Harepest

Slik kan drikkevannskilder føre til smitte

Harepest kan i verste fall forurense drikkevannet i brønnen på hytta, og oversvømte brønner kan tilføre drikkevannet uønskede bakterier. Les mer om hvordan du kan unngå problemer.

BRØNNVANN? Mye regn forårsaket av ekstremværet Hans fører til store problemer for mange. Livsmedelsverket i Sverige påpeker at oversvømmelsene også kan påvirke brønnvannet, noe du bør være obs på ved bruk av brønnvann i hjem eller på hytte. Foto: NTB
BRØNNVANN? Mye regn forårsaket av ekstremværet Hans fører til store problemer for mange. Livsmedelsverket i Sverige påpeker at oversvømmelsene også kan påvirke brønnvannet, noe du bør være obs på ved bruk av brønnvann i hjem eller på hytte. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En rekke hytter og enkelte private boliger har egne drikkevannsbrønner, som i verste fall kan bli oversvømt ved store nedbørsmengder. FHI har tidligere vist til at de fleste private brønner er dårlig sikret mot forurensning.

Nå advarer svenske Livsmedelsverket, som er tilsvarende det norske Mattilsynet, om å bruke vannet hvis din drikkevannskilde er blitt oversvømt. De skriver at man ikke bør bruke vannet til mat og drikke hvis du mistenker at forurenset vann har blitt skylt inn i din brønn eller det er mye vann rundt drikkevannsuttaket ditt, og vannet er tydelig farget eller har en uvanlig lukt eller smak.

Samtidig er det viktig å være klar over at også brønner og det å drikke vann i naturen kan gi risiko for smitte av såkalt harepest, eller Tularemi som det heter på fagspråket.

Unngå harepest-smitte fra vann

Ifølge Helsenorge.no råder de å ikke drikke vann direkte fra naturen i områder med mye smågnagere, fugler og beitedyr dersom man vil unngå smitte av harepest.

Også de oppfordrer om at brønn eller oppkomme må sikres slik at forurenset vann direkte fra elver, bekker eller overflaten ikke skal kunne trenge inn. Dessuten bør alle hull tettes slikt at mus og lemen ikke kan trenge inn i brønnen, og man bør huske å ha tettsittende lokk. Du kan lese flere råd på helsenorge.no.

Generelt bør du ifølge Livsmedelsverket ved oversvømt brønn eller ved bruk av overflatevann koke vannet om du skal bruke det til mat og drikke, og fortsette å koke det et par dager etter at oversvømmingen er over, slik at du unngår emner og mikroorganismer i vannet fra omgivelsene.

Hvor mange blir smittet av harepest?

Ved smitte av harepest får man ofte uspesifikke, influensaliknende symptomer, som feber, frysninger, hodepine og fatigue. Ved smitte gjennom vann er det dessuten vanligst å få smertefull og sår hals, svelg og mandler, skriver FHI.

Forekomsten av tularemi i Norge varierer fra år til år, og det er flest smittetilfeller i Øst- og Midt-Norge.

Generelt er det registrert en økende forekomst de seinere åra. I 2022 var det totalt 58 smittetilfeller. 2019 var et toppår med i alt 183 smittetilfeller. Den store hovedvekten som blir smittet, er i aldersgruppen 50 pluss.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.