Paracet/paracetamol

Snur om ny dose-anbefaling

Den nye doseanbefalingen for hvor mye paracetamol en voksen kan ta, gjelder likevel ikke for alle.

HVOR MYE PARACET KAN DU TA? I november 2021 endret Legemiddelverket dose-anbefalingen for paracetamol. Nå reverserer de endringen for en spesiell vektgruppe. Foto: Kristin Sørdal
HVOR MYE PARACET KAN DU TA? I november 2021 endret Legemiddelverket dose-anbefalingen for paracetamol. Nå reverserer de endringen for en spesiell vektgruppe. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi spoler tilbake til november 2021:

Legemiddelverket går ut og endrer anbefalingene for hvor mye du kan ta av de smertestillende medisinene paracetamol - som eksempelvis Paracet, Pinex, Panodil og Paracetamol Norfri.

  • Fra en anbefaling om at paracetamol kan tas inntil 3 ganger i døgnet, økes dette til 4 ganger i døgnet.
  • Den nye, maksimale døgndosen for barn og voksne over 40 kg (over 12 år) økes fra 3 gram til 4 gram i døgnet.

Om bakgrunnen for endringen forteller Legemiddelverket er oppdatert kunnskap som tilsier at den gamle maksdosen kan medføre at pasienten får for lave doser og ikke blir tilstrekkelig behandlet for sin feber eller smerte.

Når man tar paracetamol 4 ganger per døgn får man en jevnere effekt mot smerte eller feber.

- Har revurdert maks døgndose

Nå går imidlertid Legemiddelverket ut med enda en oppdatering av doseanbefalingene - og nå handler det om oppdatering av den nye maksdosen på 4 gram:

- Legemiddelverket har revurdert maksimal døgndose til voksne og barn mellom 40-50 kg og redusert denne fra 4 gram til maksimalt 3 gram per døgn, skriver Legemiddelverket.

Sigurd Hortemo, overlege ved Legemiddelverket, understreker overfor Vi.no at anbefalingen om at man kan ta paracetamol fire ganger i døgnet står fast - men at de har reversert anbefalt maksimal døgndose for personer som veier 40-50 kilo.

- Her har vi innført et ekstra vektintervall for personer som veier mellom 40 og 50 kg - og anbefaler at den maksimale døgndosen for denne vektgruppen endres fra 4 gram til 3 gram, sier Hortemo, og fortsetter:

- Hensikten er større sikkerhetsmargin mot mulig overdose dersom personer i dette vektintervallet bruker reseptfritt paracetamol lengre tid enn anbefalt uten å kontakte lege.

Legemiddelverket skriver at dette gir en større sikkerhetsmargin mot grensen Giftinformasjonen i Norge har vurdert som mulig overdosering ved bruk over mer enn 2 døgn.

Men Hortemo understreker:

- Voksne og barn over 12 år kan fortsatt ta inntil 4 gram (4 000 mg) pr døgn, så lenge de veier over 50 kilo.

SOLKREM-MYTE: Du blir ikke brun når du bruker høy solfaktor. Dette er bare én av flere påstander om solfaktor som ikke stemmer! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Tar tid før pakningene oppdateres

Du har kanskje også en pakke paracetamol liggende hvor doseanbefalingen er maks 1000 mg tre ganger i døgnet? Du kan altså likevel ta ny, anbefalt dose som spesifisert fra Legemiddelverket.

Det vil imidlertid ta tid før alle paracetamol-produkter er oppdatert med nye doseanbefalinger i pakningsvedlegg og i teksten på selve pakningen. Ifølge Legemiddelverket kan det en stund framover stå ulik informasjon på Felleskatalogen.no og i pakningsvedlegg og på pakninger.

- Når vil pakkene være oppdatert?

- Det er vanskelig å si når de nye anbefalingene vil stå på alle pakkene. Vi mener de nye rådene vil gi enda bedre smertebehandling i mange år framover. Derfor må vi «leve med» litt ulike anbefalinger på pakkene i en overgangsperiode, sier Hortemo, og legger til:

- Det er tross alt snakk om mindre justeringer.

Dette er anbefalingene om paracetamol nå

Voksne og barn over 12 år:

  • Voksne og barn over 50 kg: 500–1000 mg inntil 4 ganger i døgnet, men ikke ta mer enn 4000 mg i løpet av et døgn. Det bør gå minst 4–6 timer mellom hver dose.
  • Voksne og barn 40-50 kg: 500-1000 mg inntil 4 ganger i døgnet, men ikke ta mer enn 3000 mg i løpet av et døgn. Det bør gå minst 4–6 timer mellom hver dose.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.