Pensjonist i utlandet

Slutt for helseavtale for pensjonister

- Bør kjøpe privat forsikring eller søke Helfo om refusjon.

PENSJONIST I UTLANDET? I USA har Norge i mange år hatt avtale med en amerikansk forsikringsagent som har bistått pensjonister, utsendte arbeidstakere og studenter med tilgang til helsehjelp og dekning av helseutgifter. I høst opphører denne avtalen - og den enkelte må da selv ordne med både tilgang og dekning av utgifter - selv om de kan søke Helfo om refusjon i etterkant. Foto: NTB/Shutterstock
PENSJONIST I UTLANDET? I USA har Norge i mange år hatt avtale med en amerikansk forsikringsagent som har bistått pensjonister, utsendte arbeidstakere og studenter med tilgang til helsehjelp og dekning av helseutgifter. I høst opphører denne avtalen - og den enkelte må da selv ordne med både tilgang og dekning av utgifter - selv om de kan søke Helfo om refusjon i etterkant. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Norge har i mange år hatt en særordning for dekning av utgifter til helsehjelp i USA for pensjonister, utsendte arbeidstakere og studenter.

Nå varsler Helsedirektoratet at det er slutt på særavtalen. Den opphører 12. september 2022.

Dette kan få store konsekvenser for de pensjonistene og de øvrige gruppene det gjelder og Helfo anbefaler at de det gjelder tegner en privat helseforsikring.

Uten særordningen vil du måtte benytte en privat helseforsikring eller betale for behandlingen og søke Helfo om refusjon.

- Bør kjøpe en forsikring

– Fra og med 12. september bør de aktuelle gruppene kjøpe en privat helseforsikring eller betale for behandlingen og søke Helfo om refusjon i etterkant hvis de trenger helsehjelp i USA, oppfordrer Steinar Mathisen, avdelingsdirektør i Avdeling helserefusjoner i Helsedirektoratet.

Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske reiseforsikring, sier til Vi.no at det at denne særordningen for dekning av utgifter opphører ikke skal påvirke rettighetene til å få dekket utgifter til nødvendig helsehjelp.

- Men fordi man nå risikerer å måtte legge ut for veldig kostbar behandling selv, for å så måtte kreve refusjon fra det offentlige i etterkant, vil det fremover være enda viktigere å ha en god forsikring i ryggen før avreise i tilfelle en akutt og uventet hendelse inntreffer, sier Handeland.

Han sier videre at man kan aldri gardere seg mot sykdom på reise, men det er viktig å huske på at en forsikring dekker akutte og uventede hendelser.

- Ergo bør man ikke reise ut med underliggende sykdom som kan forverre seg, da dette i mange tilfeller ikke vil dekkes. Derfor anbefaler vi alle å ta Helsesjekken på våre nettsider, eller å snakke med oss før avreise. Vi har sykepleiere hos oss som hjelper til i slike vurderinger.

- Vi kjenner til eksempler der behandling for sykdom i utlandet ender på flere millioner kroner, og det sier seg selv at dette er regninger man ikke vil bli sittende igjen med selv, sier Handeland.

Han råder til å sjekke at man har en god dekning for akutte og uventede hendelser som kan skje på reisen.

Rett til utvidet stønad

Som du kanskje kjenner til: Hovedregelen er at nordmenn, som medlemmer i EØS, har rett på helsehjelp i EØS-land og Sveits på lik linje som innbyggerne i de enkelte landene gjennom ordningen med Europeisk helsetrygdkort.

For turistopphold i andre land dekker folketrygden som hovedregel ikke utgifter til helsetjenester - og du bør derfor ha en reiseforsikring ved slike reiser.

Men: Pensjonister har, på lik linje med studenter og utsendte norske arbeidstakere, rett til helsehjelp også i andre land, gjennom rettighetene til utvidet stønad til helsetjenester ved opphold i utlandet.

Akkurat hvem det gjelder kan du lese i boksen nedenfor, men merk deg dette som spesielt handler om pensjonistene som er omfattet av ordningen:

For at pensjonisten skal ha rett på utvidet stønad så må han ha hatt rett på utvidet stønad i minst ti år i - og i minst fem år umiddelbart før han ble pensjonist.

Rettigheten er nedfelt i Forskrift om utvidet stønad til helsetjenester under opphold i utlandet, der pensjonister er spesielt nevnt.

Rettigheten betyr kort fortalt at du få dekket deler av utgiftene du har til ulike helsetjenester ved opphold i utlandet, som for eksempel ambulansetransport og sykehusopphold, legehjelp og psykolog (du betaler 25 prosent egenandel), legemidler - og enda mer, som du kan lese på Helsenorge.no

Årsak: Stopp for utveksling av personopplysninger

Bakgrunnen for endringen er en avgjørelse fra EU-domstolen som hindrer utveksling av personopplysninger mellom Norge og USA.

Gjennom den amerikanske forsikringsagenten Optum har fulltidsstudenter, utsendte arbeidstakere og pensjonister, med rett til utvidet stønad fra folketrygden, fått bistand til helsehjelp og dekning av helseutgifter i USA.

Men EU-dommen setter nå en stopper for dette fordi kravene dommen setter til overføring av personopplysninger, ikke kan oppfylles.

Helsedirektoratet understreker at den enkeltes rettigheter til å få dekket utgifter til nødvendig helsehjelp fremdeles er de samme.

- Rettighetene de har til å få dekket utgifter etter folketrygdloven til nødvendige helsetjenester, er de samme som før, men flere vil få økte utgifter til forsikring. Hvor høye utgiftene vil bli, vil variere fra sak til sak, sier Mathisen.

Rettighetene du har til å få dekket utgifter etter folketrygdloven til nødvendige helsetjenester, er de samme som før.

Pensjonister med rett til utvidet stønad

Helsenorge.no presiserer at avtalen mellom Norge og Optum gjelder til og med 11. september 2022 - og de skriver at du som allerede er registrert hos Optum, skal benytte tilbudet deres fram til det.

Etter dette må du enten tegne en privat helseforsikring eller betale for behandlingen selv og søke om refusjon i etterkant.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.