Solbriller og mosjon kan forebygge grå stær

Grå stær henger som oftest sammen med høy alder. Men det er også andre ting som øker risikoen for grå stær og som du kan forebygge - for eksempel med solbriller og mosjon.

FOREBYGG GRÅ STÆR: Grå stær kommer med alderen, men det er også ting du kan gjøre for å påvirke og forebygge utviklingen av sykdommen, som å mosjonere. Foto: NTB/Shutterstock
FOREBYGG GRÅ STÆR: Grå stær kommer med alderen, men det er også ting du kan gjøre for å påvirke og forebygge utviklingen av sykdommen, som å mosjonere. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Halvparten av alle over 75 opplever grå stær i noen grad. Og den vanligste årsaken til grå stær er nettopp aldring, som du jo ikke kan forebygge.

Men i tillegg til aldring er det også andre faktorer som både kan øke sjansen for at du får grå stær - og at det kommer tidligere enn nødvendig. Og dette er ting du har mulighet til å påvirke og dermed forebygge utviklingen av sykdommen.

Det handler om sol, mosjon - og røyking. Alt dette kan du lese forklaringen på lenger nede i artikkelen.

- Behandlingen for grå stær blir stadig bedre. Før måtte man for eksempel bruke briller med et spesielt tykt glass etter grå stær-operasjonen. Nå kan man erstatte den grå linsa inne i øyet med en kunstig linse i stedet. Man kan til og med sette inn en linse som gjør at du kan se godt på alle avstander. Vi er heldige som lever i den tiden og den delen av verden som vi gjør, med et godt helsevesen, og utvikling og forskning som stadig går framover - og med stormskritt, sier Dr.philos. Inga Britt Kjellevold Haugen, forskningssjef i Norges Blindeforbund.

Mer om hvordan du kan oppdage grå stær, hva du kan forvente deg av operasjonen og hvordan synet kan bli etterpå, kan du lese om her.

Årsaker til grå stær

- Alder er i seg selv den vanligste årsaken til grå stær, men øyeskader, noen typer øyekirurgi, noen medisiner og andre sykdommer, for eksempel diabetes, kan gjøre at man får grå stær tidligere enn ellers, sier øyelege Christine Tvedt ved Aleris.

Dette bekreftes av Haugen, som legger til at grå stær også kan være medfødt - men at det er mer sjeldent.

Hun understreker spesielt betydningen som høyt blodsukkernivå, sollys og røyking kan ha:

- Diabetes kan være med og øke forekomsten av grå stær. Og så er det andre ting som kan bidra med å framskynde sykdommen, som høy eksponering av sollys over lang tid.

- Og røyking vet man har en negativ effekt på mange ting som berører synet, så det å kutte ut røyken, vil ha god, forebyggende effekt, sier Haugen.

Forebygg med solbriller

Tilbake til det vi skriver helt først i artikkelen, at mosjon og solbriller kan forebygge:

- Høy eksponering av sollys over lang tid kan bidra til å framskynde grå stær. Derfor er det svært viktig å bruke solbriller - og at man bruker godkjente solbriller, sier Haugen.

Her handler det altså om å beskytte øynene for eksponering av UV-stråler.

Det er viktig å bruke solbriller som er CE-merket. Det betyr at de har tilstrekkelig grad av UV-beskyttelse. Mørke solbriller uten UV-filter, kan faktisk gjøre mer skade på øynene, heller enn å beskytte dem.

Det som skjer, er at de mørke solbrilleglassene gjør at pupillene utvider seg for å slippe inn mer lys - men i stedet for å beskytte, som et CE-godkjent glass med filter gjør, slipper man bare inn enda mer av de skadelige strålene i øyet.

Mosjon og grå stær

Du lurer kanskje på hva mosjon har med øynene og grå stær å gjøre? Forklaringen er faktisk ganske enkel:

Det handler om generell helse, i stor grad forebygging av sykdommer som kan bidra til å utvikle grå stær - og det handler om blodsirkulasjon, tilførsel av næring og fjerning av avfallsstoffer.

- Mosjon og en ellers sunn livsstil bidrar til en bedre regulering av blodsukkernivået, noe som er spesielt viktig ved enkelte sykdommer, som for eksempel diabetes. Det er et samsvar i nyere forskning at et høyt blodsukkernivå både i blodbanen og væsken i øyet kan framskynde grå stær, poengterer Haugen, og forteller videre:

- I tillegg til god regulering av blodsukkeret, er det viktig at de spesialiserte cellene i øyet også får tilgang på riktige mengder av proteiner og andre næringsstoffer for å opprettholde sin funksjon. Et balansert kosthold virker derfor også forebyggende for grå stær.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.