Leverflekker og solskader på huden

Slik kan sola skade huden din

UV-strålene fra sola kan skade huden din og forårsake pigmentflekker, rynkete og ru hud eller sprukne blodkar. Her kan du lese mer om hvilke behandlingsformer som fins for disse solskadene.

PIGMENTFLEKKER: Huden er mer utsatt for solskader ved økt alder, dermed kan det oppstå blant annet leverflekker, rynker og sprukne kapillæreri huden om man ikke beskytter seg eller overdriver solingen. Foto: NTB
PIGMENTFLEKKER: Huden er mer utsatt for solskader ved økt alder, dermed kan det oppstå blant annet leverflekker, rynker og sprukne kapillæreri huden om man ikke beskytter seg eller overdriver solingen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sol og varme er noe vi nordmenn gjerne nyter til det fulle i løpet av en sommer. Dessverre er det fort gjort at det blir for mye sol, og uvettig soling kan skade huden vår.

Det kommer gjerne til syne gjennom pigmentflekker eller rynker - eller i verste fall i form av hudkreft, som du kan lese mer om her.

De vanligste solskadene

Enkelte solskader på huden er derimot kun kosmetisk skjemmende, ifølge professor Ingeborg M. Bachmann ved Klinisik Institutt 1, Universitetet i Bergen (UiB). Hun har tidligere uttalt til Vi.no hvordan ultrafiolett stråling fra sol kan gi ulike typer solskader.

- Det vanligste er rynker og hudaldring. UVA-strålene påvirker hudens bindevev og gjør at huden utvikler rynker. Graden av rynker avhenger av mengden UV-påvirkning, hudtype og genetikk, forklarer Bachmann.

Hudlege Mila Lilleeng ved Volvat forklarer at ved overdreven soling vil huden tape konsistens fordi den mister elastin, og huden kan bli tynn og i noen tilfeller rød. Mange opplever å få rynkete, rødlig hud på brystet og på hendene, noen ganger med ujevn og ru konsistens.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.