Hvordan slutte å røyke

Snus hjelper mest ved røykeslutt

En ny studie gjennomført på norske røykere viser at snus var det hjelpemiddelet som økte sjansen mest for å slutte å røyke.

SLUTTE Å RØYKE? Den ferske studien viser at snus er det hjelpemiddelet som gjør det mest sannsynlig å lykkes med å kutte ut røyken. Foto: NTB
SLUTTE Å RØYKE? Den ferske studien viser at snus er det hjelpemiddelet som gjør det mest sannsynlig å lykkes med å kutte ut røyken. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Røyking er ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) den livsstilsfaktoren som bidrar mest til tapte leveår i befolkningen. Vi.no har tidligere skrevet om hvordan røyking er den faktoren som bidrar til økt kreftfare, og Kreftforeningen skriver på sine nettsider at røyking er den viktigste risikofaktoren for kreft og hovedårsaken til lungekreft.

Den høyeste andelen dagligrøykere finner vi ifølge FHI blant aldersgruppene 50-64 og 65-74 år.

Å slutte å røyke kan derimot vise seg å være en krevende øvelse. Nå mener altså FHI, basert på den nye studien, at snus er den beste veien til å oppnå røykeslutt.

Snus økte sannsynligheten for røykeslutt

FHI viser til resultater fra internasjonale studier som tyder på at 40 prosent av røykerne prøver å slutte hvert år, men bare 1 av 3 blant de som prøver, klarer det.

Blant 1400 personer som deltok i en studie fra FHI publisert i Discover Social Science and Health nylig, var snus det hjelpemiddelet som økte sjansene mest for å slutte å røyke. Personene som brukte snus for å slutte å røyke hadde mer enn to ganger så stor sannsynlighet for å greie å slutte som de som prøvde å slutte uten hjelpemidler, skriver FHI.

– Våre funn tyder på at snus kan være en effektiv måte å slutte å røyke på for mange røykere. Selv om det er bekymringer knyttet til snusbruk blant ungdom, kan det være et verdifullt hjelpemiddel for voksne som ønsker å slutte å røyke, sier Ingeborg Lund, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Riktig bruk av hjelpemidler kan gjøre at flere lykkes med røykeslutt

Resultatene fra studien betyr ikke at det er anbefalt å snuse i seg selv - Lund understreker at det beste for helsen er å hverken røyke eller snuse.

Av de andre hjelpemidlene de så på i studien var det medikamenter på resept som økte sjansen for å klare å slutte å røyke mest, etter snus.

I artikkelen publisert i Discover Social Science and Health skriver FHI dessuten at bruken av avvenningshjelpemidler er relativt lav i Norge, og økt interesse for å bruke dem vil kunne gi økt røykeslutt. Og det er altså her snus ser ut til å være det mest effektive under norske forhold, samtidig som de påpeker at bedre kunnskap kan bidra til å optimalisere hvilke hjelpemidler den enkelte bør benytte seg av.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.