Slik holder du nyttårsforsettene

Planlegg godt og vær tålmodig med deg selv. Du får ikke automatisk mer viljestyrke ved midnatt 1. januar.

Nytt år, nye muligheter, og for mange av oss: Noen forsetter eller mål. Men hvordan få dem til å vare? Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Nytt år, nye muligheter, og for mange av oss: Noen forsetter eller mål. Men hvordan få dem til å vare? Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Nyttår symboliserer en ny start og nye muligheter, og det er tiden for forsetter. Vi bestemmer oss for å spise sunnere, trene mer, bli snillere, gå ned i vekt og så videre. Hørt det før?

En grunn til at vi ikke klarer å oppfylle nyttårsløfter, er at de ofte blir bestemt lenge før nyttårsaften. Det føles godt å ha bestemt seg for å gjøre en endring, men det er slitsomt å gjøre endringer, og bekvemt å utsette ubehaget til den siste dagen i desember. Da trenger vi ikke å starte på endringen med det samme, men kan fortsette som før mens vi gleder oss til å bli et bedre menneske om en stund.

Gradvis endring

Men også nyttårsløfter som bestemmes med bravur og gåpåhumør tett oppunder det nye året, har liten sjanse for å bli gjennomført. Et nyttårsforsett har derimot større sjanse til å holde om det betyr at du skal få til en gradvis endring.

Du kan ha som mål i det nye året å utvikle deg over tid, gjennom å sette realistiske mål. For å klare å holde et løfte til oss selv er det for eksempel viktig å ha forpliktet oss til, og planlagt, hvordan vi skal gjennomføre det hele, inkludert å ha laget en ­kriseplan for hva vi skal gjøre hvis vi støter på utfordringer. Vær også realistisk når det gjelder hvor store endringer du klarer å få til. Kanskje du har bestemt deg for å kutte ut sukker, men sprekker og setter ny personlig rekord i sjokolade-spising i februar. Eller har bestemt deg for å trene tre ganger i uka, men klarer bare én gang annenhver uke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.