Gynekologisk kreft:

Snudde dødsangsten til sin styrke

Wenche Haukland var 44 og hadde to små barn da hun fikk kreftdiagnosen. Først ble hun redd for å dø fra dem. Så bestemte hun seg for at hvis det verst tenkelige skjedde, skulle barna huske henne som en positiv og glad mamma.

POSITIV: – Det er viktig å ha håp, og jeg håper jeg kan inspirere andre til ikke å gi opp, men finne styrke, sier Wenche. Foto: Ellen Jarli
POSITIV: – Det er viktig å ha håp, og jeg håper jeg kan inspirere andre til ikke å gi opp, men finne styrke, sier Wenche. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Jeg ville ikke at det siste de skulle huske fra meg, var at jeg var sint eller lei meg, forteller Wenche Haukland (57).

Hun ble opptatt av å tenke positivt, selv om følelsene hennes gikk i berg-og-dal-bane, og fikk uante krefter.

– Jeg fikk en ekstra styrke, og tenkte at dette skulle jeg takle, sier Wenche.

– På dårlige dager underveis i cellegiftkurene var det krevende bare å henge opp en klesvask, og slitsomt å gå opp en liten bakke. Men jeg hadde som mål at jeg skulle gå en tur på en halvtime hver dag, og det klarte jeg.

En diagnose for eldre damer

Det begynte med småblødninger høsten 2006. De ble kraftigere, men legen så ikke noe galt på ultralyd og foreslo utskraping. Kirurgen trodde årsaken til blødningen lå i livmoren, og anbefalte å fjerne den.

Mens Wenche venter på operasjon, blir imidlertid blødningene kraftigere. Og under operasjonen i februar 2007 oppdager legene noe de ikke var forberedt på: Wenche har eggstokkreft med spredning. Det var kreftsvulster på begge eggstokkene med spredning til bukhinne, og både livmor, eggstokker og bukforkleet ble operert bort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.