Alzheimer diagnose

Snart kan du testes for Alzheimer med en enkel blodprøve hos fastlegen

- Kan være på markedet i Norge i løpet av 2023, mener demensforsker.

BLODPRØVE KAN PÅVISE ALZHEIMER: Flere studier har vist at blodprøver kan påvise Alzheimer like presist og på et tidligere stadium enn dagens diagnostikk. - Det blir enklere, bedre og mer tilgjengelig, sier demensforsker Geir Selbæk.
BLODPRØVE KAN PÅVISE ALZHEIMER: Flere studier har vist at blodprøver kan påvise Alzheimer like presist og på et tidligere stadium enn dagens diagnostikk. - Det blir enklere, bedre og mer tilgjengelig, sier demensforsker Geir Selbæk. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- All forskning på dette så langt virker veldig lovende. Slik det ser ut nå, kan disse blodprøvene trolig tas i bruk i Norge i løpet av 2023, sier Geir Selbæk, en av Norges fremste demensforskere og forskningssjef ved Senter for aldring og helse.

Presis diagnose med blodprøve

Blodprøvene som kan påvise Alzheimer på et tidlig stadium, har vært under utvikling en god stund. For øyeblikket pågår det flere studier som skal vise om blodprøvene virker like godt på et tilfeldig utsnitt av befolkningen, som på de utvalgte gruppene de hittil er blitt testet på.

- I Sverige er disse blodprøvene brukt i store forskningsprosjekter, og det ser veldig lovende ut. Det mest interessante er at den svenske undersøkelsen viser at blodprøvene kan påvise Alzheimer like presist som dagens diagnostikk med hjernescanning og spinalvæskeprøver, sier Selbæk.

Enklere å få diagnose på Alzheimer

Han mener blodprøvene kan endre hele prosessen for hvordan vi i framtiden kan diagnostisere demens.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.