænk.dk Vis mer

Både Tænk i Danmark og den britiske forbrukerorganisasjonen Which, advarer nå mot solkremen Clinique Mineral Sunscreen Lotion for body SPF 30.

- Unngå denne dårlige solkremen, skriver Tænk, og viser til testresultatene som viser at solkremen kun beskytter som cirka faktor 10. Tænk legger til at dette også var resultatet da de testet den samme solkremen i 2017.

- Stryk for alle mineralske solkremer

Which.co.uk har testet enda flere solkremer som selges på det britiske markedet - og de advarer mot ytterligere fire solkremer som ikke holder den faktoren de lover, utover den nevnte fra Clinique.

Which påpeker at alle solkremene de advarer mot, er såkalte mineralske solkremer som er blitt stadig mer populære på grunn av en økende oppmerksomhet om at kjemiske UV-filtre i solkremer kan skade miljøet.

- Men du burde ikke måtte kompromisse med egen helse for å beskytte miljøet, poengterer Which.

De skriver at alle de øvrige åtte «vanlige» solkremene med kjemiske UV-filter, holder den solfaktoren de lover.

SOLKREM-MYTE: Du blir ikke brun når du bruker høy solfaktor. Dette er bare én av flere påstander om solfaktor som ikke stemmer! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

- Skal holde hva de lover

Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) henviser til den enkelte produsent for spørsmål omkring enkeltmerker og solfaktor.

- Generelt er vår klare oppfatning at seriøse produsenter har god sikkerhetsdokumentasjon som grunnlag for å sette SPF verdi på sine produkter. Velger du kjente merkevarer skal disse både holde hva de lover og for øvrig være i tråd med gjeldende regelverk og anbefalinger, sier Rasmussen.

- Produsentene må ta ansvaret på alvor

- Her har produsentene et klart ansvar for at de holder det de lover, og at merkingen er dekkende for faktoren solkremen faktisk har. Vi som forbrukere må kunne stole på at vi får den beskyttelsen vi forventer å få, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, og understreker:

- Produsentene må ta sitt ansvar på alvor, og sørge for at den faktoren som merkingen lover er det solkremen faktisk inneholder.

Kreftforeningen viser til at den siste testen av faktor i solkrem i Norge ble gjort av Mattilsynet i 2018. De gjorde stikkprøver av solkremer på det norske markedet, hvor de fant at det var tydelige avvik på solfaktoren, og 9 av de 17 som ble sjekket holdte ikke det de lovet.

- Dette kom overraskende på både oss og på Mattilsynet – for slik bør det jo ikke være! sier Ross, og sier at vi jo kan håpe på at dette var et spesielt tilfelle, for tidligere undersøkelser fra Mattilsynet har ikke vist så store avvik. Men hun bemerker at en ny norsk kontroll hadde vært fint.

- Lurt å ikke kun lene seg på solkremen

Kreftforeningen oppfordrer uansett til å bruke solkrem, på tross av avsløringer som denne testen fra Tænk viser og 2018-kontrollen fra Mattilsynet.

– Men det kan være lurt å ikke bare lene seg på solkremen. Vi vet jo også at en del bruker for lite solkrem, og smører seg for sjelden. Derfor oppfordrer vi til å også huske på de andre solrådene – som å begrense den totale tiden i sola, søke skygge, særlig når sola er på det sterkeste, samt også å beskytte seg med klær og solhatt. sier Ross.

Best i test av solkremer

Testen av solfaktor er en del av en større test av solkremer hvor hovedformålet har vært å se om kremene inneholder stoffer som er allergiframkallende, miljøskadelige eller mistenkt hormonforstyrrende - som er gjort ved å gjennomgå ingrediensene som er oppgitt i innholdsdeklarasjonen.

Det norske Forbrukerrådet har gjengitt testresultatene for de produktene som kan kjøpes i Norge.

Forbrukerrådet understreker at dette er en deklarasjonstest, og altså ikke en laboratorieanalyse. Det er kun noen få solkremer som er testet for faktor, som gjengis av Tænk og Which.

BESTE SOLKREM 2022: Testens vinnere inneholder ingen problematiske stoffer, ifølge Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
BESTE SOLKREM 2022: Testens vinnere inneholder ingen problematiske stoffer, ifølge Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Bare 6 av 24 solkremer får toppscore i Forbrukerrådets solkremtest for 2022. 12 solkremer får bunnotering. 11 av solkremene får rødt fjes fordi de inneholder mistenkte hormonforstyrrende stoffer.

Du kan se alle testresultatene fra Forbrukerrådet her.

Rasmussen i KLF hevder overfor Vi.no at denne typen deklarasjonstester sier ingenting om produktenes sikkerhet og at man for å vurdere dette må se på både konsentrasjonen av ingrediensene, samt hvilken og hvor stor del av kroppen man bruker produktet på. Han poengterer at dette er vurderinger som gjøres når produkter sikkerhetsvurderes før produksjon og produsentene må forholde seg til strenge regler.

- KLF anbefaler i likhet med norske myndigheter at forbrukerne velger solbeskyttelsesprodukter som beskytter mot både UVA- og UVB-stråling. Velger du produkter fra kjente merkevarer kan du være trygg på at produktene er sikre og leverer det de lover, uttaler Rasmussen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.