Leverflekker og solskader på huden

Slik kan sola skade huden din

UV-strålene fra sola kan skade huden din og forårsake pigmentflekker, rynkete og ru hud eller sprukne blodkar. Her kan du lese mer om hvilke behandlingsformer som fins for disse solskadene.

SOLSKADER I HUDEN: Overdreven soling kan forårsake forskjellige former for skader i huden. Her i form av melasma, som gir skjemmende pigmentering i ansiktet. Foto: NTB
SOLSKADER I HUDEN: Overdreven soling kan forårsake forskjellige former for skader i huden. Her i form av melasma, som gir skjemmende pigmentering i ansiktet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sol og varme er noe vi nordmenn gjerne nyter til det fulle i løpet av en sommer. Dessverre er det fort gjort at det blir for mye sol, og uvettig soling kan skade huden vår.

Det kommer gjerne til syne gjennom pigmentflekker eller rynker - eller i verste fall i form av hudkreft, som du kan lese mer om her.

De vanligste solskadene

Enkelte solskader på huden er derimot kun kosmetisk skjemmende, ifølge professor Ingeborg M. Bachmann ved Klinisik Institutt 1, Universitetet i Bergen (UiB). Hun forteller at ultrafiolett stråling fra sol kan gi ulike typer solskader.

- Det vanligste er rynker og hudaldring. UVA-strålene påvirker hudens bindevev og gjør at huden utvikler rynker. Graden av rynker avhenger av mengden UV-påvirkning, hudtype og genetikk, forklarer Bachmann.

Hudlege Mila Lilleeng ved Volvat forklarer at ved overdreven soling vil huden tape konsistens fordi den mister elastin, og huden kan bli tynn og i noen tilfeller rød. Mange opplever å få rynkete, rødlig hud på brystet og på hendene, noen ganger med ujevn og ru konsistens.

- Folk er gjerne nøye med å smøre seg med solkrem i ansiktet, mens hender og bryst glemmes bort, sier Lilleeng.

Sprukne kapillærer (små blodkar), som gir rødme og blålig misfarging av huden, er også en typisk solskade, ifølge hudlegen.

Pigmentforandringer

Bachmann sier videre at også ujevn pigmentering og flate brune flekker vil være uttrykk for solskader.

Mørkere flekker i huden, gjerne kalt «leverflekker» på folkemunne, er en veldig vanlig solskade.

- Det er snakk om uønsket pigmentering av det øverste hudlaget, som vises som mørke flekker, forklarer Lilleeng.

Det mange også kan oppleve, er helt hvite flekker i huden. Dette er også resultatet av overdreven soling.

- I slike tilfeller klarer ikke huden lenger å gi en jevn farge, sier Lilleeng.

Hudlege Mila Lilleeng. Foto: Volvat
Hudlege Mila Lilleeng. Foto: Volvat Vis mer

Melasma

En annen pigmentering som gjerne oppstår i øverste del av ansiktet, i panna og på kinnene, er det som heter Melasma.

- Denne hudtilstanden kan oppstå av flere grunner, blant annet hormonelle forandringer. Men solen er alltid en faktor, påpeker Lilleeng.

Ifølge Ingeborg M. Bachmann kan bruk av p-piller og graviditet spille inn, i kombinasjon med soling.

Melasma vises som skjoldete, brune flekker i huden, og krever ifølge Mila Lilleeng mange behandlinger å bli kvitt.

Øker med alderen

Marte Kvittum Tangen, leder for Norsk forening for allmennmedisin, sier til Vi.no at huden er mer utsatt for solskader ved økt alder.

- Ved økt alder fornyes ikke huden like raskt, og huden blir tynnere. Huden er da mer utsatt for solskader, aldringen skjer over tid og skjer med ulik hastighet for forskjellige personer. Risikoen for at pigmentendringer er forstadier til kreft øker også med økt alder, påpeker hun.

Dessuten kan bruk av enkelte medisiner øke risikoen for solskader i huden.

- Ulike hudtyper er ulikt utsatt for solskader, dessuten kan noen medisiner øke lysømfintligheten i huden og dermed øke risikoen for solskader. Dette gjelder eksempelvis en hjertemedisin som heter Cordarone, der anbefalingen er at all soling unngås. Pasientene anbefales også å alltid bruke høy solfaktor, sier Kvittum Tangen.

Kan du få dekket behandling?

I utgangspunktet vil behandlingsformer for å fjerne rynker, pigmentforstyrrelser og andre rent kosmetiske skader ikke være noe det offentlige helsevesenet tilbyr, ifølge professor Bachmann.

Det er likevel ingen regel uten unntak:

For det første vil behandling som kan være begynnende hudkreft eller mistanke om dette, dekkes av det offentlige helsevesenet, påpeker Marte Kvittum Tangen i Allmenlegeforeningen.

Hun sier videre at kosmetisk skjemmende hudskader kan dekkes i noen tilfeller, men ikke alltid.

- Noen ganger er det slik at det som er veldig kosmetisk skjemmende kan ha medisinsk indikasjon fordi det kan gi psykiske plager, men det er en stadig diskusjon hos oss hvor skillene går, forklarer hun.

Hun viser til forskriften Forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos lege, som sier at «det ytes stønad dersom lege er søkt for sykdom eller mistanke om sykdom, for skade eller lyte, for veiledning i familieplanlegging, ved svangerskap og ved fødsel. Det ytes ikke stønad til kosmetiske inngrep som ikke er overveiende medisinsk indisert».

Behandling av solskadet hud

Det fins i hovedsak to typer behandling for skjemmende hudskader: Fysisk eller kjemisk behandling, ifølge hudlege Mila Lilleeng ved Volvat.

- Kjemisk behandling er enten ved hjelp av kremer, der retinol er den mest kjente med dokumentert effekt. Det fins også forskjellige sorter kjemisk peeling, som ødelegger den øverste delen av hudlaget og stimulerer til en fortykkelse av huden, forklarer Lilleeng.

Fysisk behandling skjer i form av forskjellige varianter av laserbehandling eller behandling med lys eller varme.

Avhengig av hva du skal behandle og hvor omfattende behandling du trenger, koster dette fra rundt 1500 kroner til i overkant av 10 000 kroner for de mer avanserte behandlingene.

Her er de variantene som blir brukt, ifølge Lilleeng:

Fraksjonert CO2-laser: Den beste behandlingen, men som krever to ukers rekonvalesens. Behandlingen stimulerer til økt produksjon av kollagen i huden.

Fraksjonert Erbium: Behandling som er mindre aggressiv og huden vil se bra ut igjen etter 3-5 dager.

IPL: Ikke laser, men en lysbehandling som blant annet fjerner uønskede blodkar og pigmentflekker som leverflekker, med svært god effekt.

RF: Radiofrekvensbølger som ved hjelp av varme gir kollagenstimulering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.