Lungekreft

Slik vil de avdekke lungekreft på et tidlig stadie

Forskerne mener en nasjonal ordning vil forhindre hundrevis av dødsfall.

LUNGEKREFT: Prosjektleder Haseem Ashraf og nestleder Trond-Eirik Strand leder studiet. Foto: Ahus
LUNGEKREFT: Prosjektleder Haseem Ashraf og nestleder Trond-Eirik Strand leder studiet. Foto: Ahus Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge Kreftforeningen skyldes 8 av 10 tilfeller av lungekreft i Norge røyking. De finansierer nå et pilotprosjekt for lungekreftscreening, der man ønsker å undersøke hvordan man kan innføre lungekreftscreening i Norge.

- Det er bred enighet om at det bør innføres et nasjonalt screeningprogram i Norge, men å få det implementert i det offentlige helsevesenet tar tid. Vi håper denne piloten vil få fortgang på prosessen, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til Vi.no.

Dermed inviterer Akershus Universitetssykehus (Ahus) i disse dager røykere i aldersgruppen 60-79 år bosatt i tidligere Akershus fylke, til å delta i studien.

Det er forskerne Haseem Ashraf og Trond-Eirik Strand som leder studien. De har stor tro på betydningen av en slik screening av befolkningen.

- Lungekreftscreening har vist så gode resultater at det sannsynligvis vil spare flere hundre dødsfall fra lungekreft om vi bare kunne screene hele befolkningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.