Jodix jod

Slik skal jod-utdelingen foregå

Her er alt du bør vite om hvordan jod-tabletter skal distribueres.

HAR DU IKKE JODIX HJEMME? Det er en del av kommunenes beredskapsplaner at de skal distribuere høykonsentrert jod til kommunens innbyggere ved behov. Men hvordan skal denne utdelingen foregå? Foto: NTB
HAR DU IKKE JODIX HJEMME? Det er en del av kommunenes beredskapsplaner at de skal distribuere høykonsentrert jod til kommunens innbyggere ved behov. Men hvordan skal denne utdelingen foregå? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Noen grupper i befolkningen anbefales å ha høykonsentrert jod, Jodix, i beredskap hjemme.

Ifølge myndighetene er dette anbefalt for barn og unge under 18 år, gravide og ammende. I helt spesielle situasjoner kan det også være aktuelt med tabletter for voksne mellom 18 og 40 år. Som Vi.no tidligere har skrevet, trenger ikke de over 40 år å ha jodtabletter i beredskap.

Det er utsolgt for jodtabletter hos Apotekene - og ifølge Legemiddelverket er det meldt om mangel på Jodix fram til 20. april 2022.

Jodtabletter er imidlertid en del av kommunenes beredskapsansvar - og kommunene skal dermed ha jodtabletter på lager for kommunenes innbyggere.

Men hva skjer dersom det blir nødvendig å dele ut jodtabletter til innbyggerne? Hvordan skal utdelingen foregå?

Jod til kommunens innbyggere

Kriseutvalget for atomberedskap anbefaler at alle kommuner har jodtabletter tilgjengelige for alle barn, unge under 18 år, gravide og ammende i sin kommune.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anbefaler at jodtablettene bør gjøres tilgjengelig der barn og unge oppholder seg, også på dagtid, som for eksempel i skoler og barnehager.

- Selv om jodtabletter er salgs i apotek for husholdninger, skal kommune ha systemer for mulig utdeling av tabletter på skoler, barnehager og institusjoner, skriver DSA.

De understreker at kommunene har et selvstendig beredskapsansvar og må selv vurdere hvor tablettene skal lagres og hvordan de skal distribueres, slik at utdeling av tabletter er hurtig gjennomførbart i den enkelte kommune.

- Det kan være nyttig at kommunene innen samme fylke koordinerer seg imellom og etablerer en enhetlig praksis, men sentrale myndigheter vil ikke komme med detaljerte instrukser eller krav, skriver de.

Slik skal jod distribueres

DSA kommenterer at det som regel vil være en trusselfase eller varslingsfase før et utslipp av radioaktivt jod finner sted og dette eventuelt vil nå befolkningen.

- Ettersom det er store variasjoner mellom norske kommuner, kan vi ikke sette et generelt tidskrav for hvor hurtig det skal kunne distribueres. Dersom kommunene når alle i målgruppen i løpet av 4 timer er dette tilfredsstillende, skriver DSA.

Du kan lese deg opp på din kommunes beredskapsplaner på nettsidene til kommunen.

Oslo kommune har eksempelvis lagt ut svar på spørsmål de har fått mye av her. De skriver også spesielt om jodtabletter:

«Hvis en anbefaling om å ta jodtabletter kommer mens barn og unge oppholder seg på skole, barnehage eller institusjoner for barn, sørger Oslo kommune for utlevering av tabletter. Det innhentes samtykke av foresatte for dette.»

Merk deg imidlertid dette:

Tablettene skal bare tas etter råd fra myndighetene. I tilfelle en atomulykke, vil råd bli gitt gjennom mediene, relevante myndigheter og www.dsa.no. En eventuell anbefaling om inntak av jod vil bli gitt sammen med anbefaling om å oppholde seg innendørs i to døgn.

BEREDSKAP: Skulle det oppstå en krisesituasjon av større eller mindre omfang, som for eksempel et lengre strømbrudd, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Innendørsopphold og utdeling av jod?

Så hvordan skal tiltaket med jodtabletter sees i sammenheng med innendørsopphold?

- Dersom det blir en situasjon der Kriseutvalget vil anbefale umiddelbart innendørsopphold, vil de ikke samtidig be folk gå ut for å skaffe seg jodtabletter, skriver DSA.

De poengterer at når det gjelder avveining mellom innendørsopphold og jodtabletter, må dette sees i sammenheng med hvor raskt man kan få distribuert jodtabletter og hvem som skal foreta distribusjonen. Det vil også være avhengig av hendelsen.

- Hvis myndigheten for eksempel tror det vil bli et utslipp som kan nå norsk befolkning etter 6 timer, kan det bli aktuelt å anbefale kommunene å distribuere tabletter i denne perioden, men at folk skal vente med å ta tablettene til Kriseutvalget gir råd om det.

DSA understreker at dersom det blir et utslipp, vil Kriseutvalget gi råd om når tablettene skal tas avhengig av når utslippet skjer og når de tror det når befolkningen.

Råd om innendørsopphold vil alltid bli gitt med et starttidspunkt. Kriseutvalget vil gi ny informasjon om når det kan avsluttes.

Utgått på dato og holdbarhet

DSA poengterer at de jodtablettene som er sendt kommunene er beregnet for oppbevaring i kommunene og at de ikke skal sendes til oppbevaring i den enkelte husstand, da datostemplingen er overskredet.

- Årlig testing hos Statens legemiddelverk viser at kvaliteten ikke er redusert. Dersom testing viser forringet kvalitet, kan tablettene bli tilbakekalt, poengterer direktoratet.

Også Legemiddelverket understreker at jodtabletter som er utgått på dato fint kan brukes:

De skriver at Jodix har en påstemplet holdbarhet på 4 år men at jodtabletter er svært stabile - noe som betyr at de beholder kvaliteten etter utløpsdato.

- Det er derfor ikke nødvendig å bytte ut tabletter som har gått ut på dato, ifølge Legemiddelverket.

OBS: Jodix og kommunens jod er ulik

Det er to typer jodtabletter som er tilgjengelige i Norge:

Jodix, som er i reseptfritt salg på apotek, og Kaliumjodid Recip som er distribuert til de fleste kommunene.

Du skal være oppmerksom på at disse har ulik dosering:

Jodix inneholder 130 mg kaliumjodid - mens Kaliumjodid Recip inneholder 65 mg kaliumjodid.

Myndighetene advarer også om at jodtabletter ved atomulykker (Jodix) ikke må forveksles med kosttilskudd med jod. Apotekene har meldt om at mange nå har kjøpt feil type jod - og at de har kjøpt kosttilskudd i stedet for Jodix. Det er 600-900 ganger mer kaliumjodod i Jodix enn i kosttilskudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.