Solbriller og mosjon kan forebygge grå stær

Grå stær henger som oftest sammen med høy alder. Men det er også andre ting som øker risikoen for grå stær og som du kan forebygge - for eksempel med solbriller og mosjon.

FOREBYGG GRÅ STÆR: Grå stær kommer med alderen, men det er også ting du kan gjøre for å påvirke og forebygge utviklingen av sykdommen, som å mosjonere. Foto: NTB/Shutterstock
FOREBYGG GRÅ STÆR: Grå stær kommer med alderen, men det er også ting du kan gjøre for å påvirke og forebygge utviklingen av sykdommen, som å mosjonere. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Halvparten av alle over 75 opplever grå stær i noen grad. Og den vanligste årsaken til grå stær er nettopp aldring, som du jo ikke kan forebygge.

Men i tillegg til aldring er det også andre faktorer som både kan øke sjansen for at du får grå stær - og at det kommer tidligere enn nødvendig. Og dette er ting du har mulighet til å påvirke og dermed forebygge utviklingen av sykdommen.

Det handler om sol, mosjon - og røyking. Alt dette kan du lese forklaringen på lenger nede i artikkelen.

- Behandlingen for grå stær blir stadig bedre. Før måtte man for eksempel bruke briller med et spesielt tykt glass etter grå stær-operasjonen. Nå kan man erstatte den grå linsa inne i øyet med en kunstig linse i stedet. Man kan til og med sette inn en linse som gjør at du kan se godt på alle avstander. Vi er heldige som lever i den tiden og den delen av verden som vi gjør, med et godt helsevesen, og utvikling og forskning som stadig går framover - og med stormskritt, sier Dr.philos. Inga Britt Kjellevold Haugen, forskningssjef i Norges Blindeforbund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.