Sol kan forverre plager ved overgangsalder

Forskere har funnet at UV-stråler påvirker østrogennivået hos kvinner etter overgangsalderen, noe som igjen kan gi helseplager både på kort og lengre sikt.

NYT MED MÅTE: Sol er noe av det beste vi vet og vi skal nyte den med god samvittighet, men samtidig som vi trenger sola kan UV-stråling ha andre negative konsekvenser enn solbrenthet. Foto: Shutterstock NTB
NYT MED MÅTE: Sol er noe av det beste vi vet og vi skal nyte den med god samvittighet, men samtidig som vi trenger sola kan UV-stråling ha andre negative konsekvenser enn solbrenthet. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De fleste av oss ivrer etter å komme oss ut i vårsola når den først titter fram, men det er fortsatt gode grunner til å ta forholdsregler i sola.

Spesielt er det viktig at kvinner som har vært i overgangsalderen er ekstra forsiktige med hvor mye sol de utsetter seg for.

Kai Triebner, postdoktor i endokrinologi ved Klinisk institutt ved Universitetet i Bergen, har i flere år studert kvinners hormonnivå etter overgangsalderen. Sammen med flere forskere har han undersøkt hvordan UV-stråling påvirker nivået av østrogen hos kvinner etter overgangsalderen.

Gjennom European Community Respiratory Health Survey (ECRHS) er 580 kvinner over hele Vest-Europa blitt undersøkt. Forskerne har sett på hvor mye UV-stråler de er blitt utsatt for der de bor, hvor mye de er i sola, hvilke deler av kroppen som er eksponert og om de bruker solkrem.

Påvirker livskvaliteten

Studien viser at kvinnene som ble utsatt for UV-stråling etter overgangsalderen, hadde lavere østrogennivå enn kvinnene som ikke ble utsatt for UV-stråling. Lavt østrogennivå kan igjen øke risikoen for beinskjørhet (osteoporose), hjerte- og karsykdommer og utvikling av Alzheimers sykdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.