Tarmkreft

Snart kan en pille avsløre tarmkreft

Forskere håper en kamerapille som kan avsløre tarmkreft snart skal bli tilgjengelig for alle over 55 år. Pillen kan du svelge hjemme hos deg selv.

FLERE BLIR SYKE: Forekomsten av tarmkreft har tredoblet seg i Norge de siste 60 åra. For å behandle tarmkreft er det viktig å oppdage den på et tidlig stadium. Foto: NTB Shutterstock
FLERE BLIR SYKE: Forekomsten av tarmkreft har tredoblet seg i Norge de siste 60 åra. For å behandle tarmkreft er det viktig å oppdage den på et tidlig stadium. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tarmkreft er den nest hyppigste kreftformen i Norge etter prostatakreft. Ifølge Kreftregisteret har forekomsten av tarmkreft tredoblet seg de siste 60 åra. Mer enn 4000 nye tilfeller av kreftformen oppdages hvert år.

For å behandle tarmkreft er det viktig å oppdage den på et tidlig stadium og nå kan en liten, grønn pille bli svært viktig for å få til nettopp det.

Om få år kan denne grønne kamerapillen, som er utviklet av forskere ved NTNU, bli et viktig verktøy i kampen mot denne kreftformen ifølge forskningsmagasinet Gemini.

Pillen inngår i forskningsprogrammet 5G-HEART 5G Health som tar i bruk 5G-nettverksteknologi i blant annet medisinsk utstyr. Ved hjelp av 5G og pillen skal det bli enkelt å sjekke tarmen hjemmefra.

VONDT I MAGEN? Symptomer fra magen kan skyldes svært mange sykdommer. Det er viktig å skille mellom kroniske mageproblemer og akutte magesmerter. Video: Lommelegen Vis mer

Videokamera inne i kroppen

Målet er at personer over 55 år snart skal få pillen og ta den hjemme hos seg selv. Mens pillen beveger seg gjennom tarmen på jakt etter polypper sender den datasignaler til en app på telefonen. Videobildene analyseres underveis og det gis tilbakemeldinger til pillen som er inne i kroppen. Filmingen starter med en gang du har svelget pillen.

Vi.no har tidligere skrevet om at det nå etableres et nasjonalt tarmscreeningsprogram i Norge. Hvis du fyller 55 år i løpet av 2022, vil du bli invitert til å delta. Målet er å fange opp tilfeller av kreft på et så tidlig stadium at pasienten kan bli kurert. Kreftregisteret har det administrative ansvaret.

Du vil få tilbud om å sende inn en avføringsprøve som du kan ta hjemme. Prøven undersøkes for spor av blod, som kan være et symptom på tarmkreft, også når det er så små mengder at man ikke kan se det selv.

Oppdages blod i prøven vil du få tilbud om koloskopi for ytterligere undersøkelse. Hvis det ikke blir påvist blod i avføringen får du tilbud om å levere avføringsprøve annethvert år til du er 65 år.

Bedre behandling tidlig

Professor Ilangko Balasingham ved Institutt for elektroniske systemer ved NTNU håper pille-videokameraet kan inngå i Kreftregisterets screeningprogram. Han opplyser til Gemini at mellom 12 og 15 prosent av alle personer over 55 år er disponert for denne kreftformen.

- Det er om å gjøre å oppdage polypper i tarmen tidlig. Vi har ikke leger nok i landet til å la alle få koloskopi. Det blir for dyrt. Men denne pillen kan folk svelge hjemme hos seg selv. Den begynner å filme fra det øyeblikket du svelger den og til den kommer ut igjen. Det er en mye billigere løsning, sier Balasingham til Gemini.

En annen fordel med den grønne pillen er at den også kan undersøke tynntarmen, noe som ikke er mulig med en vanlig koloskopiundersøkelse.

Ifølge Balasingham er det viktig å oppdage og fjerne polyppen tidlig før den utvikler seg til kreft. Tarmkreft som oppdages tidlig er lettere å behandle. Behandlingen blir mindre omfattende og gir færre senskader og bedre livskvalitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.