E-konsultasjon hos lege

Slik slipper du kø og venting hos legen

Tilbudet skal gjøre det lettere for både pasienter og leger.

EFFEKTIVISERING: Stadig flere fastleger tilbyr den digitale tjenesten som skal gjøre det lettere for pasienter å bestille time og få legehjelp. Foto: Scanpix.
EFFEKTIVISERING: Stadig flere fastleger tilbyr den digitale tjenesten som skal gjøre det lettere for pasienter å bestille time og få legehjelp. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

“Evig” lang ventetid i telefonen eller på venterommet er slitsomt for pasienter som ønsker seg legetime så snart som mulig. Og skal du fornye en resept, er det ekstra irriterende å måtte vente i telefonen i 20 minutter for noe som burde være effektivt og enkelt å ordne.

Men nå har Direktoratet for e-helse funnet en løsning på vente-problemet.

Konsultasjon via nettet

DIGITALT TILBUD: Bodil Rabben, divisjonsdirektør ved Direktoratet for e-helse. Foto: Helsenorge.
DIGITALT TILBUD: Bodil Rabben, divisjonsdirektør ved Direktoratet for e-helse. Foto: Helsenorge. Vis mer

- Du kan enkelt få en time som passer, og bestillingen kan gjøres når det passer deg. I tillegg kan du se dine bestilte timer og avbestille disse. Du kan sende en melding til fastlegen din og be om å få fornyet resept på dine faste legemidler, medisinsk utstyr og annet som forskrives på resept.

Bodil Rabben, divisjonsdirektør ved Direktoratet for e-helse, forteller om noen av fordelene ved det nye digitale helsetilbudet deres. Dette skal gjøre det mye enklere og mer effektivt for både pasienter og leger.

Det du må gjøre er å logge deg inn på nett, og slik kan du spare både tid og penger.

Den digitale ordningen innebærer følgende fire tjenester på Helsenorge.no:

  • Timebestilling
  • Reseptfornyelse
  • E-konsultasjon
  • Administrativ kontakt med legekontoret

Forklaring

- En e-konsultasjon er en legetime som gjennomføres via nettet. Da betaler du vanlig egenandel og fakturagebyr, sier Rabben.

Denne tjenesten gjelder bare for kjente tilstander, og kun når det ikke er påkrevd med fysisk oppmøte. Hvis du har nye plager, må du bestille en vanlig legetime.

- Du kan også kontakte legekontoret for administrative spørsmål, som ferieavvikling og adkomst. Spørsmålene via denne kontakttjenesten vil normalt besvares av resepsjonen på legekontoret, men vær oppmerksom på at du ikke kan få helsehjelp via denne tjenesten, forklarer divisjonsdirektøren.

Når du bestiller time kan du se hvilke av fastlegens timer som er ledige og på den måten plukke ut den timen som passer best. Ordningen er åpen 24 timer i døgnet, så du kan ta kontakt når du vil.

Vær dog obs på at du ikke alltid får umiddelbar tilbakemelding, men svaret kommer senest innen fem arbeidsdager.

Sjekk med din lege

I dag er det cirka 630 fastleger som benytter tilbudet på Helsenorge.no. Legene velger leverandør for elektronisk pasientjournal (EPJ) helt fritt. Legekontorene velger selv hvilket utstyr og løsninger de vil bruke.

Du kan sjekke om din lege tilbyr digital dialog her.

- På legekontoret sparer legene tid fordi de kan bruke ledige øyeblikk til å besvare henvendelser. I tillegg kan helsepersonell ta initiativ til dialog med pasienten. Etterhvert som pasientene blir vant til å kontakte legekontoret på nett blir telefonhenvendelsene færre, det kan øke effektiviteten, mener Rabben.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.