Eldre mister førerkortet

Slik fikk Johanne lappen tilbake

Johanne Engebretsen (76) hadde kjørt skadefritt i 40 år. Så mistet hun lappen.

FRATATT SERTIFIKATET: Da Johanne Engebretsen var 66 år gammel ble hun fratatt sertifikatet for nesten ett år, fordi hun ble syk og besvimte av medisiner legen hadde foreskrevet. FOTO: GRY CAT. WOLD
FRATATT SERTIFIKATET: Da Johanne Engebretsen var 66 år gammel ble hun fratatt sertifikatet for nesten ett år, fordi hun ble syk og besvimte av medisiner legen hadde foreskrevet. FOTO: GRY CAT. WOLD Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

78 år gamle Johanne Engebretsen besto førerprøven på midten av sekstitallet, da hun var i tyveårene. Hun har kjørt bil hele livet uten uhell. Likevel ble førerkortet beslaglagt av myndighetene en vårdag i 2008.

- Jeg skulle slutte å røyke og fikk en type medisin som skulle hjelpe meg med det. Men jeg ble uvel av den medisinen, og en dag besvimte jeg, forteller hun.

Hun dro til fastlegen i håp om å få hjelp med problemene.

Motta våre beste artikler på e-post - meld deg på her!

Fikk brev med beskjed om å levere førerkortet

- Jeg fortalte legen at jeg ble kvalm av medisinene, og at jeg hadde besvimt. Det skjønner jeg nå, at jeg aldri skulle sagt.

Engebretsen forteller at legen var uenig med henne i at plagene var relatert til medisinen. Felleskatalogen opplyser imidlertid at Champix, legemiddelet Hanne fikk i forbindelse med røykeslutt, har kvalme og svimmelhet oppført som den mest vanlige bivirkningen.

- Ikke lenge etter at jeg var hos legen kom det et brev i postkassen om at jeg måtte levere inn førerkortet mitt. Noen dager senere fikk jeg et nytt brev, denne gangen fra legen, om at jeg var observert kjørende. Da turte jeg ikke annet enn å levere det inn, sier hun.

Slik fikk hun tilbake lappen

Selv om Engebretsen raskt sluttet med medisinene som gjorde henne dårlig, ble hun sendt på flere undersøkelser, uten funn. Hun måtte klare seg uten sertifikat i ett år.

- Da jeg til sist kom til en nevrolog, kunne han fastslå at det ikke var noe galt med meg i det hele tatt. Han beordret at jeg skulle få tilbake sertifikatet, og slik ble det.

SKARP HJERNE: Annet hvert år blir hun testet for kognitiv evne og evne til å ta vurderinger, på legekontoret. Og hver gang finner de ut at hun er skikket til å kjøre bil. Nå kan Hanne le litt av det som skjedde for ti år siden. - Jeg er jo så sta, så jeg gikk alle steder jeg skulle den vinteren uten bil, ler hun nå. FOTO: GRY CAT. WOLD
SKARP HJERNE: Annet hvert år blir hun testet for kognitiv evne og evne til å ta vurderinger, på legekontoret. Og hver gang finner de ut at hun er skikket til å kjøre bil. Nå kan Hanne le litt av det som skjedde for ti år siden. - Jeg er jo så sta, så jeg gikk alle steder jeg skulle den vinteren uten bil, ler hun nå. FOTO: GRY CAT. WOLD Vis mer

Hvis hun hadde kommet til nevrologen tidligere, kunne hun også ha fått tilbake sertifikatet tidligere, og ikke lidd så store tap som følge av beslagleggingen.

- Også hadde jeg sluppet å reise på alle de undersøkelsene. Da jeg kom ned på stasjonen og hentet førerkortet mitt, var en av de lykkeligste dagene i livet mitt.

- Hvis du var uenig med legen, hvorfor klaget du ikke på bestemmelsen om at du skulle bli fratatt sertifikatet?

- Jeg ble så satt ut på grunn av at legen hadde ment jeg var for dårlig til å kjøre. Jeg ble utredet for epilepsi, og de konkluderte med at jeg ikke har det. Men jeg var lenge redd for at jeg var ordentlig syk. Og jeg trodde vel egentlig at jeg var det.

- Uoversiktlig ordning

VANSKELIG OG UOVERSIKTLIG ORDNING: Advokat Vidar Sinding ved førerkortbeslag.no. FOTO: SINDING.NO
VANSKELIG OG UOVERSIKTLIG ORDNING: Advokat Vidar Sinding ved førerkortbeslag.no. FOTO: SINDING.NO Vis mer

Engebretsens opplevelse er ikke på noen måte unik. Det er advokat Vidar Sinding sin oppfatning, i alle fall.

- Nei, hennes opplevelse er definitivt ikke enestående.

Advokat Sinding har gjort det til sitt hovedgeskjeft å jobbe med førerkortbeslag og driver blant annet nettsiden Førerkortbeslag.no. Jussen i helsebaserte beslag er spesielt vanskelig.

- Dette er nokså lite oversiktlig og komplisert. Vi har mye kommunikasjon med leger. Noen er ikke så nøye og melder ikke, mens andre er overforsiktige. Det er en uheldig prosess, som er personavhengig.

Det er ikke bare i helsevesenet at det tas beslag i førerkort. Det kan også skje ute i trafikken, for eksempel dersom det har vært en ulykke eller hvis trafikanter melder ifra om ureglementert kjøring. Også her blir avgjørelser om førerkortbeslag tatt på bakgrunn av enkeltpersoners vurdering av forholdene.

Teknisk feil på bilen ble oppfattet som «seniorkjøring»

- Vi hadde nettopp en sak der en eldre mann ble rutinemessig fratatt førerkortet etter at han var observert mens han kjørte vinglete. Han ble pålagt å skaffe ny helseattest, og ta ny førerprøve. Det viste seg at det var et teknisk problem med bilen som var årsaken til vinglingen, og hadde det vært en yngre person som ble stoppet, ville han mest sannsynlig fått forklare seg og situasjonen - og ikke bli fratatt lappen.

Sinding mener prosessen med beslag i førerkort av helsemessige årsaker bør kunne gjøres smidigere enn den er i dag.

- Kunne man for eksempel ilagt et midlertidig kjøreforbud dersom en person forteller om svimmelhet eller besvimelser, mens helsen sjekkes? Dersom det journalføres, skal det ikke være problematisk å håndtere av andre etater senere. Å ta beslag i førerkort, og nekte personer å føre bil, er en alvorlig inngripen i deres mulighet for å klare seg i hverdagen.

Her er helsekravene du må oppfylle

Helsesvikt kan være en sikkerhetsrisiko i trafikken på ulike måter.

Helsesvikten kan gjelde nedsatt syn, hjertesykdommer, diabetes, epilepsi, større eller mindre kognitiv svikt, respiratoriske lidelser for å nevne noen.

Seniorrådgiver Benthe Huse i Politidirektoratet peker til veitrafikklovens paragraf 24, fjerde ledd.

- Personer kan miste føreretten fordi vedkommende ikke lenger oppfyller veitrafikklovens krav til helse, sier hun.

I paragrafen står det at «Den som skal få førerkort må være edruelig, og det må ikke være noe å si på hans vandel ellers. Han må ha tilstrekkelig syn og førlighet, nødvendig fysisk og psykisk helse og ha bestått førerprøve». Videre, i femte ledd, heter det at «Departementet kan gi forskrift om førerprøve og førerett, herunder (...) helsekrav (...)».

Barna dine kan melde deg

I veitrafikklovens paragraf 24, syvende ledd, heter det at «Dersom innehaver av førerkort ikke lenger fyller de krav som er fastsatt til syn, helse og førlighet etter femte ledd, plikter han å gi melding om det til fylkesmannen som må gi melding til politiet».

- Det er således i utgangspunktet førerkortinnehaveren selv som har plikt til å melde fra til Fylkesmannen der vedkommende bor. Det vil imidlertid også kunne være andre som melder ifra dersom de mener en person ikke oppfyller helsekravene, sier seniorrådgiver Huse.

- Dette kan være førerkortinnehaverens nærmeste familie, og førerkortinnehaverens lege, og politiet som for eksempel på grunn av vedkommendes kjøring eller en ulykke.

- Hvor lenge mister man førerretten?

- Føreretten kan gjenerverves dersom vedkommende på nytt fyller lovens helsekrav. For mer informasjon om helsekravene viser vi til Helsedirektoratets regelverk vedrørende helsekrav til førerkort, forteller Huse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.