(Vi.no): Musikk har blitt en del av hverdagen til mange nordmenn – og da gjerne musikk rett inn i øret.
Man kan se folk benytte seg av øretelefoner på vei til jobb, på jobb, på trening, og de fleste andre steder. Hvordan påvirker det ørene?

Les også: Hørselstap starter allerede fra 40-årsalderen
Ufarlige bakterier, farlig musikk
Du tilføyer øret to ulike ting når du hører på musikk på denne måten: støy og bakterier. Hver gang du putter øretelefonen inn i øret, vil du gi øret nye bakterier, fra øretelefonen, og fra fingeren din.
Ørjan Olsvik, som er professor ved Institutt for medisinsk biologi ved UIT, forteller at du også står i fare for å dytte ørevoksen lenger inn i øregangen.
Men verken dette, eller bakteriene du tilføyer øret, vil gi noen permanent negativ effekt på øret ditt.
– Nei, skyver du alt inn mot trommehinna, så kan det føre til at du hører dårligere en periode, men du får ingen sykdommer. Det kommer ingen bakterier forbi trommehinna.
Han forteller at ørebetennelse kommer på innsida av trommehinna. Så dette får man ikke av øretelefonene.
Han mener derimot bruk av q-tips er farligere for øregangen.
– Øretelefonene kommer ikke langt inn i øregangen, men det gjør man med q-tips. Man bør være veldig forsiktig så man ikke kommer bort på trommehinna. Øret er et delikat instrument.
– Det eneste organet du skal putte inn i øret, er din albue, sier Olsvik.
Les også: Her er symptomene på at du bør vurdere høreapparat

Musikken kan ødelegge for hørselen
Selv om bakteriene ikke vil skade hørselen, kan potensielt lyden gjøre det. Generalsekretær Henrik Peersen i Hørselshemmedes Landsforbund forteller at det er flere ulike typer støy som kan skade høreapparatet.
– Akutt hørselsskade kan oppstå ved høye lyder, for eksempel ved eksplosjoner, smell eller ungeskrik rett i øret. Men også langvarig utsettelse for støy kan medføre skader på hørselen, sier han.
– Det kan være daglig utsettelse for støy fra slag og smell, eller kontinuerlig lyd på konserter og musikk på øretelefoner. Det vil være individuelt hva den enkelte tåler.
Han forteller at ved impulsstøy som fra høy musikk, smell eller liknende, kan øret skades umiddelbart. En permanent skade kan oppstå etter bare én hendelse.
– Også vedvarende høyt lydnivå med nivåer fra 80 desibel og mer kan skade hørselen. Risikoen øker med lydnivået og tiden støybelastningen varer. En støyskade kan også utvikle seg nesten umerkelig, over flere år.
Les også: Tegnene på at du begynner å få dårlig hørsel
Tinnitus er verstingen

Peersen forteller at Tinnitus er den vanligste hørselsskaden som følge av høy musikk rett i øret.
– Vi antar at nærmere 800.000 nordmenn har tinnitus i moderat eller plagsom form, og nærmere 90.000 har det i invalidiserende grad.
– Verdens helseorganisasjon (WHO) har ropt varsko om at 1,1 milliard unge mennesker står i fare for hørselsskader som følge av høy musikk rett i øret, sier Peersen.
…
Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.