Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- All forskning på dette så langt virker veldig lovende. Slik det ser ut nå, kan disse blodprøvene trolig tas i bruk i Norge i løpet av 2023, sier Geir Selbæk, en av Norges fremste demensforskere og forskningssjef ved Senter for aldring og helse.

- Mye nærmere en kur mot Alzheimer

De tidlige tegnene som avslører sykdommen
Vi PlussPresis diagnose med blodprøve
Blodprøvene som kan påvise Alzheimer på et tidlig stadium, har vært under utvikling en god stund. For øyeblikket pågår det flere studier som skal vise om blodprøvene virker like godt på et tilfeldig utsnitt av befolkningen, som på de utvalgte gruppene de hittil er blitt testet på.
- I Sverige er disse blodprøvene brukt i store forskningsprosjekter, og det ser veldig lovende ut. Det mest interessante er at den svenske undersøkelsen viser at blodprøvene kan påvise Alzheimer like presist som dagens diagnostikk med hjernescanning og spinalvæskeprøver, sier Selbæk.

Noen trenger dobbel dose
Enklere å få diagnose på Alzheimer
Han mener blodprøvene kan endre hele prosessen for hvordan vi i framtiden kan diagnostisere demens.
- Hvis dette kan gjøres med en enkel blodprøve hos fastlegen i stedet for at pasienten må sendes mange mil av gårde for avansert bildediagnostikk, vil det være en demokratisering av hele prosessen. Det blir enklere, bedre og tilgjengelig for mange flere, sier han.
- Betyr dette at vi etter hvert bør screene alle over en viss alder for Alzheimer?
- Nei. Hvis vi screener alle vil vi få mange falske positiver, slik er det for alle tester. Men vi kan teste mange flere enn i dag, og på et mye tidligere stadium, sier forskningssjefen.

Bruker du smertestillende? Her er bivirkningene mange ikke vet om
Vi PlussKan teste før symptomer på demens
I dag blir pasienter som er bekymret for Alzheimer, men ikke har uttalte symptomer på demens, sjelden testet. Det kan endre seg med de nye blodprøvene.
- Dersom noen er bekymret for eller har mistanke om mild kognitiv svikt, kan vi teste for Alzheimer før pasienten får demens. Hvis vi kan oppdage Alzheimer mens sykdommen fortsatt er på forstadiet, vil det også være lettere å behandle den, sier Selbæk.

Har enorm effekt
Enklere og billigere demensdiagnose
Generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen er også optimistisk når det gjelder diagnostisering med blodprøver.
- I dag er det en komplisert og dyr prosess å få satt en demensdiagnose og i Norge regner vi med at halvparten av de som har demens mangler diagnose. Da er det vanskeligere å få den hjelpen som trengs. En løsning med blodprøve kan gjøre det enklere, billigere og mer tilgjengelig å få satt en diagnose, sier hun.

- Jeg har oppdaget en helt annen matverden
Tidlig diagnose vil bli viktig
At resultatene fra de svenske forskerne tyder på at Alzheimer kan oppdages lenge før sykdommen merkes på andre måter, mener hun er svært gode nyheter.
- Muligheten for tidlig diagnose vil bli enormt viktig den dagen vi har en behandling og en kur, fordi dette da kan settes i gang før sykdommen har fått gjøre for stor skade på hjernen, sier Gerhardsen.

- Dette er ingen spøk!
Fraråder testing før symptomer
Nasjonalforeningen for folkehelsen vil foreløpig ikke anbefale personer som ikke har symptomer å teste seg for Alzheimer, selv om blodprøvene vil gjøre det enklere enn før.
- Nei, tvert imot. Så lenge vi ikke har noen kur eller behandling som virker, advarer vi mot å teste seg før man har symptomer på sykdom. Det kan påvirke både livskvalitet og livsvalg negativt, sier Gerhardsen.
Dersom det viser seg at forskningen på nye medisiner fører fram, og vi får medikamenter som kan motvirke sykdommen, vil Nasjonalforeningens holdning til testing endre seg, sier Gerhardsen.
- Det skjer veldig mye nå, selv om vi ikke ennå har sett noe gjennombrudd. For første gang på 20 år har vi medikamenter som vi tror kan virke. Det gjør oss håpefulle, sier hun.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.