Trygt å bruke øretelefoner?

Slik unngår du å skade ørene dine

Ørene dine blir pepret med bakterier og støy fra øretelefonene, men hvor farlig er dette?

VÆR LITT FORSIKTIG: Øretelefoner bruker du maks i 60 minutter, på 60 prosent av volumet. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
VÆR LITT FORSIKTIG: Øretelefoner bruker du maks i 60 minutter, på 60 prosent av volumet. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Musikk har blitt en del av hverdagen til mange nordmenn – og da gjerne musikk rett inn i øret.

Man kan se folk benytte seg av øretelefoner på vei til jobb, på jobb, på trening, og de fleste andre steder. Hvordan påvirker det ørene?

KUN ALBUEN: Ørjan Olsvik forteller at det eneste som skal inn i øret er din egen albue. Foto: Privat.
KUN ALBUEN: Ørjan Olsvik forteller at det eneste som skal inn i øret er din egen albue. Foto: Privat. Vis mer

Les også: Hørselstap starter allerede fra 40-årsalderen

Ufarlige bakterier, farlig musikk

Du tilføyer øret to ulike ting når du hører på musikk på denne måten: støy og bakterier. Hver gang du putter øretelefonen inn i øret, vil du gi øret nye bakterier, fra øretelefonen, og fra fingeren din.

tips for å unngå hørselsskader:

  • Er du et sted med mye støy, ta pauser. Får du dotter i ørene, hører piping eller susen, har lyden vært for høy for lenge
  • 60/60-regelen: hører du på mye musikk, ikke hør mer enn 60 minutter om gangen og aldri mer enn 60 prosent av lydstyrken
  • Kjøp ordentlige ørepropper. For 100 kr og oppover får du langt bedre kvalitet enn gule skumgummipropper.
  • Er du på konsert, ikke still deg ved høyttalerne. Bruk alltid ørepropper.

Kilde: HLF.

Ørjan Olsvik, som er professor ved Institutt for medisinsk biologi ved UIT, forteller at du også står i fare for å dytte ørevoksen lenger inn i øregangen.

Men verken dette, eller bakteriene du tilføyer øret, vil gi noen permanent negativ effekt på øret ditt.

– Nei, skyver du alt inn mot trommehinna, så kan det føre til at du hører dårligere en periode, men du får ingen sykdommer. Det kommer ingen bakterier forbi trommehinna.

Han forteller at ørebetennelse kommer på innsida av trommehinna. Så dette får man ikke av øretelefonene.

Han mener derimot bruk av q-tips er farligere for øregangen.

– Øretelefonene kommer ikke langt inn i øregangen, men det gjør man med q-tips. Man bør være veldig forsiktig så man ikke kommer bort på trommehinna. Øret er et delikat instrument.

– Det eneste organet du skal putte inn i øret, er din albue, sier Olsvik.

Les også: Her er symptomene på at du bør vurdere høreapparat

KAN MEDFØRE SKADER PÅ HØRSELEN: Øretelefoner kan skade hørselen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
KAN MEDFØRE SKADER PÅ HØRSELEN: Øretelefoner kan skade hørselen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Musikken kan ødelegge for hørselen

Selv om bakteriene ikke vil skade hørselen, kan potensielt lyden gjøre det. Generalsekretær Henrik Peersen i Hørselshemmedes Landsforbund forteller at det er flere ulike typer støy som kan skade høreapparatet.

– Akutt hørselsskade kan oppstå ved høye lyder, for eksempel ved eksplosjoner, smell eller ungeskrik rett i øret. Men også langvarig utsettelse for støy kan medføre skader på hørselen, sier han.

– Det kan være daglig utsettelse for støy fra slag og smell, eller kontinuerlig lyd på konserter og musikk på øretelefoner. Det vil være individuelt hva den enkelte tåler.

Han forteller at ved impulsstøy som fra høy musikk, smell eller liknende, kan øret skades umiddelbart. En permanent skade kan oppstå etter bare én hendelse.

– Også vedvarende høyt lydnivå med nivåer fra 80 desibel og mer kan skade hørselen. Risikoen øker med lydnivået og tiden støybelastningen varer. En støyskade kan også utvikle seg nesten umerkelig, over flere år.

Les også: Tegnene på at du begynner å få dårlig hørsel

Tinnitus er verstingen

JEVN LYD KAN VÆRE SKADELIG: Henrik Peersen forteller at jevn lyd kan skade øret over tid. Foto: HLF.
JEVN LYD KAN VÆRE SKADELIG: Henrik Peersen forteller at jevn lyd kan skade øret over tid. Foto: HLF. Vis mer

Peersen forteller at Tinnitus er den vanligste hørselsskaden som følge av høy musikk rett i øret.

– Vi antar at nærmere 800.000 nordmenn har tinnitus i moderat eller plagsom form, og nærmere 90.000 har det i invalidiserende grad.

– Verdens helseorganisasjon (WHO) har ropt varsko om at 1,1 milliard unge mennesker står i fare for hørselsskader som følge av høy musikk rett i øret, sier Peersen.

Hva er tinnitus?

  • Tinnitus og øresus er synonymer og brukes om en subjektiv lydopplevelse uten at det er noen ekstern lydkilde og uten at pasienten er hallusinert.
  • Støyfornemmelsen kan arte seg som et sus, surr, brusing, motorlyd, ringing eller som en pipelyd. Lyden kan være pulserende eller klikkende, og intensiten kan variere fra person til person og fra et øyeblikk til det neste, og oppleves i ett øre eller i begge.
  • Tilstanden kan være ledsaget av hørselstap.
  • Tinnitus er ingen sykdom i seg selv. Det er et symptom eller tegn på en underliggende tilstand, for eksempel som følge av aldersrelatert hørselstap, øreskade eller forstyrrelser i blodsirkulasjonen i nærheten av det indre øret.

Kilde: Norsk Helseinformatikk.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer