Slik får du høreapparat fra det offentlige

Slik foregår en hørselssjekk

Trenger du en hørselssjekk? Vær obs på at det er lang ventetid for å komme til hos spesialist.

HØRSELSSJEKK: Du trenger en henvisning fra fastlege til en øre-nese-halsspesialist for å få sjekket hørselen din. Les mer i artikkelen under om hvordan dette foregår. Foto: Scanpix.
HØRSELSSJEKK: Du trenger en henvisning fra fastlege til en øre-nese-halsspesialist for å få sjekket hørselen din. Les mer i artikkelen under om hvordan dette foregår. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du merker at hørselen har begynt å svikte, er det flere grunner til at du ikke bør gå for lenge uten å sjekke opp i problemet.

Men hvordan går du fram for å få sjekket hørselen?

Her får du tipsene.

Hørselssjekk

For å sjekke om du trenger høreapparat, tar du kontakt med fastlege som henviser deg enten til nærmeste øre-nese-hals-spesialist med ansatt autorisert audiograf eller til nærmeste offentlige høresentral.

Samtidig er det greit å vite at det mange steder er lange ventetider for å komme inn til time for hørselstest, tilpasning og utprøving av høreapparater, så litt tålmodig må du være.

- Når du kommer inn til første konsultasjon hos avtalespesialist eller på høresentral, blir det gjennomført flere ulike hørselstester samt øre-nese-hals-undersøkelse, som bekrefter eller avkrefter behovet for å høreapparater, forklarer Jorid Løkken, autorisert audiograf og tinnitusterapeut ved AudioPlus Norge AS.

Dersom du trenger høreapparat

Etter at høreapparatene er tilpasset av audiografen, får du ha høreapparatene på prøve en periode for å se hvordan de fungerer i hverdagen.

- Underveis gjennomføres det kontroll og justering av lydforsterkning i høreapparatene etter dine tilbakemeldinger, samt rådgivning på bruk og nytteverdi av høreapparatene gjøres flere ganger hos audiografen. Det kan lønne seg å prøve ulike høreapparat-typer før du bestemmer deg for hvilke høreapparater du ønsker å beholde, sier Løkken.

Årlig kontroll av hørsel

Det anbefales årlig kontroll av hørsel og høreapparater, da hørselsevne kan endre seg, samt at høreapparatene ofte trenger service og oppgradering for å fungere optimalt, råder Løkken.

- Avhengig av hvor du har fått høreapparatene tilpasset, må du enten ta kontakt selv for videre oppfølging, service og etterjustering, eller så blir du innkalt til årskontroll.

Dekkes av NAV

- Dersom du opplever utbytte av høreapparatene, søkes det til NAV om at du skal få dem tildelt til varig eie. For å få dekket høreapparat av NAV, må en ØNH-undersøkelse være gjennomført, sier audiografen videre.

Etter hovedregelen kan du få nye høreapparater etter seks år gjennom NAV. Denne regelen finnes det flere unntak fra, slik at det er mulig å få anskaffet nye høreapparater dekket av NAV dersom du for eksempel får store endringer i hørselstap og/eller livssituasjon.

Regelverket sier også at det kan søkes om nye høreapparater dersom det finnes nyere høreapparater som kan gi bedret hørselsfunksjon.

Privat konsultasjon

- Går du til en privat aktør, må du beregne å betale for konsultasjonen selv om du har frikort, understreker Løkken.

Ved privatkjøp av høreapparater går prosessen med å anskaffe og få tilpasset moderne høreapparater langt raskere enn dersom du skal få det dekket gjennom NAV, hevder audiografen.

- Da det ikke er nødvendig med henvisning fra fastlege og konsultasjon hos ØNH-spesialist, avslutter Løkken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.