Hjerteflimmer

Smartklokker kan varsle hjertesykdom

Hjerteflimmer rammer en av ti personer over 75 år og øker risikoen for hjerneslag, men ikke alle merker at de har sykdommen. Det kan helt vanlige smartklokker gjøre noe med.

KAN VARSLE HJERTESYKDOM: Stadig flere pulsklokker benytter teknologi som kan måle hjertefrekvens. De kan være effektive varslere om sykdommen atrieflimmer, viser en ny studie. Foto: NTB
KAN VARSLE HJERTESYKDOM: Stadig flere pulsklokker benytter teknologi som kan måle hjertefrekvens. De kan være effektive varslere om sykdommen atrieflimmer, viser en ny studie. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Puls- og smartklokker som registrerer fysisk aktivitet, beregner kaloriforbrenning og måler pulsen din døgnet rundt er blitt mer og mer populære, og ikke bare blant idrettsutøvere og treningsfanatikere. Også helt vanlige folk bruker dem til å telle antall skritt eller gi påminnelser om å røre litt på seg.

Men visste du at stadig flere slike klokker også har teknologi som kan oppdage og varsle deg om at du har en hjertesykdom?

Øker risiko for hjerneslag

Hjerteflimmer, mer presist kalt atrieflimmer, er den vanligste formen for hjerterytmeforstyrrelse i Norge. Feil i de elektriske signalene i hjertets forkamre gjør at hjertet slår uregelmessig og altfor fort. Hvilepulsen kan øke til mer enn 140 slag i minuttet, mens den normalt ligger et sted mellom 60 og 80.

Atrieflimmer kan gi økt risiko for dannelse av blodpropper i hjertet, som kan transporteres med blodet opp til hjernen og gi hjerneslag. Over tid kan atrieflimmer også gi hjertesvikt.

Hos 75-åringer er omtrent én av ti er rammet, og i alt har rundt 100 000 nordmenn atrieflimmer, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen. Forekomsten er forventet å øke i årene framover, ettersom det blir flere eldre.

Symptomer

Menn har større sannsynlighet for å få atrieflimmer enn kvinner. Det er vanligere blant eldre med høyt blodtrykk eller hjerteproblemer.

Atrieflimmer kan komme og gå som anfall, eller symptomene kan være til stede hele tiden. Det vanligste symptomet er følelsen av at hjertet «raser av gårde». Noen kan i tillegg få brystsmerter, svimmelhet, kaldsvetting og tung pust.

Det finnes også noen som har atrieflimmer uten å merke det. Og det er her smartklokkene kommer inn: De kan nemlig være et svært nyttig verktøy for å oppdage atrieflimmer på et tidlig stadium.

Smartklokker med EKG-sensor

En fersk studie utført med avanserte Fitbit-klokker konkluderer med at de er svært effektive i å identifisere og varsle atrieflimmer. Studien inkluderte mer enn 455 000 voksne personer, som brukte en Fitbit-klokke med en type EKG-sensor som overvåker puls og hjerterytme. Dersom klokken oppdaget ujevn hjerterytme, fikk brukeren en melding om å ta kontakt med lege for en ukes oppfølging med EKG-måler ment for hjemmebruk.

Av alle som gjennomførte EKG-undersøkelsen etter varsel fra klokka, fikk 32,2 prosent diagnosen atrieflimmer. Blant de som fikk et nytt varsel fra Fitbit-klokka om ujevn hjerterytme mens de hadde på seg EKG-måleren, var forekomsten av atrieflimmer 98 prosent.

Effektiv teknologi

Det får forskerne av studien til å konkludere med at denne typen puls- og smartklokker kan være svært nyttige i å avdekke atrieflimmer på et tidlig stadium, særlig hos personer som ikke merker symptomene selv.

Teknologien er den samme i flere andre lignende pulsklokker, blant annet fra Samsung og Apple.

En lignende studie fra 2016, utført med Apple Watch, viste omtrent samme resultater.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.