Snart tomt for influensa-vaksine

- Det er vanskelig å prioritere hvem som bør få og ikke, sier seniorrådgiver i FHI, Kjersti Rydland.

Direktør for Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg med årets influensavaksine. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Direktør for Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg med årets influensavaksine. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tidlig i høst ble det advart om at lageret av vaksine mot årets sesonginfluensa ikke var stort nok til å dekke alle som er anbefalt å ta vaksinen. Nå varsler Folkehelseinstituttet (FHI) at lageret er i ferd med å gå tomt: De cirka 60 000 siste dosene må rasjoneres til personer i risikogrupper og helsepersonell.

Tilgjengeligheten varierer mellom de ulike kommunene.

– Vi får nå en del henvendelser fra både helsepersonell og kommuner om at det begynner å gå tomt for vaksine og at det er vanskelig å prioritere hvem som bør få og ikke, sier seniorrådgiver i FHI, Kjersti Rydland.

Dekker to tredeler av behovet

Hun presiserer at personer i risikogruppene må sjekke kommunens nettsider for å finne ut hvordan de kan bli vaksinert mot influensa og ta kontakt.

– De vi antar har høyest risiko er dem med flere risikofaktorer, men influensa er uforutsigbar og hvorvidt du blir alvorlig syk avhenger også av restimmunitet etter tidligere influensainfeksjoner og generell helsetilstand. Det er derfor vanskelig å gi generelle råd for intern prioritering mellom pasienter og vi har valgt å ikke gjøre det til nå. Vi har imidlertid presisert hvilket helsepersonell som bør ha vaksine. Det er først og fremst dem med nær pasientkontakt i forbindelse med behandling og pleie som utgjør den størst smitterisikoen for pasientene, sier Rydland.

FHI har fått tak i 1,2 millioner doser influensavaksine, men dette dekker bare to tredeler av behovet. Apotekenes doser er derfor også reservert for målgruppene til 1. desember.

Mangelen skyldes den økte globale etterspørselen etter influensavaksine på grunn av coronapandemien.

– Vi har forsøkt å få tak i flere doser i lang tid, men har foreløpig ikke lyktes. Vi arbeider selvfølgelig fortsatt for å skaffe flere doser til Norge, sier Rydland.

Influensavaksine anbefales spesielt for:

  • Gravide i 2. og 3. trimester, og gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko
  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
  • Alle fra fylte 65 år
  • Barn og voksne med: diabetes type 1 og 2 kronisk lungesykdom (inkludert astma), hjerte- og karsykdom (annet enn velregulert høyt blodtrykk), leversvikt eller nyresvikt kronisk nevrologisk sykdom eller skade nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (f.eks. kreft, HIV, reumatoid artritt og andre sykdommer) svært alvorlig fedme (KMI over 40) annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege
  • I tillegg anbefales influensavaksine til: Helsepersonell og andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har nær kontakt med pasienter ved behandling eller pleie
  • Personer som bor sammen med immunsupprimerte pasienter
  • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser

Kilde: FHI

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer