Hjerteflimmer

Smartklokker kan varsle hjertesykdom

Hjerteflimmer rammer en av ti personer over 75 år og øker risikoen for hjerneslag, men ikke alle merker at de har sykdommen. Det kan helt vanlige smartklokker gjøre noe med.

KAN VARSLE HJERTESYKDOM: Stadig flere pulsklokker benytter teknologi som kan måle hjertefrekvens. De kan være effektive varslere om sykdommen atrieflimmer, viser en ny studie. Foto: NTB
KAN VARSLE HJERTESYKDOM: Stadig flere pulsklokker benytter teknologi som kan måle hjertefrekvens. De kan være effektive varslere om sykdommen atrieflimmer, viser en ny studie. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Puls- og smartklokker som registrerer fysisk aktivitet, beregner kaloriforbrenning og måler pulsen din døgnet rundt er blitt mer og mer populære, og ikke bare blant idrettsutøvere og treningsfanatikere. Også helt vanlige folk bruker dem til å telle antall skritt eller gi påminnelser om å røre litt på seg.

Men visste du at stadig flere slike klokker også har teknologi som kan oppdage og varsle deg om at du har en hjertesykdom?

Øker risiko for hjerneslag

Hjerteflimmer, mer presist kalt atrieflimmer, er den vanligste formen for hjerterytmeforstyrrelse i Norge. Feil i de elektriske signalene i hjertets forkamre gjør at hjertet slår uregelmessig og altfor fort. Hvilepulsen kan øke til mer enn 140 slag i minuttet, mens den normalt ligger et sted mellom 60 og 80.

Atrieflimmer kan gi økt risiko for dannelse av blodpropper i hjertet, som kan transporteres med blodet opp til hjernen og gi hjerneslag. Over tid kan atrieflimmer også gi hjertesvikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.