Lungekreft

Slik vil de avdekke lungekreft på et tidlig stadie

Forskerne mener en nasjonal ordning vil forhindre hundrevis av dødsfall.

LUNGEKREFT: Prosjektleder Haseem Ashraf og nestleder Trond-Eirik Strand leder studiet. Foto: Ahus
LUNGEKREFT: Prosjektleder Haseem Ashraf og nestleder Trond-Eirik Strand leder studiet. Foto: Ahus Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge Kreftforeningen skyldes 8 av 10 tilfeller av lungekreft i Norge røyking. De finansierer nå et pilotprosjekt for lungekreftscreening, der man ønsker å undersøke hvordan man kan innføre lungekreftscreening i Norge.

- Det er bred enighet om at det bør innføres et nasjonalt screeningprogram i Norge, men å få det implementert i det offentlige helsevesenet tar tid. Vi håper denne piloten vil få fortgang på prosessen, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til Vi.no.

Dermed inviterer Akershus Universitetssykehus (Ahus) i disse dager røykere i aldersgruppen 60-79 år bosatt i tidligere Akershus fylke, til å delta i studien.

Det er forskerne Haseem Ashraf og Trond-Eirik Strand som leder studien. De har stor tro på betydningen av en slik screening av befolkningen.

- Lungekreftscreening har vist så gode resultater at det sannsynligvis vil spare flere hundre dødsfall fra lungekreft om vi bare kunne screene hele befolkningen.

Kraftig økt risiko blant røykere

Årsaken til at det er røykere som får invitasjon til å delta i pilotstudien, er som nevnt den økte risikoen for å utvikle lungekreft for røykere.

- Risikoen for lungekreft øker med antall sigaretter, antall år man røyker og røykestart i ung alder. Selv noen få sigaretter om dagen øker risikoen for lungekreft, sier Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Hovedårsaken til at de finansierer denne studien med åtte millioner kroner, er at internasjonale studier allerede har vist at screening for lungekreft (blant høyrisikogrupper) kan redusere dødeligheten av lungekreft betydelig, ifølge Ross.

- I denne pilotstudien ønsker man å undersøke hvordan man kan implementere/innføre lungekreftscreening i Norge, hvordan man finner dem med høyest risiko, hvilken belastning det påfører systemet og hva det koster å gjennomføre.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

Dette vil man oppnå med studien

Når lungekreft har spredt seg, er det få som overlever sykdommen. Screening gjør det mulig å oppdage kreften før spredning og dermed gi helbredende behandling, sier Ashraf i en pressemelding fra Kreftforeningen.

Ifølge forskerne er det flere mål med studien de nå gjennomfører blant godt voksne røykere.

- Ett mål er å lære hvordan screening for lungekreft kan gjennomføres i Norge slik at det kan brukes som grunnlag for eventuelt et nasjonalt tilbud. Samtidig håper vi studien bidrar til å sette i gang prosessen med en vurdering om det kan bli et tilbud, forteller Ashraf.

- Ved å gjennomføre dette og samarbeide med øvrige europeiske land vil vi også lære mer om hvordan protokollene for screening for lungekreft best bør utvikles, legger Strand til, og sier at de også vil se på hva som er riktig utvelgelse av pasienter til screening - hvem har mest nytte av det, sier forskeren til Vi.no.

Screening for tarmkreft fra 2022

I år er det kommet i gang et annet nasjonalt screeningprogram, nærmere bestemt for tarmkreft.

I 2022 skal alle kvinner og menn som fyller 55 år i 2022 og har bostedsadresse i Norge, få tilsendt invitasjon om å delta i et nytt screeningprogram for tykk- og endetarmskreft, der Kreftregisteret har det administrative ansvaret. Dette er første gang et norsk screeningprogram tilbys både menn og kvinner, og det anslås at risikoen for å dø av tarmkreft reduseres med minst 25 prosent om man deltar i screeningprogrammet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.