Tarmkreft

Snart kan en pille avsløre tarmkreft

Forskere håper en kamerapille som kan avsløre tarmkreft snart skal bli tilgjengelig for alle over 55 år. Pillen kan du svelge hjemme hos deg selv.

FLERE BLIR SYKE: Forekomsten av tarmkreft har tredoblet seg i Norge de siste 60 åra. For å behandle tarmkreft er det viktig å oppdage den på et tidlig stadium. Foto: NTB Shutterstock
FLERE BLIR SYKE: Forekomsten av tarmkreft har tredoblet seg i Norge de siste 60 åra. For å behandle tarmkreft er det viktig å oppdage den på et tidlig stadium. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tarmkreft er den nest hyppigste kreftformen i Norge etter prostatakreft. Ifølge Kreftregisteret har forekomsten av tarmkreft tredoblet seg de siste 60 åra. Mer enn 4000 nye tilfeller av kreftformen oppdages hvert år.

For å behandle tarmkreft er det viktig å oppdage den på et tidlig stadium og nå kan en liten, grønn pille bli svært viktig for å få til nettopp det.

Om få år kan denne grønne kamerapillen, som er utviklet av forskere ved NTNU, bli et viktig verktøy i kampen mot denne kreftformen ifølge forskningsmagasinet Gemini.

Pillen inngår i forskningsprogrammet 5G-HEART 5G Health som tar i bruk 5G-nettverksteknologi i blant annet medisinsk utstyr. Ved hjelp av 5G og pillen skal det bli enkelt å sjekke tarmen hjemmefra.

Videokamera inne i kroppen

Målet er at personer over 55 år snart skal få pillen og ta den hjemme hos seg selv. Mens pillen beveger seg gjennom tarmen på jakt etter polypper sender den datasignaler til en app på telefonen. Videobildene analyseres underveis og det gis tilbakemeldinger til pillen som er inne i kroppen. Filmingen starter med en gang du har svelget pillen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.