Problemer med å sove

Sliter du med å sove?

Søvnproblemer øker med alderen. Her får du tipsene som kan få deg til å sove bedre på natten.

SØVNPROBLEMER: Det finnes mange ulike former for søvnproblemer, og dermed også flere behandlingsmetoder. Men felles for alle søvnproblemene er at de må forebygges med god søvnhygiene. Få tipsene i denne artikkelen. Foto: Scanpix.
SØVNPROBLEMER: Det finnes mange ulike former for søvnproblemer, og dermed også flere behandlingsmetoder. Men felles for alle søvnproblemene er at de må forebygges med god søvnhygiene. Få tipsene i denne artikkelen. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt en tredjedel av befolkningen klager over dårlig søvn i perioder, mens 10-15 prosent har alvorlige og langvarige søvnproblemer, ifølge SOV.no.

Generell anbefaling fra leger er at voksne trenger syv til ni timer søvn hver natt, men evnen til å sove reduseres med økende alder. Dermed er det særlig godt voksne som kan slite med mer eller mindre alvorlige søvnproblemer.

Men søvnproblemer kan behandles både av leger og på egenhånd - og de kan forebygges.

Derfor blir søvnen dårligere

Ifølge Ståle Pallesen, professor og søvnekspert ved Universitetet i Bergen, Institutt for samfunnspsykologi, kan dårligere søvn i eldre alder skyldes flere ting:

- Noen eldre bruker en del medikamenter som kan redusere søvnkvaliteten. Men et langt liv med mye bekymring kan også forringe søvnkvaliteten, dette er vanlige trekk som går igjen hos godt voksne personer, forteller Pallesen til Vi.no.

Ifølge professoren sovner mange eldre relativt greit, men søvnløshet hos godt voksne handler ofte om at man våkner en god del om natten, og våkner tidlig på morgen uten å få sove igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.