Snusbruk

Snusbruk knyttet til flere dødelige kreftformer

Å snuse gir økt risiko for flere alvorlige kreftformer, slår studie fast.

KREFTFARE: Bruk av snus er knyttet til økt kreftfare, og jo mer du snuser, jo større er risikoen. Foto: NTB
KREFTFARE: Bruk av snus er knyttet til økt kreftfare, og jo mer du snuser, jo større er risikoen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Folkehelseinstituttet, Kreftregisteret og Statens arbeidsmiljøinstitutt har gjennomført en ny studie der de har gått gjennom all forskning som er gjort på snus og kreft. Forskerne fant en økt risiko for å få flere typer kreft hos folk som snuser jevnlig.

I 2022 brukte rundt 15 prosent av befolkningen i alderen 16–74 år snus daglig. Dette tilsvarer om lag 680 000 personer. Det har vært en økning i andelen som bruker snus de siste ti åra, skriver Helsedirektoratet.

Blant unge i alderen 16-24 år er andelen som sier de bruker snus daglig på 22 prosent.

Større kreftrisiko

Forskerne fant blant annet at hos folk som snuser jevnlig er risikoen for kreft i spiserøret over tre ganger så høy, og risikoen for bukspyttkjertelkreft dobbelt så høy.

– Det vi også ser igjen og igjen, er at dødeligheten av kreften hvis du får den og snuser, den blir høyere, sier forsker Bendik Brinchmann til NRK.

Til VG sier Brinchmann at det er en høyere sjanse for å få kreft, jo mer du snuser.

Slutte å røyke ved hjelp av snus?

Det er bare noen få dager siden FHI publiserte en studie som viser at snus er det mest effektive hjelpemiddelet for å klare å slutte å røyke. Så er spørsmålet om dette er veien å gå med tanke på kreftfaren ved snusbruk.

Samtidig er røyking den risikofaktoren som forårsaker flest krefttilfeller for begge kjønn i Norge, skrev Kreftregisteret i sin rapport i februar i år. De påpekte dessuten at alle former for røyking, både daglig, av-og-til, tidligere og passiv røyking, øker risikoen for kreft.

– Våre funn tyder på at snus kan være en effektiv måte å slutte å røyke på for mange røykere. Selv om det er bekymringer knyttet til snusbruk blant ungdom, kan det være et verdifullt hjelpemiddel for voksne som ønsker å slutte å røyke, uttalte Ingeborg Lund, forsker ved Folkehelseinstituttet i forbindelse med publisering av studien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.