Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
De fleste av oss ivrer etter å komme oss ut i vårsola når den først titter fram, men det er fortsatt gode grunner til å ta forholdsregler i sola.
Spesielt er det viktig at kvinner som har vært i overgangsalderen er ekstra forsiktige med hvor mye sol de utsetter seg for.
Kai Triebner, postdoktor i endokrinologi ved Klinisk institutt ved Universitetet i Bergen, har i flere år studert kvinners hormonnivå etter overgangsalderen. Sammen med flere forskere har han undersøkt hvordan UV-stråling påvirker nivået av østrogen hos kvinner etter overgangsalderen.
Gjennom European Community Respiratory Health Survey (ECRHS) er 580 kvinner over hele Vest-Europa blitt undersøkt. Forskerne har sett på hvor mye UV-stråler de er blitt utsatt for der de bor, hvor mye de er i sola, hvilke deler av kroppen som er eksponert og om de bruker solkrem.

- Kvinner tenker for lite på egen helse
Påvirker livskvaliteten
Studien viser at kvinnene som ble utsatt for UV-stråling etter overgangsalderen, hadde lavere østrogennivå enn kvinnene som ikke ble utsatt for UV-stråling. Lavt østrogennivå kan igjen øke risikoen for beinskjørhet (osteoporose), hjerte- og karsykdommer og utvikling av Alzheimers sykdom.
– Østrogennivået påvirker det meste og spiller en rolle i mange prosesser i kroppen. Med lave forekomster av østrogen vil ikke de naturlige prosessene gå like bra som før. For eksempel bidrar østrogen til gjenoppbygging av beinmasse. Dette vil gå saktere med lavere nivå av østrogen, forklarer Triebner til Vi.no.
Han peker også på at lungefunksjonen krymper allerede fra 25-årsalderen. Lavere østrogennivå vil bidra til at denne prosessen går raskere.

– Trodde jeg hadde fått ALS
– Lavere østrogennivå påvirker livskvaliteten. Det kan føre til tung pust og at beina knekker lettere på grunn av osteoporose, sier Triebner.
Et lavere østrogennivå vil også føre til en uønsket økning av det folikkelstimulerende hormonet gonadotropiner som assosieres med Alzheimers sykdom.
Kan forverre overgangsplager
Ifølge Triebner er det mulig at lavere østrogennivå grunnet soling også kan forverre plager med overgangsalderen. Han understreker at dette så langt ikke er blitt forsket på.
Ifølge Norsk Helseinformatikk får tre av fire kvinner en eller annen form for besvær knyttet til overgangsalderen. En av fire kvinner er sterkt plaget.
Vanlige symptomer er hetetokter og svettetokter som kan forstyrre nattesøvnen. Symptomene kan vare i over ti år. Kvinner kan også oppleve svie ved vannlating, urinveisinfeksjoner, sårhet, tørrhet og eventuelt småblødninger ved samleie. Nedstemthet, irritabilitet, nedsatt konsentrasjonsevne, søvnløshet og nedsatt seksuallyst er blant psykiske symptomer vi kan oppleve.
Nyt sola på en fornuftig måte
Triebner understreker likevel at sola er viktig for oss av mange grunner og at vi ikke bør unngå den. Han vil ikke at vi skal holde oss unna de gode strålene.

Sjekk om aldersflekken er farlig
– Vi trenger UV-stråler for å få vitamin D. Det er veldig viktig å få sol, men ikke for mye. Det er også viktig å unngå å bli solbrent, så bruk solkrem, oppfordrer Triebner.
– Så vi kan nyte påskesola og være lenge på stranda om sommeren med god samvittighet?
– Ja, du kan henge på stranda, men du må bruke høy solfaktor og smøre deg ofte. Hvis du for eksempel går på stranda i Norge på morgenen i juli bør du ta på solkrem innen en halvtime og deretter smøre deg ofte, sier Triebner.
Nordiske kvinner like mye utsatt
I studien fra ISGlobal i Barcelona ble UV-stråling registrert via et halskjede. Ifølge Triebner har dette gitt forskerne et ganske nøyaktig anslag på hvor mye UV-stråling kvinnene er blitt utsatt for.
Kvinner fra blant annet Danmark, Norge, Sverige, Island, Frankrike og Spania var med i studien.

Lege advarer: Unngå dette i sola
Ifølge Triebner er nordiske kvinner like mye utsatt for UV-stråler som kvinner som bor lenger sør i Europa.
– Det er interessant å se at kvinner over hele Europa er likt utsatt for UV-stråling. Det henger sammen med at nordmenn er ute for å få så mye sol som de kan, mens mennesker i sørlige land oppholder seg mer i skyggen. Hadde du bodd i sør og oppført deg som en person i nord, hadde det vært annerledes, sier han.
Sjekk nivået på UV-strålingen
– Vi anbefaler å sjekke UV-varselet på samme måte som vi sjekker utetemperaturen. UV-varselet kan sjekkes både på YR og NILU (Norsk institutt for luftforskning) på nett. I tillegg kan du sjekke UV-varselet i YR-appen på mobilen, sier seksjonssjef Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) til Vi.no.
Du finner Yr-appen her (appstore for iPhone) og her (Google play for android).

Slik unngår du at hyttedrømmen blir et mareritt
Vi PlussNår du først sjekker været der du bor på YR, er det også en meny helt nederst på siden hvor du finner UV-varselet der du befinner deg. Her kan du se variasjon i UV-stråling gjennom dagen. Ved varsel om svært høy eller ekstrem stråling bør du holde deg unna sola. UV-indeksen vil vise 11 ved ekstrem høy stråling, mens svært høy stråling vil ha en indeks på 8–10. Slike strålingsnivå opplever vi for eksempel på reiser til Middelhavslandene om sommeren.
– Sterk UV-stråling har sammenheng med hvor høyt sola står på himmelen, og er derfor sterkest på sommeren. Det er særlig nå på våren at forandringene i UV-stråling kan være størst fra dag til dag. Vårsola kan være sterk fordi dette er tida da sola stiger aller mest fra dag til dag, sier Nilsen.
I fjor gikk DSA ut med advarsler mot UV-stråling i påsken.
Forholdsregler i påsken
– I fjor hadde vi en situasjon hvor det var lavt ozonnivå over lengre tid. Det holdt seg over påsken. Situasjonen er ikke slik i år. Påsken kommer tidlig, så det blir ikke ekstremt mye UV-stråling, men det kan likevel bli dager med tynnere ozonlag, sier Nilsen.
Forholdsregler mot sol bør vi altså uansett alltid ta. Husk å beskytte øynene mot høy stråling. Mye stråling både over en kort periode og over lang tid kan være skadelig. Husk at sola kan være skadelig for øynene selv om det er en dag med lite sol.
Gjør det som trengs for å unngå solbrenthet. Det mest effektive er å ikke være for lenge ute når sola er på sitt sterkeste.
– Påsken er en god anledning til å komme seg ut. Og det er noe vi trenger. Men skal du ut på tur er det viktig å også tenke solbeskyttelse. Kle på deg, ha noe på hodet, bruk solbriller og rikelig med solkrem. Bruk gjerne solfaktor 30. Noen har ekstra følsom hud og må tenke mer på solbeskyttelse, sier Nilsen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.