Smartklokker kan gi tidlig varsel om Parkinsons

Den beste måten å oppdage tidlige tegn på Parkinsons er verken å se på symptomer, genetikk eller blodprøver - men på smartklokken din.

TIDLIGE TEGN PÅ PARKINSONS: Smartklokken din kan oppdage tidlige tegn på Parkinsons sykdom opptil sju år før diagnosen stilles, viser en ny studie. Foto: NTB
TIDLIGE TEGN PÅ PARKINSONS: Smartklokken din kan oppdage tidlige tegn på Parkinsons sykdom opptil sju år før diagnosen stilles, viser en ny studie. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Såkalte smartklokker som registrerer fysisk aktivitet, beregner kaloriforbrenning og måler pulsen din døgnet rundt blir stadig mer populære. Mens de tidligere stort sett var forbeholdt treningsentusiaster og helsefanatikere, er de nå blitt allemannseie, også blant godt voksne. For mange gir de ikke bare en god indikasjon på dagens energinivå og nattens søvnkvalitet, men også jevnlige påminnelser om å røre litt på seg.

Smartklokker varsler sykdom

Og det viser seg at smartklokker slett ikke er noen dum investering, uansett om du løper maraton eller bare rusler en tur i skogen i ny og ne. Tidligere har vi skrevet om hvordan smartklokker kan oppdage og varsle om hjerteflimmer før man selv merker noe til symptomene, og slik bidra til å forebygge alvorlig hjertesykdom.

Nå har forskere også funnet ut at smartklokker kan varsle om en annen, alvorlig sykdom, opptil sju år før symptomene dukker opp for alvor: Parkinsons.

Oppdager Parkinsons

En ny studie utført av britiske forskere undersøkte om smartklokker utstyrt med såkalt akselerometer, som måler hastigheten i en persons bevegelser, kunne benyttes til å oppdage Parkinsons på et tidlig stadium.

Studien er omtalt av tidsskriftet Medical News Today.

Studien brukte data fra UK Biobank, en britisk biobank som siden 2006 har samlet biologisk data, blant annet blodprøver, fra mer enn 500 000 personer i alderen 40 til 69 år.

Om lag 100 000 av disse hadde brukt smartklokker med akselerometer i tidspunktet 2013 til 2015, og det var disse dataene som ble analysert og sammenlignet med senere Parkinsons-diagnoser.

Resultatene var oppsiktsvekkende.

Endret søvn og bevegelse

Forskerne fant at smartklokkene kunne oppdage en tydelig reduksjon i bevegelseshastighet i opptil sju år før en person fikk diagnosen Parkinsons sykdom. Denne reduksjonen var unik for Parkinsons og ble ikke observert ved andre nevrodegenerative eller bevegelsesrelaterte sykdommer.

Smartklokkene oppdaget også endret søvnmønster hos de som senere fikk diagnosen Parkinsons, med kortere og mer urolig søvn sammenlignet med personer som forble friske.

Resultatene fra studien viser at smartklokker ikke bare kan brukes til å forutsi Parkinsons sykdom lenge før diagnosen stilles, men også at de gir en langt bedre indikasjon på tidlig sykdom enn andre modeller basert på symptomer, genetikk, livsstil eller blodprøver, skriver Medical News Today.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.